ΔΝΤ: To φθινόπωρο θα αποφασιστεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Αν και υπάρχει η βούληση να εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας,  η απόφαση για τη συμμετοχή του ή όχι δεν θα ληφθεί πριν από το φθινόπωρο, δήλωσε σε εφημερίδα ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Ο Τόμας Όστρος, που είναι αναπληρωτής – ή αντικαταστάτης – διευθυντής του 24μελούς συμβουλίου του Ταμείου, είπε ότι υπήρχε «ισχυρή στήριξη (στο ΔΝΤ) για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο», σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσίευσε σήμερα η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Θα υπάρξει συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και τότε το συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», είπε.

Ο Όστρος, πρώην υπουργός, είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα νέο πακέτο απλά να αναβάλει την οριστική επίλυση της κατάστασης εκτός και εάν η Ελλάδα υιοθετήσει επίπονες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μπορεί να είναι κάτι που θα τους επιβληθεί. Η Ελλάδα πρέπει να κατέχει το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».

«…Έχουν ένα ανεπαρκή δημόσιο τομέα, η διαφθορά είναι ένα σχετικά μεγάλο πρόβλημα και το συνταξιοδοτικό σύστημα κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο Τόμας Όστρος απέφυγε να κάνει μία πρόβλεψη για το ποσό με το οποίο θα μπορούσε να συνεισφέρει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Είναι δύσκολο να πω. Εξαρτάται από το πόσο άσχημες είναι οι συνθήκες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα κληθούν να συνεισφέρουν τα περισσότερα».

Επισημαίνει πως οι αντιπρόσωποι του ΔΝΤ δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα επί αρκετούς μήνες και ότι η επιστροφή τους στην ελληνική πρωτεύουσα συνιστά σημαντική πρόοδο. «Τώρα πλέον μπορούν να έχουν μία καλύτερη εικόνα. Ήταν πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα την άνοιξη, όταν έπρεπε να βρίσκονται στις Βρυξέλλες», είπε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here