Δραγασάκης: Ζητάμε διετή χρηματοδότηση, συζητάμε νέο πρόγραμμα, βάλαμε 6 κόκκινες γραμμές

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)

Σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα για τη νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στον ESM και η οποία συζητείται ξανά την Τετάρτη στο Eurogroup, έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. «Υποβάλαμε πρόταση για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δύο έτη, να παρθούν τα μέτρα και να βγούμε στις αγορές», τόνισε ο κ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 

 Ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμη ότι η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δόσεων των 1,56 δισ. ευρώ, η οποία λήγει απόψε. Είπε ακόμη ότι η Αθήνα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει την δυνατότητα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει:

* Χρηματοδότηση με νέο δάνειο για να πληρωθούν τα ομόλογα  της ΕΚΤ και τα δάνεια του ΔΝΤ, τα επόμενα δύο χρόνια.

* Αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, το οποίο τίθεται υποχρεωτικά, καθώς μειώθηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα και χρειάζεται πλέον νέος σχεδιασμός για την εξυπηρέτησή του. Το θέμα είναι πως; Εμείς θέτουμε τον πολιτικό στόχο.

* και τρίτον, υπάρχουν και μέτρα πολιτικής, δημοσιονομικά μέτρα και άλλες αλλαγές. Εκεί μέσα είναι και οι συντάξεις. «Νέοι φόροι  μπουν ασφαλώς. Θέλουμε ένα πρόγραμμα για να σταθεροποιήσουμε τη κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθογένειες, φοροδιαφυγή, διαφθορά κλπ», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε:

«Στείλαμε τώρα το βράδυ, μια επιστολή στην οποία λέμε σε ποια σημεία διαφωνούμε, τις κόκκινες γραμμές μας. όπως τα εργασιακά, οι συντάξεις και άλλα μέτρα υφεσιακά. Προσθέτουμε αναπτυξιακό πακέτο, ρύθμιση χρέους.», είπε χωρίς να αναφερθεί σε άλλες λεπτομέρειες.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε  ότι «υπάρχουν πολλά τηλεφωνήματα και συνεννοήσεις του πρωθυπουργού για τη πρόταση αυτή. Εχουμε ανοικτό τραπέζι διαπραγμάτευσης, για ένα νέο πρόγραμμα αφού το παλιό έληξε και συζητάμε τους όρους του προγράμματος», επεσήμανε.

>Ζούμε ιστορικές στιγμές,  όπως ειπώθηκε. Ολοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Θέλω να αφήσω το πεδίο ανοικτό. Αυτές τις μέρες υπάρχει μια κινητικότητα. Δεν είναι ενιαία στην Ευρώπη, δεν είναι μαύρο-άσπρο. Την θέλουν την συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, είπε ότι  η κυβέρνηση είναι συμπαγής και ενιαία. Ο κ. Βαρουφάκης δίνει τη μάχη μαζί μας. Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις που υπηρετούν διάφορα σενάρια. και τόνισε: «Είτε ναι βγεί είτε όχι, ο Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγωνα του λαού για αξιοπρέπεια. Αν νομίζουν ότι κάποιο με σενάρια θα συγκαλύψουν τα ανομήματα τους κάνουν λάθος.». 

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι η τρόικα τις ολιγαρχίες υπερασπίζεται στην Ελλάδα. και διευκρίνισε ότι είναι υπέρ της βιώσιμης συμφωνίας, η οποία μπορούσε να κλείσει από το Φεβρουάριο αν υπήρχε πολιτική βούληση.

«Τώρα πάμε σε νέο πρόγραμμα, νέο σχέδιο, με νέο σχήμα , με νέους όρους,  αυτούς που συμφωνήσαμε. Υπάρχει βέβαια ένα θέμα αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουνε να βγούμε από το ευρώ, στην Ευρώπη. Που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο. Χρεοκοπία της χώρας εντός του ευρώ», είπε.

Ο κ. Δραγασάκης δεν απέκλεισε να μην διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα, κάτι όμως που θα αποφασίσει κυριαρχικά η κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here