Γιώργος Δουατζής: «Ανάσα από πηλό»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Ο Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος και το Art Polis Cafe με αφορμή την έκδοση του νέου μυθιστορήματος του Γιώργου Δουατζή   “Ανάσα από πηλό”  μας προσκαλούν απόψε ώρα 8.30 στην συζήτηση με θέμα “Διαπροσωπικές – ενδοοικογενειακές σχέσεις” . Μιλούν οι: Φώτης Καγγελάρης, Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας (Univ. de Paris), συγγραφέας,Νίκος Μαθιουδάκης,  Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Λογοτεχνικής Υφολογίας. Συντονίζει η Χριστίνα Σταματάκη, κλινικός ψυχολόγος.

Διαβάζουν οι Ηθοποιοί – σκηνοθέτες Νίκος Γκεσούλης και Γιώτα Κουνδουράκη. Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας. Μιλάμε με τον Γιώργο Δουατζή.

-Ενα μυθιστόρημα για τη σχέση ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα;

Για το βάρος των οικογενειακών βιωμάτων, για τη δύναμη και το νόημα της τέχνης, για τον άγνωστο κόσμο των εικαστικών, για τη δύναμη της φιλίας, για τις εκρηκτικές δυνάμεις που κρύβονται στις ψυχές των ανθρώπων που επιζητούν μια -τουλάχιστον αληθοφανή- δικαιολογία ύπαρξης.Ο αναγνώστης συναντά τον εαυτό του σε κάθε κεφάλαιο και συνταξιδεύει με τα πρόσωπα του μύθου, που τελικά δεν είναι μύθος, αλλά η πολύπτυχη καθημερινότητά μας.

-Μια τυχαία συνάντηση;

Που οδηγεί σε μια κοινή πορεία, γεμάτη ανατροπές, ξαφνιάσματα και αποκαλύψεις. Η δημιουργία και η καταστροφή. Ο έρωτας και ο θάνατος. Το ζωντανό παρελθόν και η λήθη. Η κάθαρση. Τα σκοτεινά μυστικά και το φως. Η καταστροφική δύναμη του χρήματος. Η δίψα και ο κορεσμός. Το μοιραίο και το οριστικό. Η δικαίωση.Κεντρικά πρόσωπα, ο Κώστας Μοίρας, ο γλύπτης που δουλεύει στην αφάνεια αποφεύγοντας κάθε επαφή με τον εφήμερο κόσμο της αγοράς της τέχνης, πιστός σε αξίες και ιδανικά και η Ελένη Καρτάλου, μια νέα γυναίκα, ιστορικός τέχνης γεμάτη δίψα για ζωή, φορτωμένη ένα βαρύ οικογενειακό παρελθόν. Τους ενώνει ο έρωτας για την τέχνη και τη ζωή. Τους δένει η καταλυτική μεταξύ τους αγάπη.

-Μια προκλητική περιπλάνηση;

Με οδηγό τη διεισδυτική ματιά του στον κόσμο μας και στον ψυχισμό των ηρώων του μυθιστορήματος. Είναι ένα σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τον έρωτα, για τον περίπλοκο -και συχνά σκοτεινό- κόσμο των οικογενειακών σχέσεων, για τις εκρηκτικές δυνάμεις που κρύβονται στην ψυχή των ανθρώπων οι οποίοι επιζητούν μια –τουλάχιστον αληθοφανή– δικαιολογία ύπαρξης, για τη φιλία…· και συνάμα είναι ένας στοχασμός για την ουσία της τέχνης, για τη λειτουργία της σε μια κοινωνία που έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here