Διόνη Βαρδάκα: Συναυλία για τα ασυνόδευτα παιδιά

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πάνος & Χρυσηίδα – Βοήθεια στα παιδιά» σε συνεργασία με  τον 16χρονο Αχιλλέα Μαρτίνη, θα πραγματοποιήσουν τη συναυλία  «Μουσικό Ονειροδρόμιο Αγάπης», το Σάββατο 31 Μαρτίου, 2018 στις 19:30 (www.mousiko-oneirodromio.org  31 Μαρτίου στις 19.30 στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» 

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 105 61 Αθήνα. Στη συναυλία συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, που θα τραγουδήσουν, θα παίξουν βιολί, βιολοντσέλο, κιθάρα και πιάνο, σε κλασικά και μοντέρνα μουσικά κομμάτια.

Πρόκειται για μια νέα συναυλία, που με τα έσοδά της θα βοηθήσουμε τα ασυνόδευτα παιδιά  που βρίσκονται στην Ελλάδα, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δύο αγαπημένων μας που χάθηκαν νωρίς … του Πάνου Βαρδάκα και της Χρυσηίδας Σπαχή.

Ο Αχιλλέας, μαθητής  Β’ Λυκείου, ορμώμενος από την αγάπη του για τη μουσική, αλλά και τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα παροχής έργου κοινωνικής βοήθειας του σχολείου του, θέλησε να βοηθήσει τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που έχουν έρθει μόνοι τους στη χώρα μας και βιώνουν μια καθημερινότητα πολύ πιο δύσκολη από τα συνηθισμένα παιδιά. Πρότεινε λοιπόν να οργανώσουμε μαζί αυτή τη συναυλία.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην οργάνωση «The HOME Project» με σκοπό, εκτός των άλλων, την αγορά μουσικών οργάνων για τη δημιουργία μιας «μουσικής γωνιάς», ενός χώρου όπου θα μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν, να ασχολούνται και να παίζουν μουσική. Μέσω της εκπαιδευτικής αυτής ενασχόλησης, επιδιώκουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια των παιδιών αυτών, να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο, και, να εκπληρώσουν κάποια από τα όνειρα τους.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι εξής ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες:

– Κωνσταντίνος & Λυδία Μπουντούνη, οι γνωστοί “STRING DEMONS” (Δαίμονες των Εγχόρδων), που με το βιολοντσέλλο, το βιολί και τα κρουστά, θα μας μαγέψουν. Η κλασική, αλλά και μερικές φορές η επαναστατική τους εκτέλεση, περιέχει εκρηκτικούς συνδυασμούς κλασικής, παραδοσιακής και ροκ μουσικής!

και

– Αχιλλέας Μαρτίνης στην κιθάρα

– Ίων Μαρτίνης ,  Μαβίνα Μαρκοπούλου και  Γιώργος Τσότρας στο πιάνο

– Πάνος Μπλέτζας στο τραγούδι

-Μουσικό ονειροδρόμιο Αγάπης: τι ακριβώς είναι;

Το Μουσικό Ονειροδρόμιο Αγάπης είναι μία συναυλία που διοργανώνεται στη μνήμη 2 παιδιών που «έφυγαν» νωρία από τη ζωή και έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη των ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών που έχουν έρθει τελείως μόνοι τους στη χώρα μας. Σε αυτή τη συναυλία θα συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, που θα γεμίσουν την αίθουσα με ονειρεμένους ήχους, τραγουδώντας, παίζοντας βιολί, βιολοντσέλο, κιθάρα και πιάνο σε κλασικά και μοντέρνα μουσικά κομμάτια. Για περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mousiko-oneirodromio.org.

-Που βασίστηκε η ιδέα της οργάνωσης μιας τέτοιας συναυλίας ….

Εμπνευστής αυτής της ιδέας είναι ένας μαθητής της Β’ Λυκείου, ο Αχιλλέας Μαρτίνης, ο οποίος ορμώμενος από την αγάπη του για τη μουσική, αλλά και τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα παροχής έργου κοινωνικής βοήθειας του σχολείου του, αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα με σκοπό να βοηθήσει τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που βιώνουν μια καθημερινότητα τελείως διαφορετική και πολύ πιο δύσκολη από τα συνηθισμένα παιδιά. Προκειμένου να δώσει πνοή στην ιδέα του, ο Αχιλλέας συνεργάστηκε με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Panos&Cressida 4 Life» με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο τα τελευταία 11 χρόνια και η οποία έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία αρκετές συναυλίες στο παρελθόν.

-Ποιος είναι ο στόχος της συναυλίας? που θα διατεθούν τα έσοδα;

Όλα τα έσοδα της συναυλίας αυτής θα διατεθούν στην κοινωφελή οργάνωση «The HOME Project» με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αγορά μουσικών οργάνων για τη δημιουργία μιας «μουσικής γωνιάς», ενός χώρου που θα μπορούν τα παιδιά να ασχολούνται και να παίζουν μουσική. Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής τους αυτής ενασχόλησης τους, επιδιώκουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια των παιδιών αυτών να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και να εκπληρώσουν κάποια από τα όνειρα τους.

-Πότε και που θα γίνει  θα γίνει?  Πόσο κοστίζει το εισιτήριο;

Η συναυλία Μουσικό Ονειροδρόμιο Αγάπης θα γίνει στις 31 Μαρτίου, ώρα 19:30, στην Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, 105 61 Αθήνα). Το εισιτήριο κοστίζει €15.

-Ποιοί συμμετέχουν;

Θα συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, ηλικίας έως 30 ετών:

-Ο βιολοντσελίστας Κωνσταντίνος Μπουντούνης και η βιολονίστα Λυδία Μπουντούνη, ή αλλιώς“String Demons” (Δαίμονες των Εγχόρδων) που στις live εμφανίσεις τους πετυχαίνουν να εναλλάσσουν τα διάφορα στυλ μουσικής και παιξίματος με καταπληκτική μαεστρία, μεγάλη ταχύτητα, ποικιλία ηχοχρωμάτων και δυνατά στιγμιότυπα με τύμπανα-κρούστα, δημιουργώντας έτσι μια διονυσιακή ατμόσφαιρα με βάση τα έγχορδα.

-Ο Αχιλλέας Μαρτίνης, που είναι και ο εμπνευστής της ιδέας της συναυλίας, ο οποίος είναι μαθητής της Β’ Λυκείου και παίζει κιθάρα από 6 ετών, έχοντας διακριθεί σε διαγωνισμούς κιθάρας στο εξωτερικό όπου και ζει.

-Ο Πάνος Μπλέτζας, ο οποίος πάρα το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη σημειώσει αξιόλογη πορεία στο ελληνικό τραγούδι μέσα από τη δισκογραφική του δουλειά και τη συνεργασία του με καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο.

-Ο Ίων Μαρτίνης, 13 ετών, με ταλέντο και αγάπη για το πιάνο και με διακρίσεις στο Ωδείο της Λωζάνης όπου και φοιτεί.

-Η Μαβίνα Μακροπούλου, καθηγήτρια μουσικής στο πιάνο,  με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη για την κλασική μουσική.

-Ο Γιάννης Τσότρας που θα συνοδεύσει τον Πάνο Μπλέτζα στο πιάνο.

-Πείτε μας δυό λόγια για την “Πάνος & Χρυσηίδα-βοήθεια στα παιδιά” και για τις δράσεις σας;

Η «Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά», γνωστή και ως «Panos&Cressida 4 Life», ιδρύθηκε αρχικά (ως «Panos4Life») το 2006 στη μνήμη του Πάνου Βαρδάκα, που αγωνίσθηκε σθεναρά ενάντια στην αρρώστια, από στενούς φίλους και συγγενείς ως «αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία». Το 2010 η οργάνωση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και την μνήμη της Χρυσηίδας Σπαχή, παιδικής φίλης και συμμαθήτριας του Πάνου, που έφυγε ξαφνικά.

Η «Panos&Cressida 4 Life» έχει ως στόχο τη συμπαράσταση οικογενειών με παιδιά-θύματα καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, παιδιών που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα εθισμού,  βίας ή εγκατάλειψης, ή που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν θέματα ελλιπούς εκπαίδευσης και άθλησης. Επίσης, η οργάνωση υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των παιδιών για μόρφωση, απόκτηση εμπειρίας, κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη των ταλέντων τους, παρέχοντας υποτροφίες. Η δράση της οργάνωσης «Panos&Cressida 4 Life», που μετά το 2011 επικεντρώνεται κυρίως στην Ελλάδα, εμφανίζεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.panosandcressida4life.org

– The home Project?

Η «The HOME Project» (www.homeproject.org) είναι μια κοινωφελής οργάνωση που συστάθηκε με σκοπό την παροχή ενός ολιστικού προγράμματος υποστήριξης, προστασίας και κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων στη χώρα μας. Στόχος της είναι, να μην υπάρχει κανένα ασυνόδευτο παιδί στο δρόμο ή σε κράτηση. Το μοντέλο που ακολουθείται βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη δημιουργία ξενώνων για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε Έλληνες και σε άτομα από την προσφυγική κοινότητα, και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης κενών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών ανά την Ελλάδα. Μέσα σε ένα χρόνο, η «The HOME Project» δημιούργησε 10 ξενώνες, στους οποίους φιλοξενούνται 200 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες ηλικίας από 5 έως 17 ετών, ενώ παράλληλα έδωσε εργασία σε πάνω από 120 άτομα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here