Διόνη Βαρδάκα: «Nότες ζωής στο Μουσείο Μπενάκη»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Συναυλία με κλασσική και μοντέρνα μουσική, με νέους καταξιωμένους καλλιτέχνες διοργανώνει την Παρασκευή ώρα 8.ΟΟ μ.μ, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, η Panos & Cressida 4 Life , τηλ  2109841139,  Παρθενώνος 1, 17562 Π. Φάληρο  . Όπως μας λέει η Διόνη Βάρδακα, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής «Πάνος & Χρυσηίδα-Βοήθεια στα παιδιά»,  «Η αρχική μου σκέψη ήταν όχι μόνο να οργανώσουμε μια συναυλία για να βοηθήσουμε τα παιδιά σε ανάγκη  που υποστηρίζουμε, αλλά να δώσουμε και μία ακόμα ευκαιρία σε αυτούς τους νέους Έλληνες, αξιοθαύμαστους καλλιτέχνες,  που τα έχουν καταφέρει μόνοι τους, με δυσκολίες αλλά  με τη αξία τους να γίνουν γνωστοί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να παίξουν σε ένα κοινό που μπορεί να μην είναι ακόμα τόσο γνωστοί».

-Μιλήστε μας για τους μουσικούς που συμμετέχουν….

Ο   Στέφανος Θωμόπουλος μετά από σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τη Musikhochschule της Κολονίας, ο Στέφανος Θωμόπουλος δουλεύει με το Jacques Rouvier και τη Marie Françoise Bucquet στο Conservatoire National Supérieur των Παρισίων και με το Hakon Austbo στο Κονσερβατόριο του Amsterdam.  Βραυευμένος σε διαγωνισμούς (Holland Music Sessions, Maria Canals, Hellexpo, Jugend Musiziert) και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Blüthner, Yamaha, Kempff, o Στέφανος Θωμόπουλος δίνει συναυλίες στις περισσότερες ευρωπαικες χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Κίνα, Βραζιλία και Ιαπωνία, σε χώρους όπως η Philharmonie στο Παρίσι, η Concertgebouw του Amsterdam, η όπερα του Μονακό, το Alti Hall στο Κυότο, ή ακόμη το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Επιδαύρου και η  Sala Cecilia Mireiles στο Ρίο ντε Τζανέιρο.. Παίζει ως σολίστ με τις ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, Κύπρου, Νίκαιας, την Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, την ορχήστρα της όπερας του Καίρου και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.

Ο Στέφανος Θωμόπουλος έχει ηχογραφήσει έργα του Alexander Scriabin για το Mécénat Musical Société Générale, και έργα του Μάνου Χατζηδάκη για το ιταλικό ίδρυμα CIMA. Η ζωντανή ηχογράφηση «Une soirée à Leipzig» εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2012 στη συλλογή «Mediencampus». Το 2015 κυκλοφόρησε η ηχογράφηση του έργου του Γιάννη Ξενάκη για πιάνο στην εταιρία Timpani, με την υποστήριξη του Μουσικού Χωριού και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

-Ο πρώτος διδάκτωρ του Conservatoire του Παρισιού;

Ναι, έχοντας κάνει μία διατριβή πάνω στο έργο για πιάνο του Γιάννη Ξενάκη. Το 2010 γίνεται καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πιάνου στο Κονσερβατόριο της Νίκαιας.

-Ο Ίων Μαρτίνης;

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Μαΐου 2004. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο σε ηλικία 5,5 ετών, με δασκάλα την Τίνα Κωνσταντινίδου. Μεσα σε 2 χρόνια απέκτησε πιστοποιητικό με έπαινο στις εξετάσεις grade 1, grade 2 και grade 3 σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της Βρετανικής Μουσικής Ακαδημίας (ABRSM).  Από το 2013 κατοικεί με την οικογένειά του στη Λωζάννη της Ελβετίας. Σήμερα φοιτεί στο μέσο επίπεδο του Conservatoire της Λωζάνης (HEMU-Haute Ecole de Musique) όπου έγινε δεκτός μετά από εξετάσεις. Τον Ιούνιο 2015 του απονεμήθηκε βραβείο από το Conservatoire της Λωζάνης για την αρίστευσή του στις εξετάσεις. Δάσκαλός του είναι ο Jean Luc Hottinger. Έχει παίξει πιάνο σε αρκετές συναυλίες, τόσο στην Ελλάδα (συναυλίες Τίνας Κωνσταντινίδου στο Ωδείο Νάκα και Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου, στο Εντευκτήριο της Εκάλης σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου) όσο και στο εξωτερικό (Συναυλίες HEMU, συναυλίες του σχολείου του στην Ελβετία), πάντοτε καταχειροκροτούμενος.

-Η υπόλοιπη παρέα;

Ο βιολοντσελίστας Κωνσταντίνος Μπουντούνης και η βιολονίστα Λυδία Μπουντούνη, ή αλλιώς String Demons (Δαίμονες των Εγχόρδων),ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 2010, μετά από μια πορεία με σπουδές, βραβεύσεις σε διαγωνισμούς, ηχογραφήσεις και συναυλίες σε πολλά μέρη, αίθουσες και μουσικές σκηνές της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Αμερική, Γαλλία, Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία).

Με δάσκαλους τους Renato Ripo και Δημήτρη Σέμση, αντίστοιχα, πήραν τα διπλώματά τους με άριστα παμψηφεί και  α΄ βραβείο, ενώ έχουν λάβει μέρος σε σεμινάρια και master classes με τους Misha Maisky, Sergei Kravtsenko, Natalia Gutman, Raphael Oleg, Antonio Meneses. Έχουν τιμηθεί με βραβεία και μετάλλια σε διαγωνισμούς και έχουν συμμετάσχει ως σολίστ σε cd, οπως ΄΄Βαγγελης Μπουντούνης: 100 κιθάρες-live στο Ηρωδειο΄΄, Historia de un Amor, live στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχουν ηχογραφήσει επανειλημμένα για την EBU και την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Έχουν συνεργαστεί  με πολλούς διαφορετικούς μουσικούς. Τα τελευταία δύο χρόνια γράφουν τραγούδια και συνεργάστηκαν με τη γνωστή ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα, από την οποία και ονομάστηκαν ‘’Δαίμονες των Εγχόρδων’’. Μαζί της ηχογράφησαν το 2012 το δίσκο ‘’Τα Επικίνδυνα’’(sui generis music), ο οποίος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και πραγματοποίησαν δύο μεγάλες περιοδείες (2012-Κυκλορυθμικά, 2013-Τα Επικίνδυνα).

Το 2012 η περιοδεία άρχισε τέλη Ιουλίου στη Νίσυρο και έληξε μέσα Σεπτεμβρίου στο Θησείο της Αθήνας. Η περιοδεία του 2013 ξεκίνησε τον Απρίλιο από τη Θεσσαλονίκη και έκλεισε τον Σεπτέμβριο στο Αμαλίειο Ανοιχτό Θέατρο Αμαρουσίου. Το 2014 παρουσιάζουν τη συναυλία «String Demons-Σύγκρουση Εγχόρδων», ταξιδεύοντάς τη σε πολλά μέρη και σκηνές της Ελλάδος.Την ίδια συναυλία παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2014.

Έχουν ασχοληθεί με όλα τα στυλ της μουσικής, αφού το πρόγραμμά τους, εκτός από δικά τους έργα (Ποντιακό Καζίνο, Πειρατικό,Βίος και Αλητεία κ.ά.), περιλαμβάνει δικές τους διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Xατζιδάκι και φτάνουν στους Iron Maiden, τους Queen,τον Βαμβακάρη,τον Τσιτσάνη, δίνοντας πάντα στα δυο αυτά παμπάλαια όργανα τη ροκ, κλασική, λαϊκή αλλά και ποπ »μορφή» που τους αξίζει και ενώνοντας την ελληνική μουσική παράδοση με την ευρύτερη δυτική μουσική.

Στις live εμφανίσεις τους εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα τα διάφορα στυλ μουσικής και παιξίματος, με ποικιλία ηχοχρωμάτων και δυνατά στιγμιότυπα με τύμπανα-κρουστά, δημιουργώντας μια διονυσιακή ατμόσφαιρα με βάση τα έγχορδα.

Οι String Demons διδάσκουν στο Ωδείο Ραζή και από τον Απρίλη του 2014 παρουσιάζουν την εκπομπή ‘’Μουσικές Αποστολές’’ στο ερτοpen web-radio.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here