Γ. Δραγασάκης: Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν ήρθαν για συνομιλίες

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Την ψύχραιμη θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις και τους ωμούς εκβιασμούς των δανειστών, αποτύπωσε με ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης που ηγείτο της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δραγασάκης διατυπώνει με κομψό τρόπο την θέση ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών πήγαν στις Βρυξέλλες για να διεκπεραιώσουν ένα «τελεσίγραφο», μιά προειλημμένη απόφαση τους δηλαδή και όχι για συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις προς αναζήτηση μιάς κοινά αποδεκτής λύσης-συμφωνίας.

Από την ανακοίνωση του κ Δραγασάκη, προκύπτουν τα εξής:

1. Η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε πλήρη κατάλογο μέτρων με τα οποία καλύπτονταν το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως τα προσδιόρισαν οι θεσμοί. Υπήρξε δηλαδή προσχώρηση μας στα πρωτογενής πλεονάσματα του 1% του ΑΕΠ για το 2015.

2. Οι προτάσεις της Ελλάδας κάλυπταν το σύνολο των ανοικτών θεμάτων και επέλυαν και το κρίσιμο θέμα του χρέους και της χρηματοδότησης της χώρας.

3. Οι δανειστές έδειξαν μια προκλητική ακαμψία και επιμονή, απαιτώντας την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού  με μειώσεις συντάξεων κατά 1,8 δις ευρώ από φέτος, με ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ κατα 1,8 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Κάτι που σημαίνει ότι την συνολική επιβάρυνση των 3,6 δις ευρώ θα την έφεραν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και πάλι.

4. Οι εκπρόσωποι των θεσμών που πήγαν στις Βρυξέλλες, δεν πήγαν στην ουσία να διαπραγματευθούν, αφού δεν είχαν εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο. Πήγαν για να παραλάβουν την λίστα παραχωρήσεων της Ελλάδας και να επιβεβαιώσουν την άνευ όρων παράδοσή της στις απαιτήσεις των δανειστών.

5. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ψύχραιμη και έτοιμη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Η πλήρης ανακοίνωση του κ. Δραγασάκη έχει ως εξής 

Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here