Δυο φορές το χρόνο θα ελέγχουν τα ανασφάλιστα ΙΧ -πρόστιμο 250-500 ευρώ και προσαυξήσεις

Με επαναλαμβανόμενους ελέγχους αντιδρά η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχη Δημοσιων Εσόδων) στην πρακτική των κατόχων ανασφάλιστων ΙΧ να τα ασφαλίζουν για ένα τρίμηνο ώστε να «περνάνε» τον ετήσιο  ηλεκτρονικό έλεγχο και να μην φαίνονται ως ανασφάλιστα.

Το πρόστιμο θα είναι 250 ευρω με  τις επακόλουθες πεοσαυξήσεις της οφειλής και όσοι τα ασφαλιζουν εκ των υστερων θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν εξοφλησει και το «παράβολο-πρόστιμο»

Τα ανασφάλιστα οχήματα υπολογιζονται στις 500.000 παρότι το 10% εσπευσε να τα ασφαλίσει για την αποφυγή ελέγχου  καιπροστιμου

 

Μετά την πρώτη διασταύρωση προ έτους  η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει σε πάνω από 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα. Αποτέλεσμα ήταν λίγες ημέρες αργότερα να ακυρωθούν τα πρόστιμα λόγω ηλεκτρονικού σφάλματος και όσοι πρόλαβαν και πλήρωσαν τους έχουν επιστραφεί ήδη τα ποσά που έχουν καταβάλει.Ομως πολλοίέσπευσαντότε να ασφαλίσουν τα οχήματα -οι περισσότεροι για τρίμηνο

Τα πρόστιμα που θα καλούνται να πληρώσουν οι παραβάτες ιδιοκτήτες μετά τη νέα διασταύρωση στοιχείων, κυμαίνονται:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κ.ε.
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε. και
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κ.ε.
  • Για να γλιτώσει καποιος το παράβολο θα πρεπει να αποδείξει ότι το όχημά του είχε ασφαλιστεί πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής διασταύρωσης ή ότι το όχημα ήταν σε ακινησία. Ένας άλλος λόγος για να μην καταβληθεί το παράβολο είναι να διαπιστωθεί ότι έχει γίνει λάθος στα στοιχεία της κυκλοφορίας του οχήματος.

    Όσοι δεν ανταποκριθούν ενός του 8ημέρου, κινδυνεύουν με επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες. Αν το όχημα εντοπιστεί αφού εμπλακεί σε ατύχημα, η ποινή αφαίρεσης του διπλώματος επεκτείνεται στα δύο χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here