Δρόμοι εξαφανίστηκαν στον Ταΰγετο – Οξύ πρόβλημα αποκοπής χωριών

Οι βροχές, η φυσική αποσάθρωση αλλά και ο περίφημος ανθρώπινος παράγων που καθορίζει που θα ασφαλτοστρωθούν ή γενικά θα χαραχτούν δρόμοι, εξαφάνισαν κυριολεκτικά δρόμους σε ορεινά σημεία και αποκόπτονται χωριά της Λακωνίας.

Η εξέλιξη της αποσάθρωσης στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου τις τελευταίες ημέρες είναι ραγδαία λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή

Προκλήθηκαν καθιζήσεις  οδοστρωμάτων και κατολισθήσεις σε πολλά σημεία, τόσο στον παλιό εθνικό δρόμο, όσο και σε διαδημοτικούς δρόμους.

Ουσιαστικά οι δρόμοι στον Ταΰγετο βρίσκονται στο έλεος του καιρού και ο κίνδυνος να διακοπεί η κυκλοφορία στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης ή να αποκλειστούν χωριά είναι όχι μόνο υπαρκτός αλλά και μεγάλος.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας είπε ότι

  • ο παλιός εθνικός δρόμος έχει υποστεί καθιζήσεις σε τρία σημεία -τα δύο στη Μεσσηνία και το ένα στη Λακωνία
  • όσον αφορά στο διαδημοτικό δίκτυο δήλωσε ότι έχει αχρηστευθεί επί της ουσίας ο δρόμος που συνδέει την Αρτεμισία με τον Λαδά, στον οποίον υπάρχουν καθιζήσεις σε 5 σημεία, σε ορισμένα από τα οποία μάλιστα αναβλύζει νερό, ενώ σε άλλο σημείο κινδυνεύει ένα σπίτι λόγω υποχώρησης  του εδάφους.

taig

“Πήγαμε στην περιοχή το Σάββατο και αποκλεισαμε  τον δρόμο Αρτεμισία – Λαδά με την κατάλληλη σήμανση. Εφιστούμε την προσοχή όσων κινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας, καθώς η κατάσταση του διαδημοτικού δικτύου εκεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Φοβάμαι ότι αν συνεχιστούν τα καιρικά φαινόμενα με παρόμοια ένταση όπως μέχρι τώρα, τα χωριά εκεί θα κινδυνεύσουν να αποκλειστούν” τόνισε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι από σήμερα θα γίνουν προσπάθειες παρεμβάσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο δήμος ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ απευθύνθηκε με έγγραφό του και στο ΙΓΜΕ.

Οσον αφορά στη γενική εικόνα, μετά τα όσα έγιναν το Σάββατο στον δρόμο Αρτεμισία – Λαδά, αλλά και σε άλλα σημεία του ορεινού όγκου, χθες σημειώθηκαν μεγάλες καθιζήσεις στο οδόστρωμα της παλιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης, καθιστώντας ουσιαστικά άκρως επικίνδυνη τη διέλευση πολιτών και οχημάτων από εκεί. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατολίσθηση που έγινε στον συγκεκριμένο δρόμο, στη λακωνική πλευρά του Ταϋγέτου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγός σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς πρόλαβε και απομακρύνθηκε από το σημείο, ενώ το αυτοκίνητό του υπέστη σοβαρές ζημιές.

taig5

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here