Δημήτρης Σωκιαλίδης: Συνομιλώντας με τον Freud για την εφηβεία

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Αύριο, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50), θα βρεθεί ο δισέγγονος του πατέρα της ψυχανάλυσης Joseph Knobel-Freud. Με καταγωγή, από τη μητέρα του, από την οικογένεια του Σίγκμουντ Φρόιντ που μετοίκησε στο Μπουένος Αϊρες και πατέρα επίσης ψυχαναλυτή, ο Joseph Knobel-Freud επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», του Δήμου Αθηναίων, για να μιλήσει για το δύσκολο ζήτημα της εφηβείας. Μαζί του θα συνομιλήσει ο μεταφραστής και κριτικός επιστημονικών βιβλίων Δημήτρης Σωκιαλίδης.

-Γνωστός στο ελληνικό κοινό…

Στην Ελλάδα ήδη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη δύο βιβλία του ισπανόφωνου ψυχαναλυτή, και τα δύο αφορούν τη σχέση γονιών και παιδιών. Το πρώτο με τίτλο «Γονείς, μια διαρκή πρόκληση» μελετά τη δυσκολία της γονεϊκότητας και το δεύτερο, που αφορά περισσότερο και το θέμα της παρούσας συζήτησης, λέγεται «Γονείς και έφηβοι, μια διαρκής σύγκρουση» και θίγει τα δύσκολα ζητήματα της εφηβείας. Ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής έχει πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό. Είναι κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων πάνω από 30 χρόνια. Ιδρυτικό μέλος και καθηγητής στη σχολή κλινικής ψυχαναλυτικής με παιδιά και εφήβους της Βαρκελώνης και μέλος της διευθύνουσας ομάδας της Ισπανικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχοθεραπευτών. Kάνει μαθήματα, συντονίζει εργαστήρια και δίνει διαλέξεις ανά τον κόσμο. Είναι συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την παιδική ηλικία.

-Τι νέο θα ακούσουμε για την εφηβεία; Υπάρχει κάποια νέα προσέγγιση στο θέμα;

Το καινούργιο που έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη σημαντικές μας γνώσεις  για την εφηβεία από την ψυχολογία και την ψυχανάλυση, είναι η γνώση που προέρχεται από την ανάπτυξη των νευροεπιστημών τις τελευταίες δεκαετίες. Προκύπτει ότι οι έφηβοι δεν έχουν σκοπό με την ιδιόμορφη συμπεριφορά τους απλά να κάνουν τη ζωή των γονιών τους ποδήλατο, αλλά ότι ο φυσιολογικά αναπτυσσόμενος εγκέφαλος τους περνά μια μεγάλη φάση αναδιοργάνωσης μέχρι να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του γύρω στα 25 μας χρόνια, η οποία εξηγεί τις ιδιόμορφες συμπεριφορές τους και παραπέμπει και σε καινούργιους τρόπους αντιμετώπισής τους.

-Είστε ο βασικός συνομιλητής του, είστε κριτικός επιστημονικών βιβλίων, με εμπειρία μεγάλη σε θέματα νευροεπιστημών. Έχετε μεταφράσει μάλιστα το βιβλίο «Φταίει ο εγκέφαλός μου. Ο εφηβικός εγκέφαλος αποκαλύπτεται» της Nicola Morgan, εκδ. Πατάκη. Πώς θα δέσει  η δική σας προσέγγιση στην εφηβεία με αυτή του κ. Φρόιντ;

Ήδη η ψυχολογία έχει αρχίσει να ενσωματώνει σταδιακά τις ανακαλύψεις των νευροεπιστημών.  Η ψυχανάλυση π.χ. θεωρεί τα προβλήματα της εφηβείας αποτέλεσμα του πένθους που περνούν οι έφηβοι για την απώλεια της παιδικής ηλικίας. Η νευροεπιστήμη έχει δείξει ότι η εφηβεία είναι ένα στάδιο ανάπτυξης και ωρίμανσης των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα και τις βασικές γνωστικές ικανότητές μας. Στόχος είναι να δούμε εάν και πως αλληλοσυμπληρώνονται οι γνώσεις των δύο επιστημών οδηγώντας σε μια γόνιμη συνεργασία και σε καινούργιες παιδαγωγικές μεθόδους για την διαμόρφωση υπεύθυνων και ευημερούντων πολιτών, αλλά και κοινωνιών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here