Δύο νικητές στην Κων/πολη: Η αντιπολίτευση επιμένει ότι κέρδισε το δήμο

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη και όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα θα κριθεί στο… εκλογοδικείο.

 

Οι δυο μονομάχοι, Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP) και Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) δηλώνουν νικητές του δήμου Κωνσταντινούπολης, με τον πρόεδρο Ερντογάν να μην αποκλείει μια πιθανή ήττα του κόμματός του, στον μητροπολιτικό δήμο.

Ο Ιμάμογλου, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του. Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Με καταγεγραμμένο το 98,8%, η διαφορά που χωρίζει τους δύο υποψηφίους προμηνύει… θρίλερ μέχρι την τελική ψήφο. Ο Γιλντιρίμ προηγείται με 48.7% και ακολουθεί ο Ιμάμογλου με 48,65% (3.941 ψήφοι διαφορά) σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για τη μάχη της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως «ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP» και πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Στο σύνολο της χώρας, το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες, ωστόσο κατέγραψε απώλειες, με πρώτη την πρωτεύουσα Άγκυρα.

To AKP κερδίζει 16 μητροπολιτικούς δήμους και το CHP 10 ενώ απομένει να δοθούν τα επίσημα στοιχεία χωρίς όμως να υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, το AKP κράτησε παραδοσιακά πολλούς δήμους στην ενδοχώρα, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP διατήρησε τα «οχυρά» του στη Σμύρνη και τα παράλια του Αιγαίου.

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP κυριάρχησε στη νοτιοανατολική Τουρκία, παρά τον πόλεμο που υπέστη από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here