Δύο νεκροί από «φιλανθρωπικά» δημητριακά του ΟΗΕ στην Ουγκάντα

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 160 νοσηλεύονται στην περιοχή Καραμότζα, στη βορειοανατολική Ουγκάντα, μετά την κατανάλωση εμπλουτισμένων δημητριακών που χορήγησε ο ΟΗΕ και συγκεκριμένα η οργάνωσή του «Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα» (WFP).

Σύμφωνα με τον υπουργό Πρόληψης Καταστροφών της Ουγκαντα, η κατάσταση των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία είναι σοβαρή και σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua οι νεκροί είναι τρεις και (αρχικά τουλάχιστον) οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν 240. Οι νεκροί αλλά και οι ασθενείς είναι από διαφορετικά χωριά της βορειοανατολικής Ουγκάντα. Δεν έχουμε στοιχεία για τους νεκρούς, εκτός απο τον πρώτο, ο οποίος ήταν 40χρονος.

«Συνεργαζόμαστε με το WFP για να καθορίσουμε την αιτία που προκάλεσε τους θανάτους και την ασθένεια», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αρκετοί έχουν ήδη αναρρώσει και πήραν εξιτήριο.

Χωρίς να επιβεβαιώσει τους θανάτους, το WFP ανέφερε σε μια λακωνική ανακοίνωσή του ότι «διέκοψε τη διανομή συγκεκριμένης παρτίδας δημητριακών σε όλη τη χώρα επειδή δεκάδες άνθρωποι ασθένησαν και εισήχθησαν σε κέντρα υγείας».

Τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ασθενείς παρουσίασαν πυρετό, εμετούς και μεγάλη κακουχία (καταπόνηση). Κάποιοι λιποθύμησαν λίγα λεπτά αφ΄ότου τα έφαγαν. Αλλοι παρουσίασαν διανοητική σύγχυση. Οι υπεύθυνοι λένε ότι μοίρασαν σε 120 οικογένειες-σπίτια τα δημητριακά μαζί με ζάχαρη και λάδι για τηγάνισμα. Που σημαινει ότι ασθένησαν σχεδόν όλοι όσοι καταναλώσαν το προϊόν.

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά διανέμονται κυρίως σε εγκύους ή σε μητέρες που θηλάζουν για να προληφθεί ο υποσιτισμός και η καθυστέρηση της ανάπτυξης του βρέφους. Τώρα η κυβέρνηση ενημερώνει όσες έφαγαν εμπλουτισμένα δημητριακά να σταματήσουν να θηλάζουν το παιδί τους. Διερευνάται αν έφταιγε κάτι στο τρόφιμο καθαυτό, ή στην αποθήκευση, στη μεταφορά, στη διανομή ή και στις οικείες των καταναλωτών -παρότι είναι πρακτικά αδύνατον να ασθένησαν 200 ή έστω και 50 άνθρωποι συγχρόνως σε διαφορετικά χωριά επειδή κάτι δεν ήταν καθαρό στο σπίτι τους….

Τα «εμπλουτισμένα δημητριακά» που διανεμήθηκαν είναι χυλός από βρώμη συνήθως η καλαμπόκι, η οποία βράζεται με ζεστό νερό ή γάλα και της προστίθεται ζάχαρη ή αλάτι. Παλιά ήταν γνωστό ως «φαγητό της φυλακής» επειδή είναι φτηνό και επειδή όντως το έδιναν ως κυρίως γεύμα σε βρετανικές φυλακές. Δεν ξέρουμε ο χυλός που διανεμήθηκε με τι ακριβώς ήταν εμπλουτισμένος και ποια εταιρεία έχει την ευθύνη της παρασκευής του. Πάντως διανεμήθηκο το καλαμποκάλευρο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here