Δύο θέματα για το 2021

Περπατώντας στο πάρκο της γειτονιάς μου αναμένοντας το 2021 συναντώ μερικά νέα ζευγάρια που κάποιες φορές ανταλλάσσουν λίγα πεταχτά φιλιά.Λίγο πιό πέρα, στην παιδική χαρά οι μικροί μας φίλοι παίζουν και φωνάζουν ανέμελα. Η ζωή μοιάζει να συνεχίζεται με τον ήλιο συχνά να προβάλλει.Και όμως ζούμε τις δύσκολες στιγμές μιάς πανδημίας με εκατοντάδες νεκρούς τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας.Εκατό νεκροί κάθε μέρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων ισοδυναμούν με 3.000 νεκρούς ημερησίως στην Αμερική των 300 εκατομμυρίων.Ίσως μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των νεκρών να συνέβαλε άθελά του στη διατήρηση των ΜΕΘ στα όριά τους..Τόσο η οικονομική κρίση,όσο και η περίοδος της Πανδημίας κατέδειξαν την έντονη ανάγκη της αλληλεγγύης και ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα πρέπει όλο να ενισχύεται και να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο,όλη την ανθρωπότητα και φυσικά την Ελλάδα.

Ένα άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει σοβαρά το 2021 είναι το τουρκικό ζήτημα που συνδέεται επίσης με την Οικονομία όπως και η Πανδημία. Ένα ζήτημα που συμπίπτει χρονικά με συνειδητό τρόπο η συμπτωματικά με την 200η επέτειο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης ( 1821-2021).

Η πτώση και διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όπως και της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας έφερε στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη νέα μουσουλμανικά αυτόνομα κράτη,τόσο στην Ευρώπη (Βοσνία -Ερζεγοβίνη) όπως και στην Ασία (Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν ,Ουζμπεκιστάν κ.α.). Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον αραβικό κόσμο,στο Ιράκ,στη Λιβύη,ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία,αδυνάτισαν το αντιτουρκικό μέτωπο των Αράβων. Οι Τούρκοι πίστεψαν ότι έχει έρθει η σειρά τους να καλύψουν το κενό εξουσίας που προέκυψε και να ανακτήσουν την παλιά τους ισχύ η τουλάχιστον ένα μέρος της. Σε αυτή τη νέα τουρκική δραστηριότητα συνέβαλε επίσης και η μείωση της αμερικανικής παγκόσμιας ισχύος.

Έτσι το 2021 θα μας βρει σε ένα νέο κόσμο στη γειτονιά μας, όπου ο εορτασμός της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους(1830), του πρώτου χριστιανικού κράτους που προέκυψε από τον προοδευτικό διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα δώσει ένα μήνυμα τελείως αντίθετο από εκείνο το οποίο προβάλλει ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του. Εν τέλει θα καταδείξει ότι οι αυτοκρατορίες ,όπως και τα αστέρια, ζουν και πεθαίνουν και δεν είναι καθόλου εύκολο να αναστηθούν ξανά. Αλλά οι παρανοϊκές και φιλόδοξες ιδέες κρύβουν σοβαρούς κινδύνους και η Ελλάδα πρέπει να είναι απόλυτα έτοιμη το 2021 γιά κάθε ενδεχόμενο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here