Δήμητρα Πυργελή: «Ο παππούς Ευτύχης» περιμένει τον Αη Βασίλη

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Όταν ήµουν µικρός, προσπαθούσα να κρατήσω τα βλέφαρά µου ανοιχτά για να σε δω! Τα χρόνια πέρασαν… Η αγάπη µου όµως για σένα δεν έσβησε.Τώρα πια µεγάλωσα. Τα µαλλιά µου άσπρισαν.Οι ρυτίδες στο µέτωπό µου φανερώνουν πως ξεµάκρυνα από την πρώτη µου νιότη. Όσο κι αν µεγάλωσα, δεν έπαψα να χαίροµαι σαν µικρό παιδί για όλα αυτά που έζησα, αλλά και να ανυποµονώ για όλα εκείνα που θα ’ρθουν. Φέτος δε θέλω να µου φέρεις δώρο.Θα σε περιµένω εγώ µε δώρα και σου υπόσχοµαι να µην κλείσουν τα βλέφαρά µου. “O παππούς Ευτύχης», της Δήμητρας Πυργελή, εκδόσεις Λιβάνη.

Η Δήμητρα Π. Πυργελή γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της. Κάνει εκποµπές στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 fm, επισκέπτεται σχολεία και αφηγείται παραµύθια, δηµιουργώντας σχέσεις µε το πιο «άναρχο» υλικό της ανθρωπότητας, τα παιδιά. Από µικρή ζει αγκαλιά µε τα βιβλία. Διαβάζει και πλάθει ιστορίες για µικρούς και µεγάλους.

-Τελικά μένει ξάγρυπνος με ανοιχτά βλέφαρα ο παππούς Ευτύχης;

«Μετά τον τρελό χιονοπόλεμο, τα κάλαντα που έλεγε με τις ώρες και το κυνήγι  των καλικάντζαρων, τα βλέφαρά του έκλεισαν… ελπίζει φέτος ο παππούς Ευτύχης να καταφέρει  να  κρατήσει τα βλέφαρα του ανοιχτά!

-Τι δώρο πήρε;

 Ένα χάρτινο ολοκαίνουργιο κουστούμι!

-Ωδή στον Αϊ Βασίλη που μοιράζει δώρα ανάλογα με την ηλικία μας;

Ο αγαπημένος μας Άγιος φορά την κόκκινη βελούδινη φορεσιά του μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τις υπόλοιπες 364 μέρες το χρόνο φροντίζει να φτάνουν στα χέρια μας δώρα που δεν είναι τυλιγμένα σε ιλουστρασιόν χαρτιά… εξάλλου κάθε ηλικία έχει τις δικές της επιθυμίες και αυτό ο Αι Βασίλης το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα!

-Μεγαλώνουμε αλλά η μαγεία των εορτών ποτέ δε χάνεται, μεταβιβάζεται σε παιδιά και εγγόνια; Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Αυτό έκανε πάντα η ελληνική οικογένεια!

-Πιστεύατε στον Αϊ Βασίλη; 

Πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω ακόμη και όταν  τα μαλλιά μου θα είναι άσπρα σαν το χιόνι. Του γράφω  συχνά… το γράμμα προς αυτόν δεν είναι πάντα επιθυμία που θα γίνει δώρο!  Του γράφω πολλές φορές μέσα στη χρονιά. Είναι η έκφραση της ευγνωμοσύνης  μου για όλα αυτά που  χαρίζει στα παιδιά και στους μεγάλους σε κάθε σημείο της Γης.

-Τι θα φέρει εφέτος ο καλοκάγαθος Άγιος στο ζεστό βιβλιοπωλείο σας;

Ευελπιστώ πως θα φέρει τις ζεστές καλημέρες των παιδιών  πριν πάνε στο σχολείο, τους χαιρετισμούς που  θ’ αφήνουν οι βιβλιόφιλοι και όχι μόνο, καθώς θα περπατούν  στο πεζοδρόμιο χαζεύοντας την βιτρίνα μας  και αισιοδοξώ πως ανάμεσα σε αυτά  τα δώρα θα βρω και  την «ζέστη» που θα  εκπέμπουν οι ματιές των ανθρώπων  καθώς αναζητούν τα χάρτινα εισιτήρια διαρκείας..

-Τι σκέφτεστε όταν λέτε παραμύθια στα παιδιά;

Όταν αφηγούμαι σκέφτομαι μόνο τους ήρωες των ιστοριών. Προσπαθώ με όλη μου την αγάπη να μεταφέρω την αλήθεια της ιστορίας τους χωρίς να υπερβάλω αλλά και χωρίς να μειώσω την αξία της παραμυθίας.

-Οι μεγάλοι ακροατές σας στο ραδιόφωνο τι σας λένε όταν μιλάτε για αγάπη και ομορφιά;

Όταν μιλώ για την αγάπη και την ομορφιά  ακούω τα καρδιοχτύπια τους και μερικές φορές ανάμεσα στις παύσεις και στα μουσικά χαλιά ακούω τον παφλασμό των κυμάτων  από τις επιθυμίες τους .

-Είστε πολυγραφότατη, βραβευμένη για την προσφορά σας σε Πολιτισμό και Εκπαίδευση. Από που αντλείτε έμπνευση;

Έμπνευση είναι ότι οσμίζομαι και  ότι βλέπω. Έμπνευση είναι όμως  και  ότι κρύβεται από τα γήινα. Η επικοινωνία  με τον κόσμο είναι πάντα ο πομπός και τα  λευκά χαρτιά κάποιες φόρες γίνονται  ο δέκτης.

-Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά;

Εύχομαι μόνο υγεία, υγεία, υγεία… Υγεία στο σώμα, στο μυαλό, στις σκέψεις , στα συναισθήματα!

 Σας ευχαριστώ ολόκαρδα για την φιλοξενία ανάμεσα στις λέξεις  σας έχω αφήσει δυο φιλιά γεμιστά με παραμύθια …. Καλή αντάμωση στον κόσμο των παραμυθιών και των ιστοριών!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here