Δημήτρης Μουστάκας: Καταπολεμώντας τη βαρύτητα

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Bαρύτητα: ο μεγάλος εχθρός μας και πώς θα καταπολεμηθεί 

Αλήθεια, τι ξέρετε για τη βαρύτητα; «Ότι είναι η δύναμη που έλκει τα σώματα προς το κέντρο της Γης». Πολύ σωστά!

Όμως ξέρετε ότι η «έλξη» αυτή ακριβώς είναι η δύναμη εκείνη, που, κυρίως, μας γερνά; Ότι είναι εκείνη, κατά βάση, που μας εξασθενεί σωματικά και πνευματικά, που μας «»μαζεύει»» και μας προσδίδει όλα αυτά τα εξωτερικά (και εσωτερικά) γνωρίσματα, που αποκαλούμε «γηρατειά»;

Υπάρχει τρόπος να νικηθεί η βαρύτητα; Να καταπολεμηθεί αυτός ο πραγματικός δυνάστης κάθε έμβιου οργανισμού της Γης; Η απάντηση είναι: Ναι, υπάρχει! Αν όχι να νικηθεί εντελώς, τουλάχιστον (υπάρχει τρόπος) να επιβραδυνθεί, να μετριασθεί κατά πολύ η αρνητική επίδραση της βαρύτητας στον οργανισμό μας. Ο Δημήτρης Ι. Μουστάκας γεννήθηκε στο χωριό Αχλάδι της Β. Εύβοιας. Τελείωσε το Λύκειο Λίμνης και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έτος 1974 διορίσθηκε Ειρηνοδίκης Μυκόνου και το 1975 Έμμισθος Δικαστικός Πάρεδρος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Το 2008 έγινε Αρεοπαγίτης. Μετά από τεσσαρακονταετή, ευδόκιμη υπηρεσία, αποχώρησε από το Δικαστικό Σώμα το έτος 2014. Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του έτους 2015, υπό την προεδρία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Παράλληλα ασχολείται από τανεανικά του χρόνια με τη λογοτεχνία, έχοντας εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, από τις οποίες η μία με ποιήματα για παιδιά, καθώς και τρία βιβλία με πεζά. Διηγήματα, ποιήματα και άρθρατου, επιστημονικά και λογοτεχνικά, έχουν δημοσιευθεί σε πολλά έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά.Το 2001 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο διηγήματος σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Φιλολογικού Τμήματος του Πειραϊκού Συνδέσμου και το 2008 έλαβε το δεύτερο βραβείο ποιήσεως σε πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδας. Διετέλεσε, επίσης, συνεργάτης και υπεύθυνος της Λογοτεχνικής Στήλης της εφημερίδας «Δικαστικά Νέα», που εκδίδει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πώς ένας ανώτατος  δικαστικός μπορεί να εμπνευστεί ένα βιβλίο ΕΥ ΖΗΝ;

Όπως ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος!  Βέβαια, ένας δικαστής, πολλά βλέπει και μαθαίνει από τις ανθρώπινες συμπεριφορές και μπορεί καλύτερα ίσως να εκτιμήσει το μάταιο   των περισσότερων ενεργειών μας, ενώ «δίπλα» μας η ζωή «περνά και φεύγει» και, τελικά (μπορεί) να εκτιμήσει για  ποια πράγματα  αξίζει κανείς να προσπαθήσει.

Ο αναγνώστης που θα πάρει στα χέρια του το βιβλίο σας, τι θα περιμένει να διαβάσει;

Αυτό ακριβώς που «λέει» ο τίτλος του  και τα όσα στο οπισθόφυλλο αναφέρονται: Τον τρόπο, δηλαδή με τον οποίο ο άνθρωπος  θα  παραμείνει όσο γίνεται πιο νέος και θα έχει όσο το δυνατόν  πιο καλά, πιο αξιοπρεπή  γηρατειά.

 –Από πού εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου σας;

Όλα ξεκίνησαν από ένα τυχαίο γεγονός: Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια διάβασα σε  αθηναϊκή εφημερίδα ένα άρθρο διακεκριμένης ελληνίδας επιστήμονος, που κατείχε σημαντική θέση στη ΝΑΣΑ. Το άρθρο αυτό ανέφερε ότι ο βασικός λόγος που γερνάμε, είναι η επίδραση της βαρύτητας της  γης πάνω μας. Στη συνέχεια ανέφερε μερικές ασκήσεις, που αν τις εκτελούμε καθημερινά, θα μπορούμε, αν όχι να νικήσουμε, οπωσδήποτε όμως να μειώσουμε κατά πολύ την αρνητική αυτή επίδραση της βαρύτητας επάνω μας, με συνέπεια (και) στην τρίτη ηλικία, να διατηρεί ο οργανισμός μας μεγάλη ζωτικότητα  και νεανικότητα.  Τελικά και αφού ήδη είχα μπει στην «τρίτη ηλικία»,  με ορατά τα ίχνη της επάνω μου, θυμήθηκα το άρθρο  εκείνο.  Άρχισα, λοιπόν,  να εφαρμόζω τις ασκήσεις που  υποδείκνυε, με απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα!  Την ιδέα, λοιπόν, του βιβλίου μου την εμπνεύστηκα  ακριβώς από την εφαρμογή των ασκήσεων αυτών . Σκέφτηκα, όμως, πως  το «μυστικό» μου  θα έπρεπε να το κάνω γνωστό και στον κόσμο, να το μοιραστώ μαζί του και να επωφεληθούν όλοι από αυτό .  Κι’ αυτός, σας διαβεβαιώνω,  είναι  ο σημαντικότερος λόγος που με ώθησε στη συγγραφή του βιβλίου.

 Ποια είναι η βασική αιτία των γηρατειών;

Δυο είναι οι αιτίες των γηρατειών: Ο «πανδαμάτωρ» χρόνος και η βαρύτητα. Και ο μεν «χρόνος», με την ανεπαίσθητη, φθοροποιό δράση του σε κάθε έμβιο ον, κυλά αδυσώπητα και δε μπορούμε να κάνουμε τίποτε, για να τον σταματήσουμε.

Όμως, για τον άλλη αιτία, τη β α ρ ύ τ η τ α, μπορούμε να κάνουμε και πολλά μάλιστα…

  –Στο βιβλίο σας μιλάτε για τον μεγάλο μας εχθρό, τη βαρύτητα: Πώς μας επηρεάζει και πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές της επιπτώσεις;

Αποκαλώντας την βαρύτητα «μεγάλο μας εχθρό», δεν υπερβάλλουμε.  Το αντίθετο μάλιστα! Γιατί όλα τα «ορατά σημεία», που αποκαλούμε «γεράματα», το «μάζεμα» δηλαδή του σώματος, η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου μας, το καμπούριασμα, η δυσκολία στην κίνηση και γενικά η εξασθένηση του οργανισμού μας, αλλά και η μείωση των πνευματικών ικανοτήτων μας, που συνδέονται με την αλλοίωση των εγκεφαλικών κυττάρων, ΟΛΑ αυτά οφείλονται –κατά κύριο λόγο-  στην αρνητική επίδραση της βαρύτητας πάνω μας.    Η βαρύτητα, ως γνωστόν, είναι η δύναμη, που έλκει τα σώματα προς το κέντρο της γης.  Από την έλξη αυτή δεν εξαιρείται, βέβαια και ο άνθρωπος, μια και η γη, από τότε που θα γεννηθεί, τον τραβά διαρκώς μέχρι, τελικά, να  τον κάνει «δικό» της!  Αυτή η έλξη, λοιπόν, είναι η δ ύ ν α μ η , η οποία μας γερνά, μας «μαζεύει», και, γενικά, μας προσδίδει  όλα  εκείνα τα χαρακτηριστικά, που με μια λέξη αποκαλούμε «γηρατειά»!

Και όμως τις αρνητικές αυτές συνέπειες, που έχει η βαρύτητα μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε και να μείνουμε «όρθιοι μέχρι το τέλος»!   Και ο τρόπος είναι πολύ απλός! Αρκεί και μόνο  να αρχίσουμε να εκτελούμε καθημερινά, με επιμονή και συνέπεια, μερικές πολύ απλές ασκήσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο βιβλίο…

Όμως το βιβλίο δεν περιορίζεται μόνο στην παράθεση των ασκήσεων αυτών, αλλά είναι – κ υ ρ ί ω ς- αποτέλεσμα  της εμπειρίας, που αποκόμισε ο γράφων από την εφαρμογή των ασκήσεων αυτών. Και εκεί είναι το μ ε γ ά λ ο  « μ υ σ τ ι κ ό» :

Ακολουθώντας τις οδηγίες, που αναφέρονται στο (μικρό σε μέγεθος , αλλά μεγάλο –πιστεύω- σε αξία για τον άνθρωπο)  βιβλίο και διαθέτοντας λίγο χρόνο από αυτόν που τόσο άσκοπα σπαταλάμε, θα δούμε να «ξετυλίγεται» μπροστά μας  ένα « θ α ύ μ α » και θα καταλάβουμε πως τα γηρατειά» δεν είναι «νόσος ανίατη» ο ύ τ ε   α ν ί κ η τ η!

Και το σπουδαιότερο:  Το αποτέλεσμα αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς και ΜΟΝΟ από εμάς και από τη θέληση που έχομε να ακολουθήσουμε τα όσα –τόσο εύκολα και απλά!-  με το  βιβλίο μας υποδεικνύονται.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here