Documento: Στα χέρια του FBI βίντεο με Φρουζή που καίει Σαμαρά και Στουρνάρα-ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει απαντήσεις ο πρώην πρωθυπουργός

Απαντήσεις από τον Α. Σαμαρά σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, για τις σχέσεις του με τον Φρουζη της Novartis, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σημερινό  δημοσίευμα της εφημερίδας Documento δημιουργεί νέα  εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις Σαμαρά – Φρουζή. Σύμφωνα με αυτό, το FBI έχει στην κατοχή του βίντεο στο οποίο  ο Φρουζής της Novartis ενημερώνει την εταιρία  για τη συμμετοχή του σε συνάντηση της Α. Μέρκελ με στελέχη γερμανικών εταιριών, παρόλο που η δική του εταιρία δεν είναι γερμανική, μετά από παρέμβαση του γραφείου του Α. Σαμαρά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει η ανακοίνωση:

Ο Α. Σαμαράς καλείται να δώσει απαντήσεις και να μην κρυφτεί πίσω από τις θεωρίες του περί «σκευωρίας».  Ο ίδιος, πάντως,  διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Φρουζή. Μήπως τώρα θυμάται κάτι παραπάνω;

Τι αναφέρει η εφημερίδα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Documento,  στο επίμαχο βίντεο ο Φρουζής ομολογεί πως ο ίδιος ο Σαμαράς διαμεσολάβησε και εξασφάλισε την παρουσία της Novartis στην κλειστή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, παρότι η εταιρεία δεν ήταν γερμανικών συμφερόντων ώστε να δικαιολογείται η πρόσκληση. Το βίντεο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων στοιχείων, όπως τα ημερολόγια της Novartis που αποκαλύπτουν πλήθος επαφών της εταιρείας με τον ίδιο τον Σαμαρά αλλά και τους συμβούλους του, Παπασταύρου και Πτωχό. Οπως άλλωστε έχει αποκαλύψει το Documento, από τουλάχιστον δύο επίσημα έγγραφα της εταιρείας προκύπτει ότι ο Φρουζής ανήκε στο think tank του Σαμαρά, στην ομάδα δηλαδή των συμβούλων που είχαν λόγο σε διάφορα θέματα, γεγονός που εκ των πραγμάτων δεν συνάδει με τη λειτουργία μιας κυβέρνησης.

Στο βίντεο ο Κωνσταντίνος Φρουζής, με τον αέρα όχι μόνο του στελέχους της Novartis αλλά και του παράγοντα που έχει εσωτερική πληροφόρηση από την κυβέρνηση, ενημερώνει τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας για την πολιτική του φαρμάκου που θεωρεί ότι θα επιλεγεί. Εξοπλισμένος με ασύρματο μικρόφωνο, ο Φρουζής, αφού κάνει μια σύντομη ενημέρωση, δέχεται ερωτήσεις από το κοινό. Στέλεχος της Novartis τού ζητά να περιγράψει το κλίμα της συνάντησης κατά την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Πρόκειται για τη σύντομη επίσκεψή της στις 9 Οκτωβρίου του 2012, κατά την οποία συναντήθηκε στο Hilton με επιχειρηματίες και στελέχη που δραστηριοποιούνται σε γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Την εποχή εκείνη είχε κρατηθεί μυστικό ποιοι ήταν οι δώδεκα συνδαιτυμόνες της Γερμανίδας καγκελάριου, τους οποίους τα ΜΜΕ αποκαλούσαν «το club των εκλεκτών». Ο Φρουζής απαντά στην ερώτηση αποκαλύπτοντας πως με εξαίρεση τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, η Novartis ήταν η μοναδική μη γερμανική εταιρεία που συμμετείχε στη συνάντηση των εκλεκτών. Η αποκάλυψη συνεχίζεται με τον Φρουζή να διαβεβαιώνει ότι η Novartis κλήθηκε με πρόσκληση από τον Αντώνη Σαμαρά. Δηλαδή ουσιαστικά παρακάμφθηκαν οι όροι και τα κριτήρια συμμετοχής και η συμμετοχή του Φρουζή στο «club των εκλεκτών» έγινε με διαμεσολάβηση του πρωθυπουργού.

Στο βίντεο ο Φρουζής ακούγεται να λέει συγκεκριμένα: «Πιο πολύ μας ενδιέφερε εμάς, τουλάχιστον εμένα, ότι ο Σαμαράς ήταν εκεί, παρά η Μέρκελ. Η Μερκελ έρχεται και φεύγει, ποιος την ξαναβλέπει, δεν με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Σημαντικό επίσης είναι ότι η υγεία είναι ένας βασικός πυλώνας, γι’ αυτό ήμασταν εκεί. Ηταν πολλοί άλλοι κλάδοι που δεν ήταν εκεί, γιατί ήταν τέσσερις πέντε το σύνολο. Που σημαίνει έχουμεsaying [λόγο] ισχυρό. Εμείς δεν πήγαμε μόνοι μας, μας καλέσανε, μας κάλεσε και η κυβέρνηση, το γραφείο του Σαμαρά, σε συνεννόηση βέβαια με τη Μέρκελ. Το τρίτο επίσης βασικό ήταν ότι ήμασταν οι δυο μη γερμανικοί, γιατί ήταν μόνο ο ΣΕΒ του Δασκαλόπουλου και εμείς, όλοι οι άλλοι ήταν γερμανικές εταιρείες. Ολα τα άλλα ήταν τα λόγια της πλώρης, ήταν, μάλλον περισσότερο ήθελε ο Σαμαράς να δείξει στη Μερκελ ότι αυτά που της λέει ότι η αγορά έχει στεγνώσει τα λένε άνθρωποι που είναι στην αγορά, δεν τα λέει μόνο πολιτικά. Και όλοι ήταν αρκετά aggressive,πολύ ξεκάθαροι σε αυτό που λέγανε».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here