Γαλλία-β΄ γύρος: Με επιλογή ανάγκης, 2 στους 3 Γάλλους, εκλέγουν πρόεδρο τον Μακρόν-Η αποχή & η διαρκής απειλή Λεπέν-Υπό διάλυση η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

Δύο στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες, αναμένεται να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον νέο και πολλά υποσχόμενο, άραγε για ποιόν;), Εμμανουέλ Μακρόν. Ο σχεδόν 40χρονος, πρώην τραπεζικό στέλεχος, Μακρόν, φαίνεται ότι αποτελεί την σχεδόν αναγκαστική επιλογή του λεγόμενου ρεπουμπλικανικού τόξου, όλων δηλαδή των δημοκρατικών δυνάμεων που συνασπίζονται κάθε φορά που ένας ακροδεξιός υποψήφιος, απειλεί να αναλάβει δημόσιο αξίωμα. 

Το ίδιο, με πολύ μεγάλη επιτυχία είχε γίνει το 2020 με τον Ζακ Σιράκ απέναντι στον Ζαν Μαρίν Λεπέν, πατέρα της σημερινής υποψηφίου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Το ίδιο έγινε και πριν ένα χρόνο περίπου, όταν η Λεπέν και άλλα στελέχη της απειλούσαν να καταλάβουν θέσεις περιφερειάρχη.

Ομως αυτή τη φορά,  η συμπαράταξη με τον Μακρόν απέναντι στον ακροδεξιό εχθρό Μαρίν Λεπέν, γίνεται περισσότερο απρόθυμα , είναι αλήθεια.  Πολλοί είναι οι λόγοι για αυτό.

Πρώτον, ότι ο Μακρόν δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις λαϊκές τάξεις, οι οποίες τον θεωρούν και τον αποκαλούν «τραπεζίτη». Εκεί προσπάθησε να στηριχθεί και η καμπάνια της Λεπέν, απονέμοντας στον Μακρόν τον τίτλο της ελίτ, απέναντι στην ίδια που υποτίθεται εκπροσωπεί το λαό.

Δεύτερον, η απροθυμία, εκ του γεγονότος αυτού, μιας μεγάλης μερίδας της Αριστεράς, όπως αυτή εκφράσθηκε μέσα από το μετωπικό σχήμα του Ζ.Λ Μελανσόν, Ανυπότακτη Γαλλία, να λύσει το δίλημμα του δεύτερου γύρου, με ψήφο στον Μακρόν. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, κάπου το 65% θα απέχει ή θα ψηφίσει άκυρο-λευκό.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι την Δευτέρα έχουν προγραμματισθεί νέες συγκεντρώσεις-κινητοποιήσεις εργατικών συνδικάτων ενάντια στο αντεργατικό νόμο Βαλς, είτε νικήσει η πανούκλα, είτε η χολέρα, όπως αποκαλούν τους δύο τελικούς μονομάχους.

Τρίτον, η ρητορική της Μαρίν Λεπέν, αν και παραμένει το ίδιο ρατσιστική, εθνικιστική και ακραία συντηρητική, έχει πλέον «νομιμοποιηθεί» στον επίσημο πολιτικό λόγο της Γαλλίας και όχι μόνο.  Η εκλεκτική συγγένεια της ακροδεξιάς υποψήφιας με τον αμεριικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ, οι ιδιαίτερα στενές σχέσεις της με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, ο οποίος την δέχθηκε στο Κρεμλίνο πριν τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει τον πολιτικό θεσμικό κύκλο, την εμφανίζουν ως μια «φυσιολογική» όπως οι άλλοι, υποψήφια, για την οποία δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γι. αυτό και το εκλογικό της ποσοστό του πρώτου γύρου, που δεν ήταν και κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού που είχε λάβει ο πατέρας της πριν 15 χρόνια, προσμετρουμένης της μεγαλύτερης αποχής, θα αυξηθεί αντί να μειωθεί στον δεύτερο γύρο.

Το παράδοξο της Μαρίν Λεπέν, αντανακλά τελικά στην ίδια τη γαλλική κοινωνία. Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, υπάρχει ένας πρωτοφανής κατακερματισμός στη γαλλική κοινωνία, η οποία στα μεγάλα αστικά κέντρα υποστήριξε τον Μακρόν, σε αντίθεση με τις περιοχές της αποβιομηχάνισης, των πολλών μεταναστών και της υπαίθρου που υποστήριξαν την Λεπέν.

Η ακροδεξιά υποψήφια, με λόγο ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και υπέρ της εθνικής ασφάλειας, πυροδοτεί όλα τα συντηρητικά αντακλαστικά της κοινωνίας, συσπειρώνοντας γύρω της εκείνους που αισθάνονται προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι από το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα

Η διάλυση της ευρωπαικής σοσιαλδημοκρατίας

Το Ρεπουμπλικανικό και το Σοσιαλιστικό κόμμα, δεν μπήκαν στον δεύτερο γύρο, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, οι Σοσιαλιστές απειλούνται με συντριβή, συγκεντρώνοντας λιγότερες από 50 έδρες.

Θυμίζουμε ότι παρόμοια συντριβή, υπέστη τον Μάρτιο και το εργατικό κόμμα του Ντάισελμπλουμ, στις Ολλανδικές εκλογές. Το ίδιο απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις και για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας, όπου την πρωτιά καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, με τον έντονο αντιμεταναστευτικό λόγο.

Εάν η πρόβλεψη επαληθευθεί, θα βρισκόμαστε μπροστά σε μιά προιούσα διάλυση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου αυτή τη φορά σε πανευρωπαικό επίπεδο. Είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών λιτότητας που επιβάλουν οι ευρωπαικές ελίτ, σε συνδυασμό με την ένταση της μετανάστευσης και της άφιξης προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Λεπέν αποτελεί, την γαλλική έκφραση αυτής της πολύ επικίνδυνης για την Δημοκρατία, τάσης, η οποία εάν δεν αντιστραφεί σύντομα θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη μίσους και επαναφοράς τους εθνικισμού στην καρδιά της Ευρώπης, με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες. Η διάλυση της ΕΕ θα είναι απλώς η αρχή.

Ο β΄γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας Πάνω από 50.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και ιδιωτικοί αστυνομικοί θα περιπολούν στους κεντρικούς δρόμους και σε καίρια σημεία των γαλλικών πόλεων.

Τα Macronleaks

Και όλα αυτά σημειώνονται την ώρα που ο Μακρόν καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, ανάλογης με αυτήν που είχε υποστεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Χιλαρι Κλίντον προεκλογικά.  Δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και συνημμένα αρχεία, που έφεραν ημερομηνίες από τις 24 Απριλίου (την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών), συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte αναρτήθηκαν από χρήστη που έφερε το όνομα EMLEAKS σε ιστότοπο ανταλλαγής εγγράφων που επιτρέπει σε ανώνυμους χρήστες να αναρτούν περιεχόμενο.

Η αντίδραση των συνεργατών του Εμ. Μακρόν ήταν άμεση, δηλώνοντας με ανακοίνωση ότι ανάμεσα στην κανονική αλληλογραφία είχαν εισχωρήσει πολλά ψευδή στοιχεία. Κατηγορούν δε τη Ρωσία για συμμετοχή στην κυβερνοεπίθεση και παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν την Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here