Διπλό μήνυμα Λαγκάρντ: Εγκαιρη συμφωνία για το χρέος από εταίρους, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος από Ελλάδα

Μήνυμα τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Στη σύντομη ανακοίνωση, που εξέδωσε , μετά την «παραγωγική», όπως της χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε την ανάγκη για «έγκαιρη ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος και επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος.

Όπως εξήγησε η κ. Λαγκάρντ «και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Παραμένει προς το παρόν ερωτηματικό εάν αυτή η παρότρυνση θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένο αίτημα για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του Ταμείου είχε τηρήσει αποστάσεις από τα «δραστικά», όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα, που οδήγησαν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προτάσσοντας την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν είχε σχολιάσει με νόημα πως δεν φτάνει να πετυχαίνεις φορολογικούς στόχους, αλλά σημασία έχει και το πώς το κάνεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητών του Ταμείου διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν -επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την Ιταλία,την Ελλάδα, την Αλβανία και την Μάλτα- αναφέρθηκε στον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που όπως είπε οφείλεται στην αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών το 2017.

«Η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας και αύξηση της εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν αξιοσημείωτα ισχυρές και υπερέβησαν τους στόχους που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός και εκτίμησε ότι η Ελλάδα προωθεί ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Όσον αφορά στα όσα έχει να κάνει η Αθήνα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο κ. Πάντοαν σημείωσε πως άμεσος στόχος είναι το κλείσιμό της τέταρτης αξιολόγησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με επιτυχία το πρόγραμμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here