Δύο εμβόλια στη μάχη κατά του COVID-19 ετοιμάζει η Κούβα

Δύο κουβανικά υποψήφια εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, τα οποία προκάλεσαν «ισχυρή ανοσολογική απόκριση», θα υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές 3ης φάσης από τον Μάρτιο, ανακοίνωσαν επιστήμονες, αρμόδιοι για το εγχείρημα.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια, που φέρουν τα ονόματα Soberana 2 και Abdala, «έδειξαν ότι είναι ασφαλή εμβόλια» και εγγυώνται «ισχυρή ανοσολογική απόκριση εναντίον της ασθένειας COVID-19», δήλωσε στον Τύπο ο Εδουάρδο Μαρτίνες, πρόεδρος της BioCubaFarma, κρατικής εταιρείας του βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο υποψήφια εμβόλια θα υποβληθούν σε κλινική δοκιμή 3ης φάσης από τον Μάρτιο, διευκρίνισε ο Ε. Μαρτίνες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε δύο κέντρα παραγωγής στην πρωτεύουσα Αβάνα.

Το Abdala (η ονομασία του παραπέμπει σ’ ένα ποίημα του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί) είναι το ένα από τα δύο που έχουν σχεδιαστεί από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας. Το Soberana 2 αναπτύσσεται από το ινστιτούτο εμβολιασμού Finlay (IFV).

Στην κλινική δοκιμή 3ης φάσης του Soberana 2 θα συμμετάσχουν 44.000 εθελοντές, διευκρίνισε ο Βισέντε Βέρες, πρόεδρος του IFV. Δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός των εθελοντών που θα πάρουν μέρος στην κλινική δοκιμή του Abdala.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here