ΔΝΤ: Η Λαγκάρντ παρούσα στο Eurogroup-Θέλουμε καθαρή λύση για το χρέος-Δεύτερη επιλογή η συμμετοχή μας χωρίς χρήματα

Ιδιαίτερη σημασία στην επίτευξη καθαρής λύσης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup δίνει το ΔΝΤ όπως αποκαλύπτει ο εκπρόσωπός του Τζ. Ράις, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα είναι παρούσα στην κρίσιμη συνεδρίαση η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το Ταμείο επιδιώκει κατ αρχήν καθαρή λύση στο θέμα του χρέους. Ως δεύτερη επιλογή, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, το ΔΝΤ προωθεί μια καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle) για ένα πρόγραμμα, όπου όμως η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό χρέος, εξετάζει το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως plan B,  σε περίπτωση που δεν υπάρξει καθαρή λύση στο Eurogroup, στις 15 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις απέδωσε αυτή την «παραχώρηση» του Ταμείου στην ανάγκη να αποφευχθεί νέα κρίση στην Ελλάδα, που τον Ιούλιο καλείται να πληρώσει χρέος.

Πάντως το Ταμείο προτιμά καθαρή λύση στο Eurogroup και για αυτό εργάζεται, τόνισε ο Ράις, επιβεβαιώνοντας την παρουσία Λαγκάρντ σε αυτό. Ξεκαθάρισε δε για άλλη μια φορά ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά σε πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αν δοθεί η προσωρινή αυτή λύση, η πίεση τους ευρωπαϊους από το Ταμείο δεν θα σταματήσει.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για το Χρέος.

Για το λόγο αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως παραδέχθηκε έχει σημειωθεί πρόοδος. Όμως με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις -όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν- το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με μία «καταρχήν συμφωνία» όπως είχε συμβεί και με άλλες χώρες στη δεκαετία του 1980.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις η λύση αυτή «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επομένως αξίζει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει υποστεί».

Κατά δεύτερο λόγο η λύση αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του Χρέους.

Τρίτον με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Με την καταρχήν συμφωνία, όπως εξήγησε ο κ. Ράις μπορεί ν΄ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ωστόσο προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά είναι απαραίτητο όπως επανέλαβε ο ίδιος, να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του Χρέους. Μόνο τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει μία τέτοια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου, στο οποίο μάλιστα θα παραστεί και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

APE

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here