Δύο ηλικιωμένοι νεκροί από τους 55 που νόσησαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δύο άτομα άνω των 80 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών της Δυτικής Αττικής, είναι τα πρώτα θύματα για τη φετινή περίοδο του ιού του Δυτικού Νείλου.

Έως χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου που έχει δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τις αρχές του καλοκαιριού ανέρχεται σε 55.

Δώδεκα ασθενείς νοσηλεύονταν καθώς είχαν εμφανίσει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εξ αυτών οι τέσσερις νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα μόνον ένας ασθενής  είχε χρειαστεί νανοσηλευθεί στην Εντατική Μονάδα  εντατική και δεν υπήρχαν νεκροί.

Το νόσημα περνά συχνά απαρατήρητο και είναι πολύ περισσότερα τα κρουσματα -υπολογίζεται ότι για κάθε κρούσμα που δηλώνεται και χρειάζεται νοσηλεία, υπάρχουν άλλα 5 έως 10 αδήλωτα λόγω ελαφριών ή και απουσίας συμπτωμάτων. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ σχετικά με το νόσημα αλλά και τις περιοχές που έχουν περισσότερα κρούσματα του ιού (ουσιαστικά στο επίκεντρο είναι η δυτικη Αττική και τα Μέγαρα, αλλά κρούσματα εχουν σημειωθεί και στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη)
Ευπαθέστεροι είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν απο χρόνια νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι, άτομα που παίρνουν κορτιζόνη και άλλα ανοσοτοτροποιητικά ανοσοκατασταλτικά για διάφορα νοσήματα)
Πέρσι είχαμε συνολικά 48 κρούσματα και πέντε θανάτους και ως γενική στατιστική η νόσος είναι θανατηφόρος για το 10% όσων παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονται νοσηλεία.
Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2015 γιατί ενώ είχαμε μόνο 15 κρούσματα, έχασαν τη μάχη οι 6.
Περισσότερα κρουσματα πάντως είχαμε το 2010, με 262 περιστατικά νοσηλείας και 35 νεκρούς.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here