Δυο χρόνια με αναστολή σε γιατρούς που χειρούργησαν λάθος πόδι -η ασθενής εξέπνευσε

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολη δύο γιατρούς για τον θάνατο μιας 80χρονης γυναικας, της  Ευτυχίας Αναστασιάς, που είχε χειρουργηθεί σε λάθος πόδι προ εξαετίας.

Ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας είχε επέλθει στις 3 Νοεμβρίου του 2011 περίπου ένα μήνα μετά από εγχείριση ρωγμώδους κατάγματος στο ισχίο και ασκήθηκε δίωξη επειδή η ηλικιωμένη αρχικά είχε χειρουργηθεί σε λάθος πόδι και αναγκαστικά υποβλήθηκε σε δεύτερη επέμβαση στο άλλο πόδι λίγες μέρες μετά. Η καταπόνησή της με δύο απανωτές επεμβάσεις θεωρήθηκε ότι προκάλεσε το θάνατό της -οι συγγενείς της πάντως δεν παρέστησαν ως πολιτική αγωγή ούτε ζήτησαν αποζημίωση

Οι γιατροί αναγνώρισαν το λάθος τους ομως υποστηριξαν ότι ο θάνατος της γυναίκας δεν οφειλόταν στο δικό τους σφάλμα αλλά στην κατάσταση της υγείας της

Το λάθος είχε γίνει ουσιαστικά επειδή οι γιατροί παρασύρθηκαν από το πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας που είχε η ασθενης στο γερό πόδι. Συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, η 80χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με διάγνωση ρωγμώδους κατάγματος στο δεξιό ισχίο. Παραπονιόταν όμως για τους πόνους που είχε στο αριστερό πόδι, λόγω της οστεοαρθρίτιδας από την οποία ταλαιπωρούνταν. Της τοποθέτησαν ένα νάρθηκα από το γόνατο και κάτω, καθώς και βάρος, για να την ανακουφίζει. Ο νάρθηκας, έγινε όπως ειπώθηκε η αιτία για το «λάθος» αυτό που στοίχισε τη ζωή στην άτυχη ηλικιωμένη.

Όπως απολογήθηκαν οι γιατροί βλέποντας το νάρθηκα που έφερε στο αριστερό πόδι της, όταν ήρθε η ώρα του χειρουργίου θεώρησαν ότι αυτό το πόδι είχε το κάταγμα και δεν ασχολήθηκαν με τις ακτινογραφίες που έδειχναν ότι το ρωγμώδες κάταγμα ήταν  στο ισχίο του δεξιού ποδιού. Επειδή η συναίκα συνέχιζε να πονά στο δεξί πόδι μετά το χειρουργείο, το λάθος έγινε αντιληπτό και οι γιατροί την ξαναχειρουργησαν, ομως πλέον αναγκαστικά καθηλώθηκε πλέον στο κρεβάτι και η γυναίκα καταπονήθηκε. Ενα μήνα μετά εξέπνευσε.

Η πλευρά των γιατρών στη δίκη, παρότι αναγνώρισε το λάθος, εντούτοις υποστήριξε ότι ο θάνατός της δεν επήλθε εξαιτίας του διπλού χειρουργείου, αλλά λόγω της βεβαρημένης υγείας της.

Κατηγορουμενοι  βρέθηκαν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από συγκλίνουσα αμέλεια, δυο γιατροί -ένας ορθοπεδικός και ένας ειδικευόμενος, καθώς και ένας τραυματιοφορέας και ένας νοσηλευτής. Το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας τους δυο γιατρούς, στους οποίους επέβαλε ποινές φυλάκισης από δυο χρόνια στον καθένα με αναστολή (αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου), ενώ απάλλαξε τους δυο νοσηλευτές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here