Διώτης: Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου για τη λίστα Λαγκάρντ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ήσυχη τη συνείδησή του για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, έχει ο πρώην επικεφαλής του  ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο κ. Διώτης, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη, από τη στιγμή που έλαβε στα χέρια του τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και μετά, ζητώντας την απαλλαγή του, καθώς «εάν είχα την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσα. Απεδείχθη περίτρανα ότι είμαι αθώος».

Ο κ. Διώτης επέμεινε στην άποψη που είχε εκφράσει εξαρχής ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου από το ΣΔΟΕ καθώς αποτελούσε παράνομο αποκτειθέν υλικό.

«Σας προσκόμισα στοιχεία ότι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας.Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω, ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην πορεία της ζωής του, λέγοντας ότι προέρχεται από μία πάμπτωχη αγροτική οικογένεια και κατάφερε με πείσμα να εισαχθεί στο εισαγγελικό σώμα.

«Είμαι περήφανος διότι ζω με τη σύνταξή μου και την έντιμη πενία μου. Έλεγαν ότι αν το Δημόσιο αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ θα εισέπραττε 80 – 100 δισ. ευρώ. Με παρέδωσαν βορά στα ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί μία εξήγηση γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα εδώ και γιατί οι δικαστές που με παρέπεμψαν δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε αυτά τα λαϊκίστικα που ακούστηκαν».

Πρόεδρος: Γιατί παίρνετε το cd, το αντιγράφετε, το καταστρέφετε και δίνετε το αντίγραφο μετά στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο;

Κατηγορούμενος: Όταν πήρα το cd, έβγαλα ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Έβγαλα και κάποιες εκτυπώσεις που μου ζήτησε. Και το κατέστρεψα το αντίγραφο. Να το κρατήσω να το κάνω τι;

Πρόεδρος : Εισαγγελέας ήσασταν, δεν είχατε την περιέργεια τι στο καλό είναι αυτό το cd;

Κατηγορούμενος: Ενημέρωσα τον κ. Βενιζελο

Πρόεδρος: Μα ολόκληρος γραμματέας του ΣΔΟΕ… μόνο δύο μέρες το κρατήσατε…

Κατηγορούμενος : Είχα άλλη έρευνα που υπερκάλυπτε και τη λίστα Λαγκάρντ (…) Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν είναι καν προανακριτικός υπάλληλος. Δεν ήμουν εισαγγελέας τότε. 

Πρόεδρος: Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ ειναι υπάλληλος της Κυβέρνησης;

Κατηγορούμενος: Ναι

Πρόεδρος:  Και φύγατε εσείς απο εισαγγελέας για να γίνετε υπάλληλος της Κυβέρνησης. Αν δηλαδή σας έλεγε η κυβέρνηση να μην την χρησιμοποιήσετε τη λίστα, δεν θα την χρησιμοποιούσατε;

Κατηγορούμενος: Η Κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία..

Πρόεδρος: Αφού μου το λέτε έτσι…

Εισαγγελέας: Γιατί να το πάρετε το cd εξαρχης; Aυτή η απορία δεν μου έχει λυθεί! Τι σας εμπόδιζε, βλέποντας ονόματα με υψηλες καταθέσεις να ελεγχθούν;

Κατηγορούμενος: Ελάτε και φωνάξτε οποιονδήποτε για έλεγχο. Θα σας πει δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία (..) Στο τελος θα κατηγορηθώ γιατι δεν έλεγξα όλους τους Έλληνες (…) Μου λέτε δηλαδή να ψάξω μια λίστα κάποιου που την έκλεψε από μία ελβετική τράπεζα και την παζάρευε και την πουλούσε για ποιον λόγο; Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι… Μου λέτε γιατί σε τρεις ημέρες δεν γκρέμισα τον ναό του Σολωμόντα και να τον ξαναχτίσω…

Εισαγγελέας: Με τι κριτήριο δίνονταν οι εντολές για έλεγχο;

Κατηγορούμενος: Με βάση καταγγελίες ή με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες ομάδες (γιατροι Κολωνακιου π.χ.).

Εισαγγελέας : Δεν θα μπορούσατε τα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ να ενταχθούν σε κάποια κριτήρια επαγγελματικά;

Κατηγορούμενος: Το έκανα με μεγάλη έρευνα.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 6 Οκτωβρίου, οπότε η εισαγγελέας της έδρας θα προτείνει επί της ενοχής ή όχι του κατηγορουμένου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here