Διπλάσια κρούσματα ιου του Δυτικού Νείλου μέσα σε 10 μέρες στη Δυτική Αττική

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων), τα κρούσματα από τον ιο του Δυτικού Νείλου έφτασαν τα 43, ενώ μέχρι την τελευταία καταγραφή ήταν 22.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΟ, 16 άνθρωποι νοσηλεύονται σε
νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός -συχνά ελαφριά, αλλά μερικές φορές βαριά. Ο ιος δυστυχώς μπορει να προκαλέσει επίσης εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση
Ενας ασθενής νοσηλεύεται  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 16 σε παθολογικές κλινικές και οι 26  χρειάστηκαν μόνον ολιγοήμερη νοσηλεία. Ενας δεν χρειάστηκε νοσηλεία διόλου.
Σε ό,τι αφορά την ηλικία αναφέρονται ασθενείς από 13 έως 85 χρόνων με τους περισσότερους ηλικιωμένους πάντως ή άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και ανοσοκαταστολή.

Η βασική εστία της λοίμωξης εντοπίζεται  στη Δυτική Αττική όπου έχουν αναφερθεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Εστίες πάντως έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές

Λουτράκι
Περαχώρα
Άγιοι Θεόδωροι
Μέγαρα (τα περισσότερα)
Ασπρόπυργος
Ελευσίνα
Ηλιούπολη
Κέντρο Αθηνών
Σαλαμίνα
Χαλκίδα Ευβοίας
Τανάγρα Βοιωτίας
Χαλκηδονα Θεσσαλονίκης
Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Κορδελιό-Ευόσμος Θεσ/κης
Βόλβης Θεσ/κης
Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Βέροια Ημαθίας

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού και ζητούν από τους πολίτες σε όλες τις περιοχές, τόσο σε αυτές όπου ήδη κυκλοφορεί ο ιός όσο και στις άλλες, να εφαρμόζουν μέτρα για την ατομική τους προστασία αλλά και μέτρα για να κρατούν τους πληθυσμούς των κουνουπιών έξω από τα σπίτια.

Πώς μεταδίδεται-Συμπτώματα

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού -σπανίως από μετάγγιση ή μεταμόσχευση ή από τη μητερα στο έμβρυο.

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή από το τσίμπημα μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων, είναι από 2 έως 14 ημέρες. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Ομως το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Το 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα σαν κοινής ίωσης ή «γρίπης»  όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τις ιώσεις, χωρίς όμως καταρροή. Συνήθως παρουσιάζουν:

*πυρετό

*πονοκέφαλο

*αδυναμία

*μυοσκελετικούς πόνους

*ναυτία και εμετούς

*ενίοτε εξανθήματα

*ενίοτε διόγκωση λεμφαδένων

Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα

Ο ένας στους εκατό παρουσιάζει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα ειναι

*πονοκέφαλος

*υψηλός πυρεετος

*δυσκαμψία αυχένα

*απάθεια

*αποπροσανατολισμό

*τρέμουλο,

*μυική αδυναμία

*κώμα

Πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω χρόνιων νοσημάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει ούτε προληπτικό εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δ. Νείλου.

Σε περιπτώσεις με μέτρια συμπτωματολογία (όπως πυρετός, μυαλγίες, αδιαθεσία), η λοίμωξη παρέρχεται χωρίς ιδιαίτερη αγωγή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω της ανάγκης για υποστηρικτική αγωγή, όπως ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, οξυγόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις  ιντερφερόνη, ανοσοσφαιρίνες  και γενική νοσηλευτική φροντίδα.

Συνοπτικά, τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στη χώρα μας, τα τελευταία έτη (2010-2017), παρουσιάζονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

 

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ Έτος
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016  2017
Με προσβολή του ΚΝΣ* 197 75 109 51 14 0 0  28
Χωρίς προσβολή του ΚΝΣ 65 25 52 35 1 0 0  20
Θάνατοι κρουσμάτων 35 9 18 11 6 0 0  5
Σύνολο κρουσμάτων 262 100 161 86 15 0 0  48

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here