Δήμαρχος Ιλίου: Ενταξη παιδιών με προβλήματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Νέα πρωτοβουλία κοινωνικού χαρακτήρα έλαβε ο Δήμος Ιλίου, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την ευαισθησία του στα κοινωνικά ζητήματα. Ο Δήμαρχος Νίκος Ζενέτος κάλεσε σε συνάντηση εργασίας συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να συζητήσουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ένταξη βρεφών και νηπίων με διάγνωση διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στο Δημαρχείο και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι κατέγραψαν την επικρατούσα κατάσταση, παρουσίασαν τα νέα επιστημονικά δεδομένα και πραγματοποίησαν μια ρεαλιστική και παραγωγική συζήτηση, από την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα, με το κυριότερο να αφορά την αναγκαιότητα συντονισμού και συνέργειας των υφιστάμενων υπηρεσιών και των δομών.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, κατά τον χαιρετισμό του, η συνάντηση προέκυψε μετά από προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με την ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς:

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και τις οικογένειές τους, οι οποίες αγωνιούν και έχουν ανάγκη από τη δική μας στήριξη. Παρά τις θετικές μας προθέσεις, διαπιστώσαμε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ξεκάθαρο, ως προς την ομαλή ένταξή τους και την κάλυψη των πολυεπίπεδων αναγκών τους. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εξεταστούν οι ιδιαιτερότητες αυτής της ομάδας παιδιών, τα οποία χρήζουν της ανάγκης εξατομικευμένου προγράμματος και διαρκούς παρουσίας προσώπου αναφοράς.

????????????????????????????????????

Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, με γνώσεις και πρακτικές, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί είτε μέσω της δημιουργίας Δημοτικής Δομής Πρώιμης Παρέμβασης, είτε κατά τα πρότυπα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα, μέσω παράλληλης στήριξης και τμήματος ένταξης.

Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να κατακτήσουν το μέγιστο των δεξιοτήτων τους και να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Πιστεύουμε στο ανθρώπινο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως μια διευρυμένη οικογένεια, μέσα στην οποία τα μέλη της να νιώθουν ασφάλεια, παρέχοντας τις ευκαιρίες που χρειάζονται, έτσι ώστε να αισθάνονται, αλλά και να είναι ισότιμα και δημιουργικά.

Με τη σημερινή συνάντηση, προσδοκούμε να καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα, τα οποία θα καταθέσουμε στους αρμόδιους φορείς, διότι ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα δεν πρέπει να εξαρτάται από τις προθέσεις, τις γνώσεις και την κρίση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, θα πρέπει να ορίζεται από ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργούν όλοι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και θα αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις.

Οι Δήμοι, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, θα πρέπει να έχουν σαφείς κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.

Κάνουμε το πρώτο βήμα και εύχομαι τα πορίσματα της σημερινής συνάντησης να βρουν ανταπόκριση και να αποτελέσουν αντικείμενο μιας διευρυμένης συζήτησης, προκειμένου να οδηγηθούμε στη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου, το οποίο να δίνει ξεκάθαρη, ουσιαστική και πρακτική λύση στο ζήτημα.»

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Παναγιώτης Κασσιανός, κατά την τοποθέτησή του, συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία, η οποία δείχνει την ευαισθησία του Δήμου για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στάθηκε στη διερεύνηση των διαθέσιμων λύσεων, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην πρώιμη ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών, ακόμη και των πιο ήπιων, οι οποίες, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τότε το παιδί θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απόδοσή του κατά την σχολική περίοδο. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας υποστηρικτικού πλαισίου, τόσο για τους παιδαγωγούς των Βρεφονηπιακών Σταθμών, όσο και για τους γονείς, τόνισε ότι, παρά την ευελιξία των Δήμων, θα πρέπει να υπάρξει παράλληλα, ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας, ακόμη και Εργασίας, καθώς και μια οριζόντια επικοινωνία μεταξύ δομών που αφορούν την διάγνωση των διαταραχών. Διαπιστώνοντας τα παραπάνω «έχουμε καταθέσει πρόταση συνεργασίας στη διυπουργική επιτροπή, έχοντας θέσει συγκεκριμένα σημεία, στα οποία οφείλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία και να δώσουμε λύση σε αυτά τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κασσιανός.

Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Γενική Διευθύντρια Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βίκυ Γιαβή, ευχαρίστησε τον Δήμο Ιλίου, επειδή πριν από δύο μήνες όπου έγινε η πρώτη, κατ’ ιδίαν, συζήτηση για το θέμα, δόθηκε το έναυσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει όλο το φάσμα που λέγεται Παιδικός Σταθμός και συνεχάρη τον Δήμαρχο Ιλίου και τη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία να θίξει ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα για την Ελληνική κοινωνία. Αναφερόμενη στον πολυδιάστατο χαρακτήρα του θέματος των Παιδικών Σταθμών, τόνισε ότι αποτελεί αντικείμενο τριών Υπουργείων, στάθηκε στη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων, βάσει της οποίας τους δίδεται η δυνατότητα να ασκήσουν την αρμοδιότητα που τους έχει μεταβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας Κέντρου Ημέρας, καθώς και ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό, για το λόγο αυτό μνημόνευσε την κατάρτιση ενός τέτοιου προγράμματος για τους Παιδικούς Σταθμούς από το Υπουργείο Εσωτερικών, που όμως δεν υλοποιήθηκε, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Κλείνοντας την συνάντηση εργασίας, ο Δήμαρχος Ιλίου εξέφρασε την αισιοδοξία του, ευχαρίστησε θερμά τους εμπλεκόμενους φορείς για την ευαισθησία, τη στήριξη και την ανταπόκρισή τους, καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της διοργάνωσης, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:

«Το ενδιαφέρον και η φροντίδα των παιδιών είναι δείγμα κοινωνικού πολιτισμού και καθήκον μας. Οι Δήμοι μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς της συνεργασίας μεταξύ φορέων, λόγω της αυτοτέλειάς τους, διαθέτοντας μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, ωστόσο, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικότερος σχεδιασμός και συντονισμός, καθώς και ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί θα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις παιδιών με κάποια διαταραχή. Το επόμενο διάστημα θα δρομολογήσουμε εξελίξεις και θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις επί του θέματος.»

Το συντονισμό της συζήτησης είχε η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Προσχολικής Αγωγής Νικολέττα Βομπιράκη ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης, ο Παιδίατρος του Δήμου Ιλίου Μανώλης Κωστόπουλος, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας Αδάμ Στάμος και ο Παιδοψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Περιστερίου Δημήτρης Μαγριπλής.

Στη συνέχεια, επί του θέματος τοποθετήθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φώτης Μαρκόπουλος, η Διευθύντρια της Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιλίου Ακίνδυνη Κρητικού, ο Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Πετρογιάννης και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ Αλέξανδρος Οικονόμου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, ο Παιδοψυχίατρος του Δήμου Ιλίου Ιωάννης Κουτσανδρέας, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρου Τζόκα, Δημήτρης Αγγελινάς, ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Θωμάς Καπέλος, η Προϊσταμένη Τμήματος Πρώιμης Παρέμβασης και Προεπαγγελματικών 1 & 2, των Τμημάτων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ι.Π.Α.Π. «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» Μιρέλλα Γιαννακοπούλου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών και Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής Σάκης Δημούλης, η Γενική Διευθύντρια Δήμου Ιλίου Παρασκευή Χρυσάγη, η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Ιλίου Αναστασία Παπάζογλου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, καθώς και οι Προϊσταμένες των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ιλίου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here