Δραματική η μείωση των πτήσεων παγκόσμια λόγω coronavirus-Πολίτες εγκαταλελειμμένοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη

 

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

Δραματική είναι η μείωση της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας, από τότε που εμφανίστηκε ο COVID-19. Μέρα με την μέρα, οι αεροπορικές εταιρείες μείωναν τις πτήσεις τους κυρίως προς διεθνείς προορισμούς ενώ παράλληλα πολλά κράτη έκλειναν τα εξωτερικά τους σύνορα, από τον φόβο να έρθουν πολλοί τουρίστες, φορείς του ιού.

Αυτό βέβαια είχε ως αντίκτυπο, πολλοί επισκέπτες σε διάφορες χώρες, να μη μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Όμως πολλά είναι τα κράτη, που διέθεσαν συγκεκριμένες πτήσεις ώστε να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους. Και μάλιστα, πολλοί διέθεσαν αεροσκάφη για υπερατλαντικές πτήσεις.

Γεγονός είναι ότι η κρίση έχει «χτυπήσει» ιδιαίτερα και την αεροπορική βιομηχανία και σίγουρα πολλές αεροπορικές εταιρείες, είτε θα αργήσουν να συνέλθουν, είτε θα αναγκαστούν να αλλάξουν χρώματα τα αεροπλάνα τους.

Μιλώντας με τους ιδιαίτερα ψυχρούς αριθμούς, οι πτήσεις παγκόσμια, στις 7 Μαρτίου στις 15:00 UTC ήταν 15.012 Και στις 7 Απριλίου την ίδια ώρα, 5.275. Περίπου το ένα τρίτο.

Ιδιαίτερα χαλαρός ήταν και ο Ευρωπαϊκός ουρανός. Η διαφορά μεταξύ των εικόνων του Μαρτίου και του Απριλίου είναι μια μείωση των 2.400 πτήσεων.

 

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν κλείσει και οι δύο για διεθνείς επιβατικές πτήσεις. Εν τω μεταξύ, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη, μεταξύ άλλων, έχουν εφαρμόσει περιορισμούς άφιξης, οι οποίοι είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στον αριθμό των πτήσεων. Εικόνες από τις 6 Μαρτίου και 6 Απριλίου στις 10:00 UTC.

 

 

Αναμφισβήτητα, η παγκόσμια κίνηση θα συνεχίσει να μειώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του Απριλίου καθώς οι αεροπορικές εταιρείες μειώνουν περαιτέρω τα δρομολόγια τους, ειδικά σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αεροπορικές εταιρείες ξεκινούν έναν πρόσθετο γύρο περικοπών αυτή την εβδομάδα.

Για μερικούς είναι δύσκολη υπόθεση ο επαναπατρισμός

Πρόσφατα, ένας νεαρός, σε βίντεό του στο Youtube, ανάγλυφα παρουσίασε την κατάσταση που βίωνε αυτός και άλλοι 70 περίπου Έλληνες στο Λονδίνο, λόγω ακύρωσης της πτήσης τους προς την Ελλάδα. Ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μίλησε τότε με σκληρές εκφράσεις, όπως «τώρα θυμηθήκατε την Ελλάδα» κλπ. Μία ημέρα μετά, και μετά από γενική καταγραφή, αεροσκάφος τους έφερε στην Ελλάδα. Πτήσεις επαναπατρισμού, πραγματοποιήθηκαν επίσης από την Αυστρία και τα Βαλκάνια. Όμως υπάρχουν σε πολλά μέρη όλου του κόσμου Έλληνες, που αδυνατούν να επιστρέψουν. Πολλοί είναι οι Έλληνες και στην Αυστραλία, όπου το Προξενείο τους συστήνει να πάρουν πτήση της QATAR που όμως είναι πανάκριβη, και αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί.

  • Σήμερα, πτήση της British Airways, έφερε στο Λονδίνο Άγγλους υπηκόους από τις Μπαχάμες.
  • JASTIN TRUDEUA ο πρωθυπουργός του Καναδά, εκτός του ότι απάλλαξε όλους από τους φόρους με ειδικές πτήσεις επαναπάτρισε τους πολίτες που δεν είχαν τρόπο να επιστρέψουν.
  • Για 200 πολίτες της Αυστραλίας που έχουν κολλήσει σε κρουαζιερόπλοια τις τελευταίες εβδομάδες, το πλήρωμα πτήσης της United Airline πραγματοποίησε ειδική πτήση από το Σαν Φρανσίσκο για Μελβούρνη την Κυριακή το βράδυ, επανενώνοντας αυτούς τους ταξιδιώτες με τις οικογένειές τους.

Και πολλές άλλες παρόμοιες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν τη βδομάδα αυτή. Όμως, δεν φαίνεται η Ελληνική Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Εδώ δεν έδειξε ενδιαφέρον ούτε έγινε κάποια δήλωση για τους χιλιάδες «casual» εργαζόμενους της Αυστραλίας που έμειναν άνεργοι και δεν θα πάρουν και το ειδικό βοήθημα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here