Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί σε καλό κλίμα

Σε δείπνο που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος τού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στον χώρο του Λήδρα Πάλας, στην νεκρή ζώνη, παρακάθησαν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κυπριακή κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το κλίμα στο δείπνο είναι θετικό.Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη-Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, στις 16 Φεβρουαρίου.

Μετά την ολοκλήρωση του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στο προεδρικό μέγαρο και ο Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του, στα κατεχόμενα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα στο δείπνο να πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα που θα οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών και στην επανέναρξη, αμέσως, των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πριν από το δείπνο ότι αν υπάρχει βούληση είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών, προσθέτοντας ότι μεταβαίνει με αυτόν το στόχο στο δείπνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Έθνη καταστήσουν τη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» πιο παραγωγική, τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα διαφανεί κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει ή όχι κατάληξη», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να παρουσιάσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση.

«Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα παραπεμφθεί για τον Μάρτιο του 2018, λόγω των προεδρικών εκλογών και η διαδικασία θα καταστεί πιο προβληματική». ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here