Διώξεις για «σκανδαλώδη» (;) αγορά ακινήτου απο το Αριστοτέλειο

Χρόνια τώρα το Αριστοτέλειο προσπαθεί να αποκτήσει επιπλέον χώρους και συγκεκριμενα ένα κτήριο που  να διαθέτει συνολικό εμβαδόν περίπου 6.000 τ.μ. Η υποθεση σερνόταν μετά απο δυο άγονους διαγωνισμούς και τελικά προκριθηκε ένα κτίριο που έχει αρκετά προβλήματα, που χρειάζεται γυρω στα 10 εκατ. για να ανακαινισθεί και να  έρθει στις προδιαγραφές που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο και που αγοράστηκε 3 εκατομμύρια.

Η υποθεση πέρασε απο ορκωτό λογιστή, απο το Ελεγκτικό Συνέδριο και επιτροπές και όλες τις ελεγκτικές αρχές. Ομως άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων που ήθελαν προφανώς να προτιμηθεί το δικό τους, κατέφυγαν στην δικαιοσύνη δικαίως  ή αδίκως και κατήγγειλαν ότι η αγορά ειναι σκανδαλώδης.

Τελικά ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε ποινικές διώξεις για κακούργημα, για  τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στα αδικήματα κατά περίπτωση (το κατά περίπτωση σημαινει ότι για αλλα αδικήματα διώκονται οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του 2013, όταν έγιναν οι βασικές ενέργειες για την αγοραπωλησία του ακινήτου, για άλλες η επιτροπή που ενέκρινε το πρόγραμμα, και για άλλες ο ιδιώτης σύμβουλος εκτιμητής και οι τρεις ιδιοκτητες του ακινήτου. Η διωξη δηλαδή ασκείται in rem για τις πράξεις και η ανάκριση αποφασίζει ποιος διώκεται και για ποιο αδίκημα επακριβώς).

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από μήνυση ιδιοκτητών αλλων τριών κτιρίων που κρίθηκαν εν τέλει ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα το κτίριο είχε προγραμματιστεί να αγοραστεί για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Αριστοτέλειου και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 13, που επιδοτούνταν κατά 85% από το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15% από το δημόσιο, και έπρεπε το κόστος να φτάνει έως 12 εκατομμύρια ευρώ και το κτίριο να καλύπτει επιφάνεια 6.500 τ.μ.

Η πρώτη επιτροπή εκτιμητών, αποτελούμενη από μηχανικούς της Εθνικής Τράπεζας και υπαλλήλους Δ.Ο.Υ. αξιολόγησε το επίμαχο ακίνητο ότι κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημείωσε πως στο εσωτερικό του υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και εκκρεμή πρόστιμα, ενώ υπογράμμισε πως οι χώροι του είναι μικρότεροι  των 6.500 τ.μ. του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τους μηνυτές η αρχική εκτίμηση πετάχτηκε στα σκουπίδια και η επιτροπή αντικαταστάθηκε από ιδιώτη – σύμβουλο άλλης Τράπεζας, ο οποίος το αξιολόγησε… 11,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης αφού παρέλαβε το πόρισμα της έρευνας των μελών της οικονομικής αστυνομίας, άσκησε ποινική δίωξη που μπορει να αφορά σε  δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και δύο αντιπρυτάνεις, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες για τις αλλαγές στην επιτροπή εκτίμησης αλλά κυρίως για τις τελικές ενέργειες που οδήγησαν στην αγορά του κτιρίου που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην ανάκριση όπου εκτιμάται πως ίσως διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες άλλων προσώπων.

Οι κατηγορούμενοι αναφέρουν ότι το κτίριο ήταν το μοναδικό που πληρούσε τις προδιαγραφές και ότι τα υπόλοιπα χρήματα είχε προγραμματιστεί να δαπανηθούν για εσωτερικές αλλαγές που προβλέφθηκαν στον διαγωνισμό. Εκτός των άλλων αναφέρουν πως η συγκεκριμένη αγορά εγκρίθηκε από τις ελεγκτικές αρχές μεταξύ των οποίων το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here