Δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή, εξήγγειλε με δραματικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός

Όριστικό ¨οχι» στο τελεσίγραφο των δανειστών, είπε ο πρωθυπουργός και με δραματικό νυκτερινό διάγγελμα στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άλλη Κυριακή, 5 Ιουλίου με το ερώτημα Ναι ή όχι στη πρόταση συμφωνίας που προτείνουν οι θεσμοί.

Ο πρωθυπουργός όπως είπε ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τηλεφωνικά, όπως επίσης και την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Ταυτόχρονα για να μην υπάρξει πρόβλημα με την χώρα, θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό να απαντήσει μ ένα ηχηρό μήνυμα αξιοπρέπειας και δημοκρατίας, απέναντι στο τελεσίγραφο που έθεσαν στην Ελλάδα οι θεσμοί στη σύνοδο κορυφής. Ενα τελεσίγραφο που όπως είπε ο πρωθυπουργός, ζητούσε νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, με στόχο όπως είπε την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά ο ίδιος με βάση την ομιλία του, τον κάλεσε ουσιαστικά να ψηφίσει όχι στη πρόταση των δανειστών . Η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών, χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόπαστο μέρος της Ευρωπης όπως και η Ευρωπης θα μείνει αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας.

Οπως όλα δείχνουν την απόφασή του αυτή ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι την είχε πάρει πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για την Αθήνα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής.

Για το θέμα του δημοψηφίσματος, συνεδριάζει το Σάββατο εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση το Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητήσουν το μείζον θέμα της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πάντως  ήδη έχουν αρχίσει και φωνές ενάντια στη κίνηση αυτή, καθώς όπως λένε ο πραγματικό ερώτημα είναι ναι ή όχι στο ευρώ.

Ολόκληρο το Διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ελληνίδες Έλληνες,

Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.

Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.

Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.

Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.

Ζήτηθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω  απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας.  Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.

Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.

Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει.

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την απόδοχη ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

Ήδη έχω ενημερώσει για την απόφασή μου το Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Καγκελάριο της Γερμανίας, το πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης

Ελληνιδες, Έλληνες

Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας  μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει.

Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.

Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.

Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της. Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.

Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν.

Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων.

Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

 

Ν.Παππάς: Η Ευρώπη μπορεί να βρεί λύση χωρίς το ΔΝΤ

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς,  έκανε λόγο για ακραίους κύκλους στη Γερμανία -φωτογραφίζοντας τον  Σόιμπλε-  αλλά και για το ΔΝΤ, ότι επιδιώκουν να συνδέσουν τα μνημόνια με το κοινό ευρωπαϊκό μας νόμισμα, πράγμα που είναι απαράδεκτο.

Ο κ.Παππάς μίλησε για επικίνδυνα παιχνίδια και κατέληξε λέγοντας πως η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση χωρίς το ΔΝΤ.

Παν.Λαφαζάνης: Οχι στις βάρβαρες πολιτικές

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο λαός θα πει «όχι» στις «βάρβαρες πολιτικές των δανειστών».

Ανέφερε πως ο λαός τώρα παίρνει την τύχη του στα χέρια του και ότι το δίλημμα που τίθεται  δεν είναι ναι ή όχι στο ευρώ αλλά ναι ή όχι στην απαράδεκτη συμφωνία που μας προτείνουν. Ολοι θα ψηφίσουμε όχι.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here