Δημοσκόπηση Marc: Το 65,9% θέλει συμβιβασμό και όχι ρήξη με εταίρους

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Συμβιβασμό και όχι ρήξη με τους εταίρους, στη περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, επιθυμεί το 65,9% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.

Στο ίδιο ερώτημα, που δίνει το στίγμα του πως σκέφτεται η ελληνική κοινωνία και τι επιζητά από την ελληνική κυβέρνηση, μόνο το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» με τους εταίρους(ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο)και ένα 3,4% , δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή, το 56,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ( για 13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά ότι δεν πρέπει να εμμείνουμε σε αυτές  ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

Ακόμη, η πλειοψηφία των πολιτών, το 54,2% πιστεύει πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και το 43,3% ότι διαπραγματεύεται με«λάθος ή μάλλον λάθος τρόπο.. Ωστόσο τα ποσοστά υπέρ της κυβέρνησης είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με το τι πίστευαν οι πολιτες σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Φεβρουάριο. Τότε, λίγο μετά τις εκλογές, το 81,5% πίστευε ότι διαπραγματευόταν σωστά και μόλις το  14,2% ότι διαπραγματευόταν  με λάθος/μάλλον λάθος τρόπο.
Στα εκλογικά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ, πεσμένη η ΝΔ
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,2%, η ΝΔ 21%, το Ποτάμι 6,7%, η Χρυσή Αυγή 5,4%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3,1%, η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το ΚΙΔΗΣΟ 1,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, άλλο κόμμα 1,8% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 12,9%.

Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές τον Μάιο, το 56,6% απαντά «χειρότερα», το 23,4% απαντάει «καλύτερα» και το 16,7% απαντά «περίπου τα ίδια». Τον Μάρτιο το 54,4% είχε απαντήσει «χειρότερα», το 19,4% είχε απαντήσει «καλύτερα» και το 22,9% είχε απαντήσει «περίπου τα ίδια».

Στο ερώτημα «πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης» το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικα΄, όταν τον Φεβρουάριο το  83,6% είχε απαντήσει «θετικά».

Στο ερώτημα πως τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το  30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% «όπως τα περίμενα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here