Ο διορισμός της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ, ο ρόλος Βαρουφάκη, οι αντιδράσεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Τελικά αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι έγινε. Η κ. Έλενα Παναρίτη, αφού πέρασε όλες τις άτυπες…εξετάσεις των κυβερνητικών επιτελείων, πήρε τελικά το χρίσμα και θα είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στη θέση του κ. Θάνου Κατσάμπα του οποίου έληξε η θητεία. 

Πρόκειται για μια άκρως νευραλγική θέση σ΄έναν από τους θεσμούς που είναι δανειστής της χώρας και ο οποίος παραδοσιακά ασκεί σκληρή πολιτική «μεταρρυθμίσεων¨ και δημοσιονομικών προσαρμογών σε όσες χώρες έχει κληθεί μέχρι τώρα να ¨διασώσει».

Σε αυτόν τον θεματοφύλακα του νεοφιλελευθερισμού, που οι όποιες απόπειρες μικρών, ανεπαίσθητων αλλαγών επιχειρήθηκαν στη αδιαπέραστη γραμμή του απέτυχαν πριν καν εκδηλωθούν(για μια τέτοια ανάγκη αλλαγής είχε μιλήσει ο πρώην «σοσιαλιστής» διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν λίγο πριν βρεθεί στη φυλακή), καλείται η κ.Παναρίτη να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας.

Με την ανακοίνωση-απόφαση του κ. Βαρουφάκη φαίνεται ότι είναι σύμφωνο και το Μέγαρο Μαξίμου, διότι παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο  να ορισθεί η κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ, δεν μοιάζει καθόλου λογικό,  αυτό να έγινε παρά ή κόντρα στη βούληση του.

Φαίνεται ότι ένα από προσόντα που μέτρησαν στην επιλογή της, εκτός του γεγονότος ότι ήταν προσωπική πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, είναι το ότι η κ. Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο δίδυμο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944).  Εναν θεσμό του παγκόσμιου καπιταλισμού, δηλαδή, που προωθεί παντού και πάντα την νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Ισως όμως κι εδώ ο Αμερικανικός παράγοντας και η ανάγκη των καλών σχέσεων μαζί του,  να έπαιξαν τον ρόλο τους.

Μερικά από τα υπόλοιπα προσόντα της κ. Παναρίτη, που όπως φαίνεται έπαιξαν τον ρόλο τους, είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το γεγονός ότι «έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις,  έχει διδάξει σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις, αν και Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ενώ από την 26η Ιανουαρίου συνεισφέρει στην διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας».

Είναι αλήθεια ότι η κ. Παναρίτη εμφανίσθηκε στο προσκήνιο όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, την πρότεινε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Και μετά την ..αποχώρησή της το 2012, επανεμφανίσθηκε αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, να εκπροσωπεί την νέα ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών με τους θεσμούς.  Η κ. Παναρίτη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος την εντάσσει στο στενό κύκλο συνεργατών του.

Κάπως έτσι, η κ. Παναρίτη κέρδισε τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αφού πρώτα πέρασε μαζί με άλλους υποψήφιους, από την βάσανο της εξέτασης του βιογραφικού και της προφορικής συνέντευξης, ενώπιον άτυπης επιτροπής κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, η οποία αποτελούνταν από  τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον Αν. Υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κάτι σαν το Open Gov δηλαδή, που είχε ξεκινήσει ο  προηγούμενος αρχηγός της, ο Γ. Παπανδρέου.

Οι αντιδράσεις

Αυτό όμως το πολιτικό παρελθόν της κ Παναρίτη, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μέσα στη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο κ Δραγασάκης είχε επιφυλάξεις και ο κ. Τσακαλώτος ήταν αρνητικός, τότε το ερώτημα είναι πως τελικά και από ποιον εγκρίθηκε η επιλογή της.

Ο κοινβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης αντέδρασε με ένοτνο τρόπο: «Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη & προσβάλλει την κοινωνία. Συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου¨έγραψε στο twitter, μια δήλωση που στρέφεται ευθέως κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που είχε την τελική ευθύνη της επιλογής.

Πρώτη αντέδρασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα η οποία σχολίασε με καυστικό τρόπο την επιλογή Παναρίτη. Με δύο αναρτήσεις της στο Twitter, άφησε αιχμές για ατυχείς επιλογές της κυβέρνησης, προσθέτοντας όμως ότι αυτή της κ. Παναρίτη «ξεπερνά κάθε όριο».

Με δηλώσεις του και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξιμου να επανεξετάσει το θέμα.

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÏÕ ÂÉÂËÉÏÕ ÔÇÓ ÅËÅÍÁÓ ÐÁÍÁÑÉÔÇ "ÅÕÇÌÅÑÉÁ ÄÉ×ÙÓ ÏÑÉÁ" (EUROKINISSI // ÄÅËÔÉÏ ÔÕÐÏÕ)

Οι δραστηριότητες της κ. Παναρίτη

Κατά τη διάρκεια της εργασίας της στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος, για πάνω από μία δεκαετία, η κ. Παναρίτη πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της διεθνούς βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας.

Η κ. Παναρίτη μάλλον επαίρεται ότι πρωτοστάτησε στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις  που επέβαλε η κυβέρνηση Φουτζιμόρι στο Περού, με της ευλογίες των πολιτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό πραγματεύεται άλλωστε και το βιβλίο της με τίτλο «Prosperity Unbound» το οποίο εκδόθηκε και στα Ελληνικά με τον τίτλο «Ευημερία δίχως Όρια». Το βιβλίο πραγματεύεται μια νέα μεθοδολογία για τη μετατροπή της άτυπης οικονομίας στους κόλπους της επίσημης οικονομίας. Στο πανελ της παρουσίασή του βιβλίου ήταν και ο Γ. Βαρουφάκης.

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÏÕ ÂÉÂËÉÏÕ ÔÇÓ ÅËÅÍÁÓ ÐÁÍÁÑÉÔÇ "ÅÕÇÌÅÑÉÁ ÄÉ×ÙÓ ÏÑÉÁ" (EUROKINISSI // ÄÅËÔÉÏ ÔÕÐÏÕ)

Το βιβλίο αυτό, όπως παρατηρεί ο οικονομολόγος Σπ. Λαπατσιώρας,  αναφέρεται στο «Περού τη δεκαετία του Φουτζιμόρι, από το 1990 έως το 2000. Το Περού των «εξαφανισμένων» και των βασανισμών, των δύο αντάρτικων (Φωτεινό Μονοπάτι και Τουπάκ Αμάρου), της καθαίρεσης του κογκρέσου το 1992, της νοθείας του 2000 από τον δημοκράτη πρόεδρο, που τελικά ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιαπωνία για να μην διωχθεί. Το Περού των μεγάλων ανισοτήτων, όπως όλη η Λατινική Αμερική – πλην όμως μευπερδεκαπλασιασμό του πληθυσμού που ζει με εισόδημα κάτω από ένα δολάριο ημερησίως μεταξύ του 1990, πριν ξεκινήσει η «πρώτη γενιά μεταρρυθμίσεων», και του 2000, όταν δραπέτευσε ο Φουτζιμόρι…

>>Η κ. Παναρίτη εργάστηκε για την ανατροπή των κοινωνικών σχέσεων που διαμορφώθηκαν από την Αγροτική Μεταρρύθμιση στο Περού, η οποία, παράλληλα με τον αναδασμό της γης, δημιούργησε σχήματα κοινής ιδιοκτησίας (που φυσικά δεν προσιδιάζουν στις επιθυμίες των επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, διότι συνοδεύονται από αναχρονιστικές ιδέες, όπως ότι «την αγροτική γη πρέπει να την κατέχει όποιος την καλλιεργεί» ή ότι η γη αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι χρηματοπιστωτική επένδυση ή μέσο αποθησαυρισμού, βλ. σ. 143). Το παρακάτω απόσπασμα, μιλάει μόνο του για τις ιδεολογικές θέσεις που διαπερνούν το βιβλίο», τονίζει μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Λαπατσιώρας από το 2009, όταν η κ Παναρίτη εμφανίσθηκε ελέω Γ. Παπανδρέου στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις 

Η περίπτωση της κ. Παναρίτη, δεν είναι πάντως η μόνη που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η περίπτωση του Λάμπη Ταγματάρχη που επελέγη από την κυβέρνηση για την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ στην οποία αντέδρασαν πολλοί βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας,καθώς και η Ρ. Μακρή που ψήφισε αρνητικά αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που αρκέσθηκε στο «παρών».

Αλλά και μια άλλη επιλογή, που πέρασε στα «ψιλά» και χρεώνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, δημιούργησε  πολλά ερωτηματικά τόσο για την σκοπιμότητά της όσο και για την στόχευσή της. Ο διορισμός του πρώην εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλου ως υφυπουργού Δικαιοσύνης έφερε αμηχανία τόσο στον υπουργό Ν. Παρασκευόπουλο  όσο και σε πολλά στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν καλά την πορεία του κ. Παπαγγελόπουλου τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στη πολιτική,αφού επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, διορίσθηκε και ως διοικητης της ΕΥΠ, με προιστάμενο υπουργό τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.

Κάποιοι βέβαια δεν είδαν με καλό μάτι και την επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς προτιμούσαν ένα άλλο πρόσωπο που δεν θα προέρχονταν από τον Κεντροδεξιό χώρο και δεν θα συμβόλιζε τόσο έντονα τον Καραμανλισμό. Ομως δεν έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν αυτή την κορυφαία επιλογή του πρωθυπουργού.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here