Διονύσης Σιμόπουλος:  Σήμερα η φθινοπωρινή ισημερία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Στις 4:54 το πρωί (ώρα Ελλάδος) την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, αρχίζει (τυπικά τουλάχιστον) το Φθινόπωρο. Την στιγμή αυτή ο Ήλιος θα φτάσει στο σημείο της Φθινοπωρινής Ισημερίας, την μία από τις δύο τομές των δύο μεγάλων κύκλων του ουρανού της Εκλειπτικής (που είναι η φαινόμενη τροχιά του Ήλιου ανάμεσα στους αστερισμούς) και του Ουράνιου Ισημερινού (που είναι η προέκταση του Γήινου Ισημερινού στον Ουράνιο θόλο). Μιλάμε με τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμος Διευθυντή Ευγενιδείου.

-Ημέρα – νύχτα σημειώσατε;

Την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας και νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».

-Στην Αθήνα;

Αυτό ισχύει και για την Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας. Οπότε η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Αθήνα θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν η ημέρα θα έχει διάρκεια 12:00:06, ενώ η νύχτα θα έχει διάρκεια 11:59:54. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για να μην υπάρξει παρανόηση, ότι η Φθινοπωρινή Ισημερία, η αρχή δηλαδή του Φθινοπώρου και για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη τη Γη, θα ξεκινήσει όταν ο Ήλιος θα φτάσει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο στις 4:54 το πρωί ώρα Ελλάδας της Κυριακής, 23 Σεπτεμβρίου 2018.

-Μιλήστε μας για τις ισημερίες;

Καθημερινά ο Ήλιος θα ανατείλει στην Ανατολή και θα δύσει στη Δύση, και ξέρουμε επίσης ότι η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη το Χειμώνα και μεγαλύτερη το Καλοκαίρι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει για την διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν, όμως, δύο ημέρες στη διάρκεια ενός έτους που η Ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με την Νύχτα. Αυτές οι δύο ημέρες ονομάζονται Ισημερίες (ίση μέρα-ίση νύχτα) και σηματοδοτούν η μία την πρώτη μέρα της Άνοιξης και η άλλη την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου.

Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί αυτό που αποκαλούμε «Ισημερία» (Ανοιξιάτικη και Φθινοπωρινή) δεν είναι στην πραγματικότητα ακριβώς έτσι!

Όπως ξέρετε κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση πάνω στην τροχιά της από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη, και από κάθε νέα θέση εμείς πάνω στη Γη αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Έτσι κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος ήταν αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική.

Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.

Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο) θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here