Δημήτρης Μακρής: «Κύμη-Κούμη-Κούμα-Κύμα »

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ 

Ασχολήθηκε λόγω  συναισθηματικού δεσίματος με την Κύμη (καταγωγή της μητέρας του) και για να αναδείξει την ιστορία της Κύμης από την αρχαιότητα μέχρι  τις μέρες μας αλλά και την ιστορία των μεταλλείων  και λιγνιτωρυχείων όπου δούλεψαν οι Κουμιώτες. Το βιβλίο είναι έτοιμο για έκδοση, την επιμέλεια έχει  το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, τίτλος του «Κύμη-Κούμη-Κούμα-Κύμα», υπότιτλος «Κουμιώτες, οι πρώτοι μεταλλωρύχοι και λιγνιτωρύχοι της Ελλάδας;». Μιλάμε με το συγγραφέα του Δημήτρη Μακρή, ερευνητή τοπικής ιστορίας.

-Ποιά η σπουδαιότητα της Κύμης στην Αρχαία Ελλάδα;

Η Κύμη είχε πολλές αποικίες σε όλο τον τότε αρχαίο κόσμο (Κάτω Ιταλία ,Μ. Ασία, Ρόδο κ.α. ),ξακουστή για τα περίφημα Ιερατεία της ,τις περίφημες Σίβυλλες (Ιεροφάντιδες) ,την Κυμαϊκή Διάλεκτο με την οποία διαδόθηκε   στη Δύση το Κυμαϊκό Αλφάβητο από το οποίο προήλθε το Λατινικό.

-Ποιοί σημαντικοί  Έλληνες και Ελληνίδες κατάγονται από την Κύμη;

Από την Κύμη κατάγεται ο Γ. Παπανικολάου ο εφευρέτης του ΤΕΣΤ ΠΑΠ , ο Ευαγγελος Δεμερούτης ο ευεργέτης των Βιτάλων,  ο Ιωάννης Ξενάκης συνθέτης και αρχιτέκτονας,  ο Σωτ. Χρυσανθόπουλος  αγιογράφος , ο Γ. Βαρλάμος ζωγράφος-χαράκτης-λιθογράφος, ο Ι. Βελισσαρίου ο οποίος ελευθέρωσε τα Ιωάννινα, η Ελένη Δεληγεώργη-Πολίτη ανακάλυψε την πρόληψη καρκίνου του θυρεοειδούς, ο Γιώργος Κόρος  εξαιρετικός βιολιστής παραδοσιακής μουσικής  και δάσκαλος βυζαντινής μουσικής και πολλοί άλλοι.

-Που αναφέρεται το βιβλίο;

Το βιβλίο  αναφέρεται στην Αρχαία Κύμη, στον πολιτισμό και την ιστορία της, στα ήθη και έθιμα και ειδικότερα στους μεταλλωρύχους και λιγνιτωρύχους που ήταν πρωτοπόροι στην εξόρυξη των ορυκτών από την επανίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Γίνεται αναφορά στα κοιτάσματα, τις ειδικότητες ,τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, την χρήση και την μεταφορά του λιγνίτη εργατικοί αγώνες και Γερμανική Κατοχή. Επιφανείς Λουμιώτες και Κουμιώτισσες στις συνοικίες που δημιούργησαν οι Κουμιώτες στην Αττική όπου ως εσωτερικοί μετανάστες ήρθαν για την εξόρυξη των ορυκτών.

-Σε ποιους απευθύνεται;

Το βιβλίο απευθύνεται στους απογόνους των Κουμιωτών μεταλλωρύχων και λιγνιτωρύχων, στους νέους για να μάθουν την ιστορία των προγόνων τους και για να δείξουμε την σπουδαιότητα της εξόρυξης και  την χρησιμότητα και την μεγάλη προσφορά των μεταλλείων και λιγνιτωρυχείων στην εθνική οικονομία.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here