Δημοσκόπηση-φωτιά: Συνωστισμός σε Μέσα Μεταφοράς, ελλείψεις σε ΕΣΥ, άνοιγμα τουρισμού και διαχείριση της κυβέρνησης φταίνε για την έξαρση της πανδημίας-Μείωση αποδοχής ΝΔ και ψαλίδας

Μεγάλο πλήγμα στην κυβέρνηση και το επικοινωνιακό της αφήγημα, αποτελεί δημοσκόπηση της Kapa Reserch για την πανδημία.

Ο συνωστισμός στα ΜΜΜ είναι για το 77% η βασική αιτία για το δεύτερο κύμα ενώ το 72% λέει οι ανεπάρκειες και οι ελλείψεις του συστήματος υγείας και το 70% το άνοιγμα του τουρισμού.  Καταρρίπτεται έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης που εστιάζει στην ατομική ευθύνη για να αποφύγει την δική της. Επίσης ένα εξίσου υψηλό ποσοστό θεωρεί ότι ευθύνεται η συνολική διαχείριση της κυβέρνησης.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, οι απόψεις πλέον διίστανται και έχει χαθεί η ευρεία αποδοχή.

Από το 91% τον Μάρτιο η θετική ή μάλλον θετική άποψη έχει πέσει στο 48% και η αρνητική από το μόλις 8% έχει πάει στο 48%.

Στο ερώτημα αν ευθύνονται οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα ή η κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος με τον κοροναϊό οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 55% ότι υπεύθυνη είναι η συνολική διαχείριση της κυβέρνησης.

Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Το 60% εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ενώ υπάρχει κι ένα ισχυρό 38% που λέει ότι τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου. Στο 46% είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης στον Νίκο Χαρδαλιά ενώ το 53% τον εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου.

Φόβοι για την οικονομία

Οι μισοί Ελληνες (51%) υποστηρίζουν οτι έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τα εισοδήματα του νοικοκυριού τους από την κρίση του κοροναϊού. Το 40% τονίζει ότι θα έχει υποστεί ζημιά η οποία μάλλον θα αποκατασταθεί όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ 22% λέει ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Απαισιόδοξοι οι πολίτες και για τα μακροοικονομικά καθώς το 63% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη αλλά θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη από το 2021. 

Η πανδημία

Γενικά στους πολίτες επικρατεί φόβος, απαισιοδοξία, άγχος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά και πλήξη και βαρεμάρα για το lockdown. Αυτά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών οι οποίοι σε ποσοστό 43% λένε ότι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν σε καραντίνα αλλά όχι για μεγάλο διάστημα ενώ ένας στους τέσσερις (25%) δεν αντέχει άλλο

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν επιπτώσεις και στην πρόθεση ψήφου όπου παρατηρείται μια πτώση της ΝΔ κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1.1 μονάδες προφανώς λόγω της πιο σκληρής αντιπολίτευσης που κάνει με αφορμή τον κοροναϊό.

Στο ερώτημα αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε (πρόθεση ψήφου) το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37.4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,4%.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση, με 2,4%, το Μέρα25 με 2,8.

Τα ….καμπανάκια για την κυβέρνηση χτυπούν και ως προς το που πρέπει να δώσει βάρος αλλά και τι ευθύνεται για την έκρηξη της πανδημίας.

Το 57% (έως 3 απαντήσεις) ζητά προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, το 44% οικονομική στήριξη εργαζόμενων και άνεργων, το 37% τη δημιουργία επιπλέον ΜΕΘ κκαι το 36% στήριξη ων αδύναμων.

Ιεραρχικά οι πολίτες δίνουν ως μεγαλύτερη πηγή ανησυχία τους την κατάσταση της υγείας και των οικογενειών τους, την οικονομική τους κατάσταση και μετά τα εθνικά προβλήματα.

Τέλος, στο ζήτημα της αξιολόγησης της κρίσης του κοροναϊού από την κυβέρνηση η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here