Δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,2 δις ευρώ στον ΕΦΚΑ το 2019-Τι θα γίνει με τις περικοπές των συντάξεων

Θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο ύψους 3,278 δισ. ευρώ, προβλέπει για τον ΕΦΚΑ το 2019, η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος αυτού, που θα συνδράμει στο γενικότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αναμένεται να προέλθει από τις ψηφισμένες περικοπές της θετικής διαφοράς στις συντάξεις. Εκτός εάν προκύψει κάτι διαφορετικό ως το τέλος του έτους, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, οπότε το 1.8 δις ευρώ που υπολογίζεται ότι θα προέλθει από τις περικοπές συντάξεων, θα πρέπει να βρεθούν από κάπου αλλού.

Με την εγκύκλιο δίδονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι κατευθύνσεις, ενώ καθορίζονται τα όρια δαπανών και οι στόχοι για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Οι εποπτευόμενοι φορείς που περιλαμβάνονται στο μητρώο της γενικής κυβέρνησης θα καταρτίσουν το συνοπτικό σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, το οποίο και θα πρέπει να υποβάλουν στις γενικές διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στόχος είναι όλη η πληροφορία να συγκεντρωθεί από την αρμόδια γενική διεύθυνση προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε η κατάρτιση του προϋπολογισμού να μπει στην τελική ευθεία εν όψει και της κατάθεσης του προσχεδίου στη Βουλή μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Από τους επιμέρους στόχους, όπως περιγράφονται στην εγκύκλιο Χουλιαράκη, προκύπτουν τα εξής:

  • Από τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 3,278 δισ. ευρώ. Τα έσοδα εκτιμώνται στα 41,437 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 13,585 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τις ασφαλιστικές εισφορές και περίπου 1,074 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση οφειλών-, ενώ τα έξοδα περιορίζονται στα 38,159 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για τις συντάξεις εκτιμάται στα 25,48 δισ. ευρώ (22,252 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 3,228 δισ. ευρώ για τις επικουρικές). Δεδομένου ότι οι περικοπές στις συντάξεις μέσα από τη διαδικασία κατάργησης της προσωπικής διαφοράς έχουν ήδη ψηφιστεί, στα συγκεκριμένα νούμερα έχει προβλεφθεί η περικοπή η οποία αναμένεται να αποδώσει περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι πιθανή αλλαγή όσον αφορά την ενεργοποίηση των μέτρων θα οδηγήσει και σε τροποποίηση των συγκεκριμένων προβλέψεων (εν προκειμένω αύξηση) όσον αφορά την εξέλιξη της δαπάνης για τις συντάξεις.
  • Σημαντικό πλεόνασμα της τάξεως των 509 εκατ. προβλέπεται να παράξει και ο ΟΑΕΔ  με τα έσοδα να ανέρχονται στα 3,027 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 2,518 δισ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ από την άλλη, έχει ως βασικό ζητούμενο την εκτέλεση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 4,932 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να ανέρχονται στα 4,853 δισ. ευρώ. Ισοσκελισμένος αναμένεται ο προϋπολογισμός και του ΟΠΕΚΑ αλλά και του ΝΑΤ, των δύο φορέων που δεν έχουν πλέον ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Τα έσοδα και οι δαπάνες τους εκτιμώνται στα 2,688 δισ. ευρώ.
  • Στα νοσοκομεία, τα έσοδα εκτιμώνται στα 3,006 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 3,182 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ταμειακό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικό κατά 176 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όμως προβλέπεται να είναι θετικό μετά και τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές, οι οποίες ανέρχονται στα 292 εκατ. ευρώ.
  • Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 259 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 7,102 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 6,878 δισ. ευρώ.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here