Δραγασάκης: Η ρύθμιση του χρέους θα κρίνει εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη

ΦΩΤΟ: INTIME ( N. XΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ρύθμιση του χρέους θα κρίνει εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η σχετική συζήτηση και μέχρι τότε θα έχουμε μία ατελή συμφωνία. «Μας ενδιαφέρει το χρέος να γίνει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ανεξάρτητα των μέσων» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης και αναφέρθηκε στο ύψος της πρώτης δόσης το δανείου:

Με την πρώτη δόση, η οποία θα υπερβεί τα 25 – 27 δισ. ευρώ, μας ενδιαφέρει όχι απλά να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να πληρώσουμε μέρος των χρημάτων που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες.

«Ο κίνδυνος του Grexit απομακρύνεται» συνέχισε, σπεύδοντας να διαμηνύσει ότι δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην Ευρώπη.

Σχετικά με τις τράπεζες, ανέφερε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τραπεζικής εμπιστοσύνης και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να έρθει νέο κύμα συγχωνεύσεων, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι υπερσυγκεντρωμένο.

Παράλληλα, εξήρε την ανάγκη ενίσχυσης της Attica Bank, τονίζοντας τον ρόλο της εν λόγω τράπεζας, η οποία βρίσκεται εκτός της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Επιδίωξή μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με ταυτόχρονη ρύθμιση των κόκκινων δανείων» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυβέρνηση επιδιώκει κοινωνική αποτίμηση των επιπτώσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, για τους αγρότες και τα νησιά, όπου πλήττονται περισσότερο και εξήγησε:

Η συμφωνία, παρά τα αρνητικά της, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα για πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη και την υπέρβαση της λιτότητας.

Όσον αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος του θα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η «συμφωνία δεν μας υποχρεώνει να ιδιωτικοποιήσουμε, αλλά αντίθετα, να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here