Δυναμικό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο για ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Μαζικό και δυναμικό μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με βασικό αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Με κεντρικό σύνθημα «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την παιδεία», μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων (έως και 15 μαθητές ανά τμήμα),  μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού καθαριότητας για να γίνονται κανονικά και με ασφάλεια τα μαθήματα.

«Εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη «με το καλημέρα» σε κινητοποιήσεις. Οι πρώτες μαθητικές πορείες είναι γεγονός. Τα αιτήματα που ενώνουν εμάς τους μαθητές σε όλη τη χώρα είναι δίκαια! Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα. Θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν σωστά, για όλους τους μαθητές και τις οικογένειες τους», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

Κάποια μαθητικά μπλοκ πήγαν μετά την πορεία και στο Υπουργείο Υγείας όπου το μεσημέρι είχαν συγκέντρωση οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Γονέων και κηδεμόνων Αττικής, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι μαθητές απαιτούν:

 • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα.
 • Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
 • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών.
 • Προσλήψεις καθηγητών – να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
 • Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
 • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές – εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Οι καταλήψεις έχουν αιτία

Σημιεώνεται ότι, μόλις 10 ημέρες μετά το «πρώτο κουδούνι», οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας αγγίζουν τα 100, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Παράλληλα, σε εκατοντάδες σχολεία πραγματοποιούνται καταλήψεις για τις συνθήκες λειτουργίας τους. Παρά τα ελάχιστα «παρατράγουδα» με μαθητές να διαμαρτύρονται ενάντια στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κινητοποιήσεις έχουν ως αιτήματα τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, καθώς και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εργατών καθαριότητας, για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

«Δεν κινητοποιούμαστε, όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εξήγγειλε την αντίδραση της Πολιτείας «πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες».

Το κάλεσμα της ΟΛΜΕ αναλυτικά:

 «Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι στον αγώνα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία», το κεντρικό σύνθημα της ΟΛΜΕ η οποία διεκδικεί:

 • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
 • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
 • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.
 • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, «ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κλειστές αίθουσες στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας αρνείται την αξιοποίηση τους με την δημιουργία νέων τμημάτων», αφήνοντας απροστάτευτους εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία που εμφανίζονται κρούσματα. «Αρνείται ακόμα και τα τεστ στους εκπαιδευτικούς και μαθητές φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες τους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here