«Οι Δρόμοι του Χιονιού»: Για την ποιητική περιπέτεια της μετανάστευσης-Από Νοέμβριο Στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

 

 

Οι άνθρωποι ήθελαν πάντα να βλέπουν τον ήλιο. Και κυρίως να τους βλέπει και αυτός. Και ο ήλιος σήμαινε πάντα ζωή, δημιουργία, χαρά και ένα μέλλον γεμάτο όνειρα και ελπίδα. Στο όνομα αυτού του μέλλοντος παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους. Ξεριζώνονται από τον τόπο τους και διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέσα από μονοπάτια κρυφά, παράνομα και κακοτράχαλα.

Ο τόπος μας γνώρισε και έζησε στο πετσί του την μετανάστευση και από τις δύο όχθες. Οι Έλληνες γνώρισαν και έζησαν (και ζουν) την μετανάστευση και δέχθηκαν στον τόπο τους μετανάστες από όλο τον κόσμο.

 

Η παράσταση του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών ετών και μιας συνεργασίας τριών θεατρικών Ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου σπουδών λαϊκού θεάτρου και συνεργάστηκε με τον θεατρικό οργανισμό AIDA FONDAZIONE (VERONA-Ιταλία)  και το KRZYK  theater   από την Πολωνία. Αποτέλεσμα της έρευνας και της συνεργασίας είναι

«Οι δρόμοι του χιονιού»

Είναι το δεύτερο μέρος μιας πορείας που ξεκίνησε με έρευνα, συναντήσεις και συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες, πρωταγωνιστές της μεταναστευτικής περιπέτειας, πέρασε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (με εταίρους άλλους θεατρικούς οργανισμούς), πραγματοποίησε 2 πιλοτικές παραστάσεις στο Χαλάνδρι με τον προσωρινό τίτλο Passport : Green Button  και τώρα ολοκληρώνεται με τους «Δρόμους του Χιονιού» στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με  μία πολυσήμαντη Ευρωπαϊκή συνεργασία τριών οργανισμών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη θεατρική παράδοση. Ιταλία και Πολωνία. Οι καλλιτέχνες μέσα από την συνεργασία του θα καταθέσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τις φόρμες τους σε ένα γόνιμο διάλογο πάνω στη σκηνή,  άλλα και την εμπειρία του τόπου τους πάνω στη μετανάστευση. Η Λαμπεντούζα στέκει μοναχική στη μέση της Μεσογείου ανάμεσα σε δύο Ηπείρους σαν μία σημαδούρα, ένα φυσικό σύνορο πίσω από το οποίο κρύβεται μια γη της επαγγελίας. Οι Πολωνοί έχουν στις αποσκευές τους και στο συλλογικό τους υποσυνείδητο απανωτά στρώματα μετανάστευσης και προσφυγιάς σε όλο τον κόσμο.

«Οι δρόμοι του χιονιού» είναι μία τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, ένα fresco της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.

Όλα αυτά γίνονται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξης της ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα μας μεταφέρει όλη την τραγωδία της σύγκρουσης των πολιτισμών των ανθρώπων. Τα ιδεολογικά και θρησκευτικά τους πιστεύω, η φιλοσοφία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ξεριζώνονται από τη γη τους και μεταφυτεύονται βίαια σε μια άλλη γη. Τις περισσότερες φορές εχθρική και αφιλόξενη.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛOύ. Οι βαλίτσες θα ανοίξουν και θα ξετυλιχτεί η περιπέτεια απελπισμένων ανθρώπων που θέλουν να δουν  τον ήλιο και κυρίως να τους δει και αυτός. Ταυτόχρονα όμως η σκηνή γίνεται και ένας ιστορικός τόπος συνάντησης, καθώς συναντιούνται και ξετυλίγονται και πτυχές της Ελληνικής (και όχι μόνο) ιστορίας από τον εμφύλιο μέχρι σήμερα.

Οι δρόμοι του χιονιού θα παρουσιαστούν στα μέσα Νοέμβρη (πρεμιέρα 17 Νοεμβρίου) στο θέατρο Τόπος αλλού με μία διανομή που θα προκύψει από την συνεργασία των τριών θεάτρων και θα συμμετάσχουν Πολωνοί, Ιταλοί και φυσικά Έλληνες ηθοποιοί.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βερόνα και στην Πολωνία Μάρτιος Απρίλιος 2018.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Καμτσή

Στην έρευνα συμμετείχαν Alfredo Saladini (AIDA FONDAZIONE) Marek Koschiolek (Teatr KRZYK)

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία-φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ-ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια : ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Κίνηση Marek Koschiolek
Χορογραφία Μαγδα Γεροσίδερη
Στίχοι Νίκος Καμτσής
VIDEO:ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Public Relation-Επικοινωνία: Canard qui parle
Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Anna Giniewska, Marek Kosciolek (Πολωνία), Irene Gandolfi (Ιταλία)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here