ΔΝΤ: Ολα τα προγράμματα έχουν οροφή στο χρέος

Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ προβλέπουν «οροφή» για το χρέος και συγκεκριμένους όρους για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείρισή του, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γούλιαμ Μάρεϊ, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα βάσει των οποίων το Ταμείο επέφερε αλλαγές στο στο «πλαφόν» του ελληνικού χρέους, ώστε η «οροφή» να μετακινηθεί από το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ο κ. Μάρεϊ επεσήμανε ότι όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν βιωσιμότητα του χρέους και έχουν ως στόχο «τη διασφάλιση της επιστροφής της χώρας (σ.σ. που εφαρμόζει το εκάστοτε πρόγραμμα) στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων».

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές», τόνισε ο ίδιος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μάρεϊ επέμεινε ότι απώτερος στόχος «είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον». Επεσήμανε, δε, ότι αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ανέφερε πως θα γίνει το απόγευμα τοπική ώρα Ουάσιγκτον «μετά το γεύμα», ενώ προσέθεσε πως ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα εξεταστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και επανέλαβε τη γνωστή θέση του Ταμείου πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν θέλησε να απαντήσει για το εάν η «επί της αρχής» έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου οι Ευρωπαίοι πρέπει να οριστικοποιήσουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here