Δημ. Παπαδημούλης: Το θετικό βήμα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης να συνοδευτεί από έγκαιρη έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) ως Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Ευρωπαϊκό εξάμηνο για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών: Ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021».

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

«Τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ. Για να έχουμε ανάκαμψη, πρέπει να έχουμε ένα γρήγορο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Διότι εάν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα ανακάμψει κι η οικονομία. Και ακριβώς επειδή φαίνεται ότι ο εμβολιασμός αργεί, γι΄αυτό χρειάζονται πρόσθετα μέτρα που να αντιμετωπίζουν το εμβόλιο για το οποίο η ΕΕ έχει δώσει ήδη πολύ δημόσιο χρήμα, ως δημόσιο αγαθό και όχι ως ένα απλό εμπόρευμα.

Δεύτερον, όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής πρέπει να αναδιαμορφωθούν οι κανόνες για το δημόσιο χρέος. Διότι εάν δεν γίνει αυτό και όσο καθυστερεί, εμποδίζεται μια ισχυρή ανάκαμψη και κινδυνεύουμε από μια νέα κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο, που θα πλήξει όλη την Ευρωζώνη.

Τρίτον, το θετικό βήμα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο -κι ιδιαίτερα αυτή η Επιτροπή- χρειάζεται να συνοδευτεί από έγκαιρη έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, που πρέπει να είναι συμβατά με τους στόχους της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης αλλά και μιας ισχυρής κοινωνικής ατζέντας. Διότι η κρίση έχει μεγαλώσει επικίνδυνα την ανεργία και όλες τις ανισότητες, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών.

Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται να συνεχίσει να πιέζει -και μέσω αυτής της γνωμοδότησης- για να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που πετύχαμε για ισχυρούς πρόσθετους δημόσιους πόρους. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί».

 

Δείτε την ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στο ακόλουθο link:

https://youtu.be/rEqd2sdiDek

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here