Το ΔΝΤ διευκρινίζει: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα-Αρκούν οι περικοπές στις συντάξεις και η κατάργηση περιττών κοινωνικών προγραμμάτων!

Παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην έκθεση του περασμένου καλοκαιριού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρινίζει ότι δεν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, που προκύπτει από τη διαφορά του με τους Ευρωπαίους, ως προς το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η όποια διαφορά προκύψει για το 2018, θα καλυφθεί από τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση περιττών κοινωνικών προγραμμάτων, τόνιζαν πηγές του Ταμείου. Με άλλα λόγια, μεταθέτουν ξανά το βάρος στις πλάτες των πιό αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,75% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα.

Πηγή: Mignatiou.com

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι εύκολο για «κάποιον» να ζητά περισσότερες περικοπές συντάξεων και κατάργηση «περιτών (!) κοινωνικών προγραμμάτων», όταν αυτός ο «κάποιος» αυτός λάμβάνει (από τον δ. οργανισμό όπου ανήκει ) μάλλον τεραστια ποσά συντάξεων,δηλ. από 5.000 ευρώ τουλάχιστον, για τα κατώτερα κλημάκια (Ε)και πάνω, μέχρι και 20.000 (Α) ευρώ μηνιαίως και, μάλιστα συνήθω,ς αφορολογητα για μεγάλο μέρος τους και απολαμβάνει πολλών άλλων προνομίων, «πολύ πιο περιτών» από εκείνα των επιδομάτων σε άνεργους, ανάπηρους κ.ά. πολλούς που, ίσως, και προσέφεραν πολλά περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο (ακόμη και διεθνώς) από τον «κάποιο» (?) αυτόν (!) και τους αναλόγους του (λίγους μεν,αλλά που δίνουν το στίγμα με τέτοιου είδους μάλλον «αναιδείς» και κυρίως «ανέξοδες» για τους ίδιους, αλλά πολυέξοδες για το κοινωνικό σύνολο προτάσεις, που μάλλον δείχνουν την ανασφάλειά τους: δεν αποτελεί δε άλλοθι γι’ αυτούς το γεγονός ότι στο παρελθόν και συντάξεις δόθηκαν υπερβολικές για τα μέτρα μας και ιδίως με (πολιτικά) πελατεικά κριτήρια, ούτε ότι και κοινωνικά επιδόματα δόθηκαν σε «ημέτερους», αφού οι «κάποιοι» αυτοί μάλλον ή σίγουρα δεν αναφέρονται σε κατι τέτοιο!
    Οι «ανέξοδες» λύσεις δεν είναι λύσεις, αλλά μάλλον ….αλ-λυσίδες ! Κι ο νοών…
    Με τιμή
    Ι.Χ.Βούλγαρης (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here