Δύο νέες μαρτυρίες κατά του Λιγνάδη αύριο στον εισαγγελέα

Νέες μαρτυρίες κατατίθενται σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος το πρωί οδηγήθηκε στο γραφείο της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη στις 12 μ.μ. για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. 

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επέστρεψε στην Ασφάλεια Αττικής, όπου κρατείται, με εντολή του εισαγγελέα, για τις επόμενες τρεις μέρες. Νωρίτερα, ο συνήγορός του, Νίκος Γεωργουλέας, δήλωσε εκ νέου πως ο εντολέας του αρνείται τις κατηγορίες.

Πάντως, αύριο αναμένεται να καταθέσουν στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο δύο νέοι, πάνω από 20 ετών, με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά του 40χρονου σήμερα Βασίλη, ο οποίος για πρώτη φορά είχε κατηγορήσει τον σκηνοθέτη και ηθοποιό ενώπιον της Δικαιοσύνης για σεξουαλική κακοποίηση κι αποπλάνηση με τα αδικήματα να έχουν παραγραφεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα -πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος των δύο αγοριών, όταν ήταν ανήλικα, αυτά δεν έχουν παραγραφεί.

Οι προηγούμενες καταγγελίες για βιασμούς

Ήδη, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη και ηθοποιού χθες, εστιάζεται σε δύο υποθέσεις βιασμού, οι οποίες επίσης φέρονται να μην έχουν παραγραφεί.

Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε την Παρασκευή, με μήνυση στην Εισαγγελία από έναν 25χρονο, ο οποίος τότε ήταν μόλις 14 ετών. Η δεύτερη υπόθεση έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε επίσης από την αναφορά του Βασίλη.

Επίσης, οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που αποδίδονται στον κατηγορούμενο, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.

Ο κ. Λιγνάδης θα λάβει αύριο αντίγραφο της δικογραφίας. Mετά την απολογία του την Τετάρτη, ανακρίτρια και Εισαγγελέας θα κρίνουν εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του κατηγορούμενου, το οποίο κρίθηκε απαραίτητο από τις εισαγγελικές αρχές λόγω πιθανής συρροής περισσότερων από μία περιστάσεων που προβλέπει ο νόμος, φαίνεται πως θα έχει βαρύνουσα σημασία στην απόφαση που θα ληφθεί.

Καταθέτει και ο πρόεδρος του ΣΕΗ

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα για υποθέσεις σεξουαλικής βίας εντός του χώρου του θεάτρου διευρύνεται αύριο, οπότε έχει προγραμματιστεί μία σημαντική κατάθεση, αυτή του προέδρου του Σωματείου Ηθοποιών.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα καταγγελίες που αφορούν τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών και σκηνοθετών. Το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας όσον αφορά το λεγόμενο me too στον θεατρικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΗ σε χθεσινή ανακοίνωση επέμεινε στο θέμα της τοποθέτησης του κ. Λιγνάδι ζητώντας εξηγήσεις για το ποιος εισηγήθηκε τον απευθείας διορισμό του, ενώ αναφερόμενο στην συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη, που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις στον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here