‘’Drops of Breath’’: Η πρώτη παγκόσμια υποβρύχια χορευτική παράσταση στον βυθό του Σουνίου!

 

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

 

Σεπτέμβριος του 2015 και ο βυθός του Σουνίου μετατρέπεται σε παγκόσμιο αμφιθέατρο: για πρώτη φορά στα παγκόσμια καλλιτεχνικά χρονικά η χορευτική σκηνή βυθίζεται στα 6 μέτρα, όπου λαμβάνει χώρα η πρώτη υποθαλάσσια χορευτική παράσταση μπροστά στα μάτια του, επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά, υποβρύχιου κοινού της. Το ‘’Drops of Breath’’, οι ‘’Σταγόνες Αναπνοής’’ εκτυλίσσονται στον υδάτινο κόσμο, κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα! Η μοναδική σύλληψη της ιδέας ανήκει στις χορογράφους Αποστολία Παπαδαμάκη από την Ελλάδα και την Γαλλίδα Sophie Bulbulyan.

 Apostolie - Sophie (2)

‘’…Συζητώντας πολλές φορές μαζί τους για το νόημα αυτού του έργου, κατάλαβα πόσο σημαντικό και συμβολικό είναι σε όλα τα επίπεδα. Ένα μήνυμα το οποίο οφείλουμε να κρατήσουμε αυτόν τον καιρό, ειδικά στη Μεσόγειο όπου συντελούνται γεγονότα ιστορικής σημασίας και οι συνθήκες μεταβάλλονται με τρόπο σκληρό, είναι ο σεβασμός και η αλληλεγγύη, με την συνείδηση πως η αφετηρία όλων μας είναι η ίδια’’, τονίζει στο Press Publica ο Τρύφων Κουτσουρέλης, στον οποίον ανήκει η πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

 

Για τρεις συνεχόμενες μέρες, 25, 26, 27 Σεπτεμβρίου, το μήνυμα ‘’είμαστε όλοι ΕΝΑ’’ αναδύεται από τον ελληνικό βυθό από εκείνη την ομάδα καλλιτεχνών που ξεπέρασε σύνορα – δώδεκα συνεργαζόμενες χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρος, Λίβανος, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία –  αλλά και φυσικούς περιορισμούς, όπως η βαρύτητα ή η αναπηρία. Στους δεκατέσσερις χορευτές – δύτες ανήκουν τρεις χορευτές με αναπηρία και τρία παιδιά, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν την υποβρύχια χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη και της Sophie Bulbulyan, με την συνεργασία της Λίας Χαράκη από την Κύπρο.

 

Οι θεατές; Σε τρία επίπεδα! Υποβρυχίως, με καταδυτικό εξοπλισμό σε βάθος 6 μ., στην επιφάνεια της θάλασσας, με εξοπλισμό snorkeling και από την ακτή μέσω γιγαντο-οθόνης.

 

Για το μοναδικό αυτό θέαμα του βυθού, όπου δεν υπάρχει βαρύτητα και επίσης χάνεται ο  προσανατολισμός του χώρου και του χρόνου, τα μηνύματα  της «ποιητικής πολιτικής» και το τεράστιο αντίκτυπο μιας «στάλας» μας μίλησαν στο Press Publica η Αποστολία Παπαδαμάκη και η Sophie Bulbulyan.

 Apostolie Sophie 2 (3)

Πού οφείλεται ο τίτλος : ‘’Drops of Breath’’της παράστασης; Τί περιγράφει;

Sophie Bulbulyan: Έχουμε επίγνωση ότι η Τέχνη είναι ο κύριος δρόμος για να συγκεντρώσουμε τους ανθρώπους. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι οι ενέργειές μας είναι ένας καινούριος τρόπος πολιτικής, μια «ποιητική πολιτική» η οποία μπορεί να εξελίξει τις κοινωνίες. Είμαστε σίγουροι ότι ακόμη και μια μικρή ενέργεια, μια «στάλα» μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Επιστρέφοντας στην απλότητα, δουλεύοντας πάνω σε αυτά που οι Άνθρωποι έχουν κοινά, όπως το γεγονός της Αναπνοής, σταματώντας τον συνήθη χρόνο σε μια μοναδική παράσταση είναι ένας τρόπος για να διαδώσουμε τις αξίες της συλλογικότητας και της ενσυναίσθησης και να πολεμήσουμε ενάντια στο φόβο.

 

Πως σας γεννήθηκε η ιδέα της υποθαλάσσιας χορευτικής παράστασης; Κάποια αναζήτηση ή κάποιο τυχαίο γεγονός;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Είμαστε και οι δύο δύτριες και επαγγελματίες χορογράφοι. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τρόπους συνεργασίας και ξαφνικά γεννήθηκε η ιδέα  της υποβρύχιας παράστασης, δυο χρόνια πριν από σήμερα. Αμέσως αγκαλιάσαμε την ιδέα και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τρόπους να την πραγματοποιήσουμε. Επίσης μυηθήκαμε και οι δύο στην κατάδυση από έναν εξαιρετικό δάσκαλο καταδύσεων, τον Τάσο Παπαπάνο. Ο τρόπος που κινείται κάτω από το νερό μας έδωσε έμπνευση και εμπιστοσύνη, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον .

 

Γιατί διαλέξατε τον βυθό του Σουνίου για αυτήν την πρώτη παγκόσμια υποβρύχια παράσταση; Τα κριτήρια ήταν μορφολογικά, συμβολικά ή κάτι άλλο;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Το Σούνιο με τον Ναό του Ποσειδώνα που «βλέπει» το Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα είναι χώρος τεράστιας ιστορικής σημασίας και πολύ δυνατής ενέργειας. Νιώσαμε ότι παρουσιάζοντας την παράσταση στον κόλπο του Σουνίου κάτω από το Ναό, είμαστε υπό την σκέπη του ελληνικού, και όχι μόνο, πολιτισμού και της ιστορίας του στο πέρασμα του χρόνου. Μορφολογικά επίσης, ο κόλπος αυτός είναι κλειστός, προστατευμένος και έχει ομαλή πρόσβαση στη θάλασσα έως το βάθος των 6 μέτρων που θα πραγματοποιηθεί η παράσταση . Το σκηνικό μας είναι ένας κύκλος που προσομοιάζει την ορχήστρα της Επιδαύρου. Τοποθετημένο κάτω από το νερό στον συγκεκριμένο χώρο συμβολίζει τη διαχρονικότητα της δύναμης της τέχνης να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε.

 Πρόβες βυθός

Διαλέξατε ανάμεσα στους χορευτές σας και ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, πως το σκεφτήκατε;

Sophie Bulbulyan: Το κύριο θέμα της παράστασης περιστρέφεται γύρω από την Ανθρωπότητα. Ήταν προφανές για μας ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να εκπροσωπηθούν και να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν μαζί: ενήλικες, παιδιά, με ή χωρίς αναπηρία.

Η γαλλική εταιρεία DK-BEL έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, να συνεργάζεται με αρτιμελείς χορευτές και με χορευτές με ειδικές ανάγκες για πολλά χρόνια. Η ιδέα να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες με αναπηρία ήταν σαφής από την αρχή.

 

Ποιά είναι η ‘’ευρύτερη εικόνα’’ που καλούμαστε να δούμε στον βυθό του Σουνίου και που δεν μεταδίδεται  σε καμία χορευτική παράσταση εδάφους;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Οι χορευτές επιπλέουν ερμηνεύοντας τη χορογραφία, συμβολικά είναι μία νίκη πάνω στα ανθρώπινα όρια, που είναι απτή. Μεταφορικά, είναι μια νίκη πάνω στο τι θεωρούμε δεδομένο για τις δυνατότητες του ανθρώπου. Φιλοσοφικά, έχει να κάνει με την απουσία του ελέγχου και κατ’ επέκταση του ‘’εγώ’’. Ενώ ο χορευτής στην σκηνή ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις του, ο χορευτής κάτω από το νερό δεν ελέγχει τις κινήσεις,  αλλά «υπάρχει» μαζί με το νερό, μεταστοιχειώνεται. Επίσης, μιλώντας για την ομάδα τον χορευτών, ο κάθε ένας πρέπει να αναπροσαρμόζεται στη χορογραφία ανά δευτερόλεπτο, αναλόγως  που βρίσκεται η ομάδα. Όλοι οι υποβρύχιοι χορευτές μας πρέπει να πετύχουν απόλυτη συγκέντρωση στο τι συμβαίνει ομαδικά, ώστε να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν, ακόμα κι αν θυσιάσουν την δική τους τέλεια ερμηνεία.

 

Στον βυθό δεν υπάρχει βαρύτητα, επίσης χάνεται ο  προσανατολισμός στον χώρο και τον χρόνο. Πως αυτό σχετίζεται με τα μηνύματα που θέλετε να μεταδώσετε; Πόσο δεσμευτική είναι η απουσία αυτών των παραγόντων στο χορευτικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε;

Sophie Bulbulyan: Αυτή η μοναδική προσέγγιση του χρόνου και του χώρου που συναντάμε υποβρυχίως δεν είναι περιοριστική για εμάς. Η λειότητα και η έννοια της αίσθησης της ελευθερίας από τον κάθε χορευτή, με ή χωρίς αναπηρία, δίνουν μια τέτοια ευχαρίστηση, που θα θέλαμε να έχουμε όλοι τη δυνατότητα να μείνουμε περισσότερο κάτω από το νερό! Η έλλειψη της βαρύτητας και του προσανατολισμού στο χώρο μας ζητούν να ξεπεράσουμε τα όριά μας, για να εισέλθουμε σε έναν νέο κόσμο αισθήσεων, μία άγνωστη σωματική έκφραση και επικοινωνία.

 nea 1 (1)

(ΦΩΤΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Επίσης,  στο βυθό για να ζήσουμε χρειαζόμαστε τεχνητό οξυγόνο. Στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις  τί χρειαζόμαστε περισσότερο;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Το δικαίωμα στην αναπνοή είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Μέχρι στιγμής αναπνέουμε τον αέρα ελευθέρα, κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Η επίγνωση στην αναπνοή μας – δεν είναι δεδομένο-  μας κάνει να συνειδητοποιούμε την ανθρώπινη μας διάσταση και να νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας. Στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η αντίσταση στο φόβο, η ελευθερία των συναισθημάτων και η αλληλεγγύη μεταξύ μας.

 

Ποιά είναι τα ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά ή και καλλιτεχνικά που πραγματεύεστε, αγγίζετε;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, η αναπηρία, η απουσία του ‘’εγώ’’, η αλληλεγγύη, το περιβάλλον και ο σεβασμός  προς τη φύση, τα σύνορα, τα όρια, η αγάπη.

 

Τρία επίπεδα οι θεατές! Τρισδιάστατη η πρόκληση, λοιπόν;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Ναι, φυσικά τρισδιάστατη πρόκληση. Όσον αφορά στους θεατές, που βλέπουν την παράσταση στην οθόνη, αποφασίσαμε πως θα φιλμάρουμε την χορογραφία εκ των έσω και λιγότερο σε γενικά πλάνα, ώστε οι θεατές στην ακτή να έχουν όσο το δυνατόν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στο νερό, δηλαδή την απουσία βαρύτητας, τις τρεις διαστάσεις, την ελευθερία κινήσεων μέσα στην υδάτινη σφαίρα. Οι θεατές από την επιφάνεια της θάλασσας θα βλέπουν πανοραμικά, δηλαδή όλη την χορογραφία από πάνω υπό γωνία, ώστε να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι υποβρύχιοι θεατές θα έχουν την εμπειρία να υπάρχουν μέσα στο νερό, να ακούν την δική τους αναπνοή και ταυτόχρονα να βιώνουν την χορογραφία, όχι άπλα να την βλέπουν.

 

Η δομή της παράστασης αποτελείται από 10 πράξεις. Δώστε μου μια μικρή περιγραφή του κάθε μέρους, ει δυνατόν.

Αποστολία Παπαδαμάκη: Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί θα περιορίσουμε την φαντασία του κοινού. Κάθε καλλιτεχνικό έργο γίνεται «ορατό» διαφορετικά και προσωπικά από τον κάθε θεατή. Το θέματα όμως που πραγματευόμαστε στις σκηνές του έργου είναι η δημιουργία του κόσμου, το δικαίωμα της ύπαρξης σε όλα τα πλάσματα, η συνεργασία, η διαφορετικότητα αλλά και η ομοιότητα, η ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης, η ένωση δυνάμεων για έναν καλύτερο κόσμο.

 nea 2 (2)

(ΦΩΤΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Πόσο καιρό προετοιμάζετε μία τέτοια χορευτική παράσταση;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Περίπου δύο χρόνια!

 

Ποιό είναι το ‘’βυθισμένο’’ μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στους θεατές σας;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Ότι όλοι προερχόμαστε από μια μήτρα. Ότι όλοι και όλα είμαστε ένα• στην σύγχρονη φυσική έχει αποδειχτεί πλέον με την θεωρία των υπερχορδών, ότι όλα συνδέονται και ότι υπάρχει κυτταρική μνήμη. Εγώ προσωπικά πιστεύω, ότι υπάρχει αστείρευτη πηγή ενέργειας και αγάπης στην φύση και στο σύμπαν και ότι, αν ξεπεράσουμε τις διαφωνίες και τις διαμάχες μεταξύ μας, υπάρχει άπλετος χώρος, για να ζήσουν ευτυχισμένοι όλοι οι άνθρωποι. Ακούγεται ουτοπικό, αλλά πιστεύω, πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο στρέφονται προς αυτήν την φιλοσοφία.

 

Χρηματοδότηση;

Αποστολία Παπαδαμάκη: Έχουμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 60%, αλλά δυστυχώς έχουμε βρει μόνο το 5% από το 40% που μας λείπει. Οι συγκυρίες στην Ελλάδα  αλλά και στις συνεργαζόμενες χώρες, υπήρξαν παραπάνω από δύσκολες τον τελευταίο χρόνο.  Παρόλα αυτά είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε την παράσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουμε την υποστήριξη πολλών κρατικών φορέων και χορηγών και την αρωγή πολλών εθελοντών και αυτό μας δίνει κουράγιο.

 

Ποιοί είναι οι χορευτές που απαρτίζουν την ομάδα σας; Χρειάστηκαν κάποια ειδική εκπαίδευση ή είναι δύτες;

Sophie Bulbulyan: Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες χορευτές, επαγγελματίες δύτες, παιδιά που προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Γαλλία. Η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο κόσμων έπρεπε να λειτουργήσει για να γίνει μια πραγματική και αποτελεσματική ομάδα: Οι δύτες έπρεπε να προσεγγίσουν το χώρο του χορού και χορευτές έπρεπε να αποκτήσουν δεξιότητες κατάδυσης.

 

Υποθέσαμε ότι η εμπειρία της σύνθεσης της μουσικής για ένα τέτοιο υποθαλάσσιο χορευτικό εγχείρημα, με τόσο πολυδιάστατα μηνύματα, αν μη τι άλλο, θα ήταν αποκαλυπτική. Την απορία μας την έλυσε ο Τρύφων Κουτσουρέλης.

 

Ποιά ‘’βυθισμένα’’ συναισθήματά σας απελευθερώθηκαν, γράφοντας την μουσική για το ‘’Drops of Breath’’?

Τρύφων Κουτσουρέλης: “Βυθιζόμαστε” -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για να ανακαλύψουμε κάτι νέο. Κάτω από το νερό, ο χρόνος και ο χώρος στους οποίους έχουμε συνηθίσει να ζούμε, μεταβάλλονται• οι κινήσεις είναι αργές, ο προσανατολισμός σχεδόν ανύπαρκτος. Έτσι αρχίζεις να χάνεις την αίσθηση του εαυτού σου• νιώθεις μέρος ενός ζωντανού οργανισμού, γίνεσαι ένα με το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους, κομμάτι ενός συνόλου. Αυτό που χαρακτήρισε την πρώτη μου κατάδυση ήταν η απουσία συναισθημάτων, όπως τα αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητα. Ήταν μια εμπειρία αναγέννησης σε ένα περιβάλλον συνεκτικό, αγνό, ασύνορο. Στόχος υπήρξε η μουσική σύνθεση να υποβάλει όσο γίνεται τον θεατή, ώστε να γίνει κοινωνός αυτής της εμπειρίας.

 

Τί σημαίνει για σας το ‘’Drops of Breath’’?

Τρύφων Κουτσουρέλης: Το ‘’Drops of Breath’’ είναι ένα μοναδικό εγχείρημα και η προσπάθεια όλων των συμμετεχόντων είναι αξιοθαύμαστη. Είμαι ευγνώμων απέναντι στους εμπνευστές του, την Αποστολία και τη Sophie, που μου έδωσαν την ευκαιρία να γίνω κομμάτι του. Συζητώντας πολλές φορές μαζί τους για το νόημα αυτού του έργου, κατάλαβα πόσο σημαντικό και συμβολικό είναι σε όλα τα επίπεδα. Ένα μήνυμα το οποίο οφείλουμε να κρατήσουμε αυτόν τον καιρό, που ειδικά στη Μεσόγειο συντελούνται γεγονότα ιστορικής σημασίας και οι συνθήκες μεταβάλλονται με τρόπο σκληρό, είναι ο σεβασμός και η αλληλεγγύη, με την συνείδηση πως η αφετηρία όλων μας είναι η ίδια.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ‘’Drops of Breath’’ αποτελεί την κύρια κορύφωση του καινοτόμου project «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου» (The Underwater Heart of  the Mediterranean) και ότι το σύνολο του έργου επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Ορίζοντας 2020), της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ.

 

Video Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=9WNMSEG-rD0

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drops-of-Breath-The-Underwater-Heart-of-the-Mediterranean/847453878629280?fref=ts

Instagram: https://instagram.com/dropsofbreath/

Website: www.dropsofbreath.com

 

Ταυτότητα παράστασης

Συντελεστές:

Σύλληψη/Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη – Sophie Bulbulyan
Υποβρύχια μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης

Υποβρύχια σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου

Υποβρύχια φιλμογραφία: Αναστάσης Αγάθος

Εκπαίδευση τεχνικών πλευστότητας: Τάσος Παπαπάνος

Εκπαιδευτές κατάδυσης ανάπηρων χορευτών: Luc Lakeman, Τάσος Παπαπάνος

Επίσημοι φωτογράφοι και βιντεογράφοι: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος / Picme.gr,

                                                                                   Luc Lakeman

Διευθυντής παραγωγής: Μανώλης Σαρδής

Χορευτές: Τάσος Παπαπάνος, Thierry Maboang, Αντώνης Στρούζας, Χριστίνα  Πατσάλη, Ελένη Διαμαντή, Δήμητρα Σβίγγου, Ειρήνη Κουρούβανη, Δήμητρα Αντωνάκη, Souad Daoudi, Michée Quenum, Jules Bulbulyan, Νεφέλη Μποσκοΐτη, Βασίλης Βασιλείου, Αριστοτέλης Μαρινόπουλος.

 

INFO:

Ημερομηνίες παραστάσεων: 25, 26, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Περιοχή: Αττική, Παραλία Ακρωτηρίου Σουνίου –  Grecotel Cape Sounio

Ώρα έναρξης: 14.00

Διάρκεια υποθαλάσσιας χορογραφίας: 30’. Συνολική διάρκεια παράστασης περίπου 1½ ώρα

Πληροφορίες και Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr, www.dropsofbreath.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here