Δραγασάκης:Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την κυβέρνηση της Αμερικής

ΦΩΤΟ:INTIME
Την κυβέρνηση της Αμερικής  ευχαρίστησε δημόσια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς, όπως είπε,  χωρίς την βοήθειά της δεν θα είχε επιτευχθεί συμφωνία.
«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την κυβέρνηση της Αμερικής και τον κ. Ομπάμα καθώς χωρίς την βοήθεια και την επιμονή τους ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, δεν θα είχαμε επιτύχει», δήλωσε.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»ανέφερε  ότι «η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους, ακόμη και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε».
«Έχοντας συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που συμβαίνει ως ήττα μας, αλλά ως ήττα της φοβικής Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πέρασαν από το πεδίο των επιχειρημάτων σε εκείνο του εκβιασμού. Aρνήθηκαν να δουν την αποτυχία των προγραμμάτων του παρελθόντος, θέλοντας να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση», τόνισε, σημειώνοντας ότι «είδαν ως ήττα την επιτυχία της κυβέρνησης».
Ο κ.Δραγασάκης επισήμανε  ότι πλέον υπάρχουν ρωγμές, οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι 18-1.
» Συγκρούονται δύο μοντέλα, εκείνο της μεγέθυνσης δια της φτωχοποίησης και της βελτίωσης οικονομικών μεγεθών μέσα από την ανάπτυξη», ανέφερε.
Οσον αφορά στους χειρισμούς που έγιναν σε όλη της διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε  ότι «υπάρχει πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής».
«΄Οταν έλεγα να «κρατάμε μικρά καλάθια» δεχόμουν σφοδρή κριτική. Σήμερα όμως δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε την ιστορία. Πλέον έχει σημασία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Τα πολιτικά θέματα πρέπει να συζητηθούν με τρόπο συγκροτημένο και μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Η Επιτροπή Προγράμματος παρέδωσε στην ΚΕ τη δουλειά της και τον απολογισμό της το καλοκαίρι του 2014. Αυτή η δουλειά της Επιτροπής Προγράμματος ποτέ δεν αποτιμήθηκε»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «το λάθος ήταν ότι θεωρήθηκε πως μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η συλλογική ευθύνη δεν είναι το αντίθετο της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι ώρα της αποτίμησης. Υπάρχει όμως μία διαδικασία μάθησης. Χρειάζεται να αντιληφθούμε πλήρως το οργανωμένο σύστημα εξουσίας που βρήκαμε απέναντί μας.Οι προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν αποφέρει αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ούτε κόμμα του ευρώ, ούτε κόμμα της δραχμής. Αλλά ένα κόμμα της αριστεράς που επιδιώκει τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Για τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη  δήλωσε: «Δεν είναι σωστό να λέμε δημοσίως όσα συζητούνται σε κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις. Οι σοβαρές κυβερνήσεις είναι αυτές που κάνουν plan b και όχι αυτές που μιλούν για plan b. Από τις εκλογές του 2012 και όχι τώρα, εξετάσαμε όλα τα δυνατά ενδεχόμενα, ακόμη και την έξοδο από το ευρώ, το διπλό νόμισμα ή τα IOU. Οι επιλογές που κάναμε τώρα ενσωματώνουν και αυτή την εμπειρία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here