Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 27 εκατ. δολ. αποζημίωση στην οικογένειά του από την πολιτεία της Μινεάπολης

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ θα λάβει το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων, μετά από διακανονισμό για τη μήνυση που είχε ασκήσει τον Ιούλιο, κατά της πολιτείας της Μινεάπολης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα για την έγκριση του ποσού, σε έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς για υπόθεση αστυνομικής βίας.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, του μαύρου που δολοφονήθηκε όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν έβαλε το γόνατό του και τον πίεσε στο λαιμό για περισσότερα από 8 λεπτά, προχώρησε σε αγωγή εναντίον της Μινεάπολης και σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα για την έγκριση του διακανονισμού. Μία εκπρόσωπος της πόλης είπε ότι ο δήμαρχος Τζέικομπ Φράι θα υπογράψει την απόφαση.

Ο πρώην αστυνομικός κατηγορείται για δολοφονία δεύτερου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.  Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ μήνυσε την πολιτεία της Μινεάπολης τον Ιούλιο, λέγοντας ότι η αστυνομία παραβίασε τα δικαιώματά του και δεν κατάφερε να εκπαιδεύσει σωστά τους αξιωματικούς της ή να απολύσει όσους παραβίασαν τις πολιτικές του τμήματος.

«Ήταν το γόνατο «ολόκληρου του αστυνομικού τμήματος» της Μινεάπολης στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, που τον σκότωσε», είχε δηλώσει τότε ο Μπεν Κρουμ, ο διακεκριμένος δικηγόρος αστικών δικαιωμάτων, που είναι μεταξύ εκείνων που εκπροσωπούν την οικογένεια του Φλόιντ.

Στον διακανονισμό των 27 εκατ. δολ. περιλαμβάνεται και μια δωρεά 500.000 δολ. για την κοινότητα στην διασταύρωση της 38th Street και Chicago Avenue. Είναι η γωνία, όπου η αστυνομία  ακινητοποίησε τον Φλόιντ όταν ένας υπάλληλος σούπερ μάρκετ τους ειδοποίησε ότι ο Φλόιντ είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό 20δόλαρο για να αγοράσει τσιγάρα.

Οι τελευταίες του στιγμές θα καταγράφονταν σε βίντεο από περαστικούς που εκλιπαρούσαν τους αστυνομικούς να σταματήσουν ενώ εκείνος ψιθύριζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Η προβολή του βίντεο με τις πράξεις των αστυνομικών προκάλεσαν ένα παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βία.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here