Δημήτρης Ζώτος: Δεκάδες τα ανεξερεύνητα εγκλήματα της Χ.Α

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΖΕΡΒΑ

Οι θύλακες της Χρυσής Αυγής στους διωκτικούς μηχανισμούς, το πογκρόμ του 2011 κατά μεταναστών και οι καταγγελίες Ανδρουτσόπουλου για συμμετοχή κι άλλων στην δολοφονική επίθεση του 1998 κατά του φοιτητή Δ. Κουσουρή, είναι κατά τον δικηγόρο Δημήτρη Ζώτο, μέλος της πολιτικής αγωγής, τα κορυφαία παραδείγματα εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.

Ο κ. Ζώτος αναλύει επίσης τις στενές σχέσεις συνεργασίας των χρυσαυγιτών με τν αστυνομία και επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά, που  με βάση τη γραμμή Μπαλτάκου εθελοτυφλούσε  μπροστά σε ατράνταχτες αποδείξεις τέλεσης εγκλημάτων.

Ζώτος Δημητρης

Yπάρχουν ανεξερεύνητα εγκλήματα της Χ.Α;

Υπάρχουν δεκάδες εγκλήματα   στα οποία  παρ’όλο πού υπάρχουν σοβαρά στοιχεία  εμπλοκής  μελών της ΧΑ,  δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί. Κορυφαία παραδείγματα :

  1. Η καταγγελία του Α. Ανδρουτσόπουλου ,πού δημοσιοποιήθηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα, ότι στην απόπειρα δολοφονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, και των άλλων δύο φοιτητών, το 1998, συμμετείχαν και οι  Παναγιώταρος  και Ζαφειρόπουλος, με εντολή του αρχηγού, παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς διερεύνηση.
  2. Το πογκρόμ του Μαϊου του 2011, πού διαδραματίστηκε κυριολεκτικά κάτω από τη «μύτη» της αστυνομίας και με την πλήρη ανοχή της. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας νεκρός καί δεκάδες τραυματίες  , παρ’ότι δημοσιεύτηκαν video, δεκάδες φωτογραφίες, μαρτυρίες παθόντων και   αυτοπτών μαρτύρων, πού πιστοποιούσαν εγκλήματα και δράστες και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χ.Α στα εγκλήματα εκείνης της μέρας  ,τότε καμία προανακριτική, αστυνομική, εισαγγελική αρχή δεν τα είδε , ούτε τα άκουσε. η διερεύνηση καρκινοβατεί, και ευθύνες  δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα.
  3. Μια άλλη ανεξερεύνητη ζώνη είναι οι «θύλακες» της ΧΑ στους διωκτικούς μηχανισμούς, τα οποία κάλεσε ο υπουργός να «αυτοδιαλυθούν».

Γι’αυτό και τα κενά  είναι μεγάλα.

Πόσο έχουν διερευνηθεί και ελεγχθεί οι προνομιακές σχέσεις της Χ.Α με αστυνομία και άλλες κρατικές δομές;

Από τα στοιχεία της δικογραφίας πού έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, ξέρουμε ότι η ΧΑ έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το «βαθύ « κράτος. Τους μηχανισμούς της αστυνομίας, του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η ίδια η προηγούμενη κυβέρνηση,  τον Σεπτέμβριο του 2013, την περίοδο των συλλήψεων της ηγεσίας της ΧΑ , για να μην υπάρξουν « διαρροές»,  έθεσε σε διαθεσιμότητα , ανώτατους αξιωματικούς της ηγεσίας της αστυνομίας και τον επικεφαλής της ΕΥΠ.

Η ηγεσία της ΧΑ, διατυμπάνιζε άλλωστε σε όλους τους τόνους την επιθυμία και την διαθεσιμότητά της για συνεργασία με την αστυνομία, με σιωπηρό αντάλλαγμα την προστασία της  από διώξεις.  Γι’αυτό  και συστηματικά  φρόντιζε, ώστε τα γραφεία της  να είναι κοντά ή δίπλα σε αστυνομικά τμήματα. Οι σχέσεις στοργής και αλληλοκάλυψης, των Χρυσαυγιτών του Αγ. Παντελεήμονα , με τον υπόδικο πλέον διοικητή του τμήματος ασφαλείας του Αγ. Παντελεήμονα, είναι υπόδειγμα των σχέσεων της ΧΑ με τις δυνάμεις ασφάλειας. Η ΧΑ δεν θέλει να αλλάξει τους διωκτικούς μηχανισμούς, θέλει να τους αλώσει. Για χρόνια τα μέλη της ΧΑ απολάμβαναν την ασυλία και την συγκάλυψη από τους διωκτικούς μηχανισμούς για τις βίαιες επιθέσεις τους.

Ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά;

-H προηγούμενη κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί του  ρατσισμού, και της ισλαμοφοβίας, για να αποπροσανατολίσει την οργή των εργαζόμενων  να την εκτρέψει σε μίσος κατά των μεταναστών. Είχε εξαπολύσει σκληρή  επίθεση σε βάρος των μεταναστών, με το σταμάτημα κάθε διαδικασίας νομιμοποίησης, με τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και την αποκορύφωση με τα ναζιστικού τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όλα αυτά   έδωσαν χώρο και «πολιτική ανοχή » , στην εγκληματική δράση των «ταγμάτων εφόδου»   της Χρυσής Αυγής.

Πόσο καταλυτική ήταν η δολοφονία του Π. Φύσσα;

-Η ΝΔ μέχρι την δολοφονία του Π Φύσσα, είχε φλερτάρει με την ιδέα της συνεργασίας με μια πιο «σοβαρή»  ΧΑ. Όμως η εγκληματική δράση της ΧΑ, προκαλούσε την οργή του κόσμου.  Πολλοί στην ΝΔ, «φοβούνταν» ότι θα χρεώνονταν και τα εγκλήματα της ΧΑ, αν προχωρούσαν στην συνεργασία.

Η δολοφονία του Π. Φύσσα,  ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της μαζικής οργής κατά της ΧΑ.

Η δίωξη κατά της Χ.Α όχι μόνον δεν έχει πολιτικά κίνητρα,  με την έννοια ότι η κυβέρνηση ήθελε και   επεδίωκε  την δίωξή της, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα ξέρουμε ότι οι Μπαλτάκοι της Κυβέρνησης, και οι  δημοσιογράφοι τους στα ΜΜΕ μεθόδευαν την συνεργασία μαζί της

Αποδείξεις ατράνταχτες υπήρχαν και πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσα. Αυτό πού δεν είχε αλλάξει ήταν ο συσχετισμός δύναμης πού  θα έκανε «ορατές»  τις αποδείξεις  των εγκλημάτων και θα επέβαλλε να ακουστούν τα θύματα. Αυτός ο συσχετισμός άρχισε να αλλάζει  τον Σεπτέμβρη του 2013. Η  δίωξη και αμετάκλητη  παραπομπή σε δίκη  των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής είναι  σαφής ένδειξη.

Ποιον στόχο έχει η πολιτική αγωγή;

Ο στόχος της πολιτικής αγωγής είναι απλός. Δικαιοσύνη για τα θύματα της ΧΑ. Κανένα έγκλημα της  εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης   Χ.Α ατιμώρητο. Κανένα θύμα της χωρίς υπεράσπιση. Αποκάλυψη και  δημοσιοποίηση των σχέσεων συγκάλυψης,  και συνεργασίας με εργοδοτικά  συμφέροντα και το «βαθύ» κράτος. Η έρευνα να φτάσει όσο βαθειά και όσο «ψηλά» χρειάζεται.

Δίκη με πλήρη  διαφάνεια και δημοσιότητα, στο εφετείο της Αθήνας , όπου μπορεί να είναι εύκολη και γρήγορη  η πρόσβαση σε όλους και όχι στις φυλακές  Κορυδαλλού. με  απομαγνητοφωνημένα πρακτικά  για να μπορούν όλοι να μαθαίνουν χωρίς διαμεσολαβήσεις όσα λέγονται και αποκαλύπτονται για την εγκληματική δράση της ΧΑ.

Επηρέασε και πόσο την εκλογική επιρροή της Χ.Α η δικαστική έρευνα;

Στις εκλογές του Ιανουαρίου , η αριστερά , συνολικά αύξησε τη δύναμή της κατά 12 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με εκρηκτική άνοδο στο  36%.  Οι εργαζόμενοι στράφηκαν μαζικά προς τα αριστερά.

Η ΧΑ,  όχι μόνο δεν αύξησε την εκλογική της  δύναμή, αλλά αντίθετα έχασε 30.000 ψήφους.,  παρά το γεγονός ότι όλη η δεξιά  έχασε σε ψήφους.

Κάτω από την  πίεση  του αντιφασιστικού κινήματος και των ποινικών  διώξεων πού αυτό επέβαλλε, αναγκάστηκε να   αποσύρει τα «τάγματα εφόδου», από τους δρόμους.  Η απόσυρση των Ταγμάτων Εφόδου αποδυναμώνει την δημόσια παρουσία της, δεν μπορεί να εκφοβίζει και να τρομοκρατεί.  Ουσιαστικά καταργεί το στοιχείο που την  διαφοροποιεί ως ναζιστική οργάνωση, από τις άλλες ακροδεξιές ομάδες.  Αυτό εκφράστηκε  και εκλογικά με την  προώθηση των απόστρατων  ως υποψηφίων και την  εκλογική στασιμότητα της ΧΑ,  σε αντίθεση με την εκρηκτική άνοδο της αριστεράς.

Η εξέλιξη αυτή είναι νίκη και δίνη αυτοπεποίθηση στον  κόσμο του αντιφασιστικού κινήματος, να συνεχίσει μέχρι να πάψει εγκληματική  ναζιστική οργάνωση,   να είναι κίνδυνος για  τη ζωή , την σωματική ακεραιότητα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here