Η δολοφονία του Σάββα Μένοικου διότι “δεν συνεμμορφώθη προς τας υποδείξεις”

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

 

Μια μέρα σαν σήμερα, 59 χρόνια πριν. 23 Μαρτίου 1958, στο χωριό της Κύπρου με το όνομα Λευκόνοικο. Τελέστηκε μια από τις πιο βάρβαρες πολιτικές  δολοφονίες, σε χώρα από τις λεγόμενες “πολιτισμένες”, του 20ου αιώνα. Αυτή του Σάββα Μένοικου, εργάτη, μέλους του αριστερού κυπριακού κόμματος ΑΚΕΛ, πατέρα έξι παιδιών. Ο οποίος “δεν συνεμμορφώθη προς τας υποδείξεις” των ακροδεξιών δολοφόνων της ΕΟΚΑ να εγκαταλείψει/ αποκηρύξει τόσο το “προδοτικό” ΑΚΕΛ όσο και την “αντεθνική” συνδικαλιστική δράση. 

Ήταν απόγευμα της 23ης του Μάη 1958 όταν ο Σάββας Μένοικος συνελήφθη από ακροδεξιούς ενόπλους επιστρέφοντας από την Αμμόχωστο στο Λευκόνοικο (από όπου με το ποδήλατό του θα πήγαινε στο χωριό του, τις Γούφες). Η δολοφονία του από τους ακροδεξιούς της ΕΟΚΑ θεωρείται πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο, υπό την έννοια ότι έχει ομολογηθεί εδώ και 26 χρόνια από τους ίδιους. Συγκεκριμένα, δια στόματος του ίδιου του ηθικού αυτουργού της – κάποιου με το ονοματεπώνυμο Φώτης Παπαφώτης – σύμφωνα με τα λόγια του οποίου: “Διέταξα την οργάνωση να συλλάβει τον Μένοικο να τον ακινητοποιήσει σε μια πλατεία του Λευκονοίκου να καλέσει το λαό να συγκεντρωθεί στην πλατεία και αφού καταγγείλει την αντιεθνική συμπεριφορά του, να τον αφήσει ελεύθερο να πάει στο χωριό του. Η διαταγή μου εκτελέστηκε από τους αγωνιστές όπως ακριβώς δόθηκε. Ατυχώς ο Σάββας Μένοικος δεν άντεξε τις αποδοκιμασίες του λαού και πέθανε από συγκοπή καρδίας”.

Όπως πάντοτε συμβαίνει στις συναφείς περιπτώσεις (όπου και όταν οι ακροδεξιοί διαπράττουν κτηνώδη εγκλήματα), έτσι και στη συγκεκριμένη η κουτοπόνηρη από μέρους του ηθικού αυτουργού μαρτυρία είναι βολική για τον ίδιο και για τους συν – αυτουργούς του, όχι όμως και συμβατή με την πραγματικότητα. Προφανέστατα ο γενναίος και ταμένος μια ζωή στην υπεράσπιση των ιδανικών του Σάββας Μένοικος δεν πέθανε επειδή “τον πρόδωσε η καρδιά του”, ούτε βέβαια από τη … ντροπή του επειδή ήταν κομμουνιστής. Δέθηκε στον ευκάλυπτο της εκκλησίας και λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από τον όχλο που είχε συγκεντρωθεί, “για να φτύσει τον προδότη”, όπως μούγκριζαν οι μασκοφόροι της ΕΟΚΑ από τον τηλεβόα. Αυτόπτης μάρτυρας έχει επισημάνει “οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν ποιος ήταν αυτός που θεωρούσαν προδότη”. Συμπληρώνοντας σε ότι αφορά την αγριότητα του ζωώδους εγκλήματος πως ο Σάββας Μένοικος “είχε λιντσαριστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε έτρεχαν από το πρόσωπο του τα αίματα, ανάμιχτα με τα φτύματα και τις ακαθαρσίες που του τις έμπηγαν στο στόμα”.

*Αντί περιττών εξηγήσεων για το ζωώδες έγκλημα των ακροδεξιών της ΕΟΚΑ, τα λόγια/απόψεις του “μεγάλου” αρχηγού τους Γρίβα μιλούν από μόνα τους: «Δια τους κομμουνιστάς έπρεπε να είχε εφαρμοστεί η αρχή την οποία υπέδειξα ευθύς εξαρχής, δηλαδή να κτυπηθούν, να ταπεινωθούν, ώστε να μην δύνανται να προβληθούν επί του πολιτικού ούτε επί του αγωνιστικού πεδίου”. Σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του προς τον Μακάριο ότι “θα βάλω χέρι αλύπητα και στους κομμουνιστάς προδότας και θα αρχίσω ανοικτό πόλεμο εναντίον των…”, ο στοιχειωδώς εγγράμματος νους δεν μπορεί παρά αυτόματα να βγάζει τα (προφανή) συμπεράσματα. Στόχος του Γρίβα ήταν να εξωθηθεί το ΑΚΕΛ σε ένοπλη απάντηση στις δολοφονίες των στελεχών του, να προκληθεί με άλλα λόγια εμφύλιος – όπως είχε γίνει λίγα μόλις χρόνια πριν στην Ελλάδα – και οι Άγγλοι να παρέμβουν αποφασιστικά στο όνομα της ύψιστης κοινής ανάγκης συντριβής του κομμουνιστικού κινήματος. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ είχε από το 1955 – τρία χρόνια πριν την δολοφονία Μένοικου την οποία ακολούθησαν και κάμποσες άλλες Κυπρίων κομμουνιστών – τεθεί από τους Άγγλους εκτός νόμου.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Toutos itan o logos kirioi? Giati en grafete ton pragmatiko logo? An itan giati itan aristeros pou ton eskotosan, 4 xronia i EOKA tha ekatharize oulous tous aristerous tis Kiprou! O Ezekias giati en ekindipse pote afou i EOKA eskotone (?) logo politikon ideon? I paraxaraksi tis istorias apo tous emmisthous tis aristeras gia na kalipsoun tin prodotiki tous drasi (sas parampempo sta egrafa tou Foreign office gia tin sinergasia AKEL apikiokratias gia tin e3ontosi tis EOKA) den exei teliomo!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here