Δημ. Μπούκουρας: Εμμένω στην βελτιωμένη δημοκρατία! Δηλαδή στην θεραπεία της καθημερινής ζωής για πολίτες-πολιτικούς!

 

 Συνέντευξη στην Ειρήνη Λίτινα

«Εμμένω στην βελτιωμένη δημοκρατία! Δηλαδή στην θεραπεία της καθημερινής μας ζωής για τους πολίτες και τους πολιτικούς! Ο πολιτικός διαμορφώνεται μέσα από την κοινωνία, άρα χρειάζεται θεραπεία, διαρρύθμιση σωστή στα στερεότυπά της. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να ασκηθεί πληροφόρηση στον λαό, στον κόσμο, όχι στον λαουτζίκο, όχι στον κοσμάκη. Να υπάρχει σεβασμός προς τον πολίτη, να αποκτήσει εφόδια να μπορεί να ξεχωρίσει καλύτερα και την δική του ευθύνη και του πολιτικού. Αυτογνωσία, που προκύπτει από το γεγονός ότι η πελατειακή σχέση δεν ωφελεί.»

«Για μένα η πρόκληση είναι να μπορέσω να παρέμβω στην επιμόρφωση όχι μόνο την διανοητική αλλά και την συναισθηματική του πολίτη. Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω στην βελτίωση της νοοτροπίας του πολίτη. Είναι μια πρόκληση, που δεν οδηγεί στο «σύνδρομο του Χριστού», ότι δηλαδή θα σώσω τον κόσμο, αλλά στο να είμαι αγωνιστικός και δυναμικός στην ζωή και στην κοινωνία.»

Συνομιλήσαμε για την Press Publica με τον κλινικό ψυχολόγο και ψυχοθεραπευτή Δημήτριο Μπούκουρα με θεματικό άξονα την υποψηφιότητά του στην «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», για την Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό του Γιάννη Σγουρού.

 • Κ. Μπούκουρα, τι οραματίζεστε για το πολιτιστικό πρόσωπο του Πειραιά;
 • Πολιτιστικά απαιτείται δράση για τον Πειραιά, έχει τις προϋποθέσεις και μια δυναμική αξιόλογη. Ο Πειραιάς παράλληλα έχει ανάγκη και ‘’διψάει’’ να ανέβει κάποια επίπεδα εξέλιξης στον πολιτισμό. Αν και δίνει την εντύπωση ενός μεγάλου χωριού πολιτών, υπάρχουν αξιόλογες δομές, που τους πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος του Πειραιώτη, φερ’ ειπείν το Δημοτικό Θέατρο ή αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το ΣΕΦ και άλλα μέσα στο κέντρο του Πειραιά, Αυτό που του λείπει είναι η πολιτιστική δράση η πιο συγκροτημένη, πιο οργανωμένη με σχέδιο δημιουργίας πολιτιστικών δραστηριοτήτων, για να πεισθεί ο κόσμος ότι υπάρχει διάθεση. Ο κόσμος δεν πείθεται ότι υπάρχουν καλές προθέσεις από τους πολιτικούς ή, όταν πείθεται ότι έχουν καλές προθέσεις, δεν πιστεύει στην ικανότητα των πολιτικών.

Αυτό εκφράζεται και στην νοοτροπία του Πειραιώτη, δεν είναι ο πληθυσμός του Πειραιά ομοιογενής. Υπάρχει μια ανομοιομορφία πληθυσμού, που εμφαίνεται ανισόρροπα στην τάση για εξέλιξη… Υπάρχει ανακάτεμα, μπέρδεμα πολλών δραστηριοτήτων.

 • Δεν είναι καλός αυτός ο πλουραλισμός;
 • Ναι, αυτός ο πλουραλισμός είναι καλός, όταν είναι οργανωμένος. Όλα εν αντιθέσει είναι παρορμητικά… Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να φέρουμε ορχήστρες μεγάλων χωρών, τα Χριστούγεννα, ας πούμε, μια όμορφη διοργάνωση που θα συμβάλλει στην παιδεία του πληθυσμού. Εκδηλώσεις ώστε να εξελίσσονται οι Πειραιώτες. Αυτό σχετίζεται και με την ψυχική δομή των ανθρώπων, έχει να κάνει με την ψυχολογία τους, με τις ψυχικές διαταραχές τους… Εγώ είμαι γέννημα – θρέμμα Πασαλιμανιώτης… Κρίνω ότι θα πρέπει να ανέβει το επίπεδο του Πειραιά, αξιοποιώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά παράλληλα. Να δώσουμε την συνέχεια μιας λαμπρής πορείας στην κουλτούρα και στον πολιτισμό. Κατεύθυνση, οργάνωση, διδαχή, βοήθεια. Να ανέβει το επίπεδο του Πειραιά και έχουν χρέος οι θεσμοί να το προσφέρουν.

Στην προηγούμενη θητεία μου ως σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής στην Νομαρχία Πειραιά με Νομάρχη τον Γιάννη Μίχα, αναπτύξαμε την δυναμικότητα να συγκεντρώνουμε όλους τους αστέγους, τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους, αυτούς που φοβούνται… Πάνω από 30 ομάδες δημιουργήσαμε των 15 ατόμων αστέγων. Τους προσφέραμε φαγητό, υγιεινή, συνθήκες ανθρώπινες, ψυχοθεραπεία. Συμβάλαμε στην ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών, πάνω από 3 χρόνια, γεγονός το οποίο αναγνωρίστηκε  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Στρασβούργο συγκεκριμένα. Τίμησε με βραβείο τιμής, που είχε δοθεί για 6 χώρες, εμένα, την Νομαρχία μας, την χώρα μας… Κάναμε πράξη την εξέλιξη του πολιτισμού και ευελπιστώ ότι θα κάνουμε πράξη και άλλα, αν εκλεγούμε. Το βραβείο υπάρχει στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Πειραιά, στην Ζωσιμάδων 44.

 • Ο ψηφοφόρος που αποφασίζει την τελευταία στιγμή; Είναι δείγμα πολιτικής υγείας;
 • Ως ψυχολόγος και κοινωνικό ον κρίνω ότι είναι φαινόμενο αυτό στην Ελληνική κοινωνία, το ότι δηλαδή πολλές φορές ο πολίτης ρίχνει άκυρο ή είναι αναποφάσιστος, το ότι ταχύτατα και επιφανειακά αποφασίζει την τελευταία στιγμή. Αυτό ως γεγονός ανήκει στις παρενέργειες του κοινωνικού γίγνεσθαι, είναι η σχέση πολίτη με τον πολιτικό και την πολιτική εξουσία
 • Ένα σύντομο ψυχογράφημα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας;
 • Οι περισσότεροι αναπτύσσουν πελατειακή σχέση. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά τον πολιτικό υπεύθυνο στο πως θα λειτουργήσει. Οι πολιτικοί σε αυτήν την περίπτωση κοροϊδεύουν τον κόσμο, λένε ψέματα, για να πιάσουν τις επιθυμίες του συνόλου… Τελευταία παρατηρούμε σε άλλες χώρες κωμικούς, να σατιρίζουν, να ξεφεύγουν, και αφού σπάνε πλάκα με τον κόσμο, έπειτα να ζητούν την ψήφο του. Και έτσι οι πολίτες τους ψηφίζουν… Ο κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα, υπάρχει στενότητα, περιμένει λύσεις που δεν υπάρχουν

Πριν λίγα χρόνια, το 2012, έγινε στο Caravel μια διημερίδα από 160 επαγγελματίες ψυχολόγους και ψυχιάτρους της Ελλάδας, της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας, με θέμα την προσωπικότητα του Έλληνα πολιτικού. Σπουδαίοι σύνεδροι, όπως ο Κ. Αλεξανδρόπουλος – ψυχίατρος και τέως διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα του «Ευαγγελισμού» – τοποθετήθηκαν ανοιχτά και ξεκάθαρα: Το προφίλ του Έλληνα πολιτικού; Ότι κρύβει την πραγματικότητα και κατασκευάζει μία δική του, είναι ψεύτης, νάρκισσος, αλαζόνας, απατεώνας, χρησιμοποιεί διγλωσσία…

Πρόσφατα δημοσίευσα και ένα ανάλογο άρθρο μου στην εφημερίδα «Η Αξία». Οι πολίτες νοιώθουν αδιέξοδο…

 • Ένα σύντομο προφίλ ψυχολογικό του συνόλου των ψηφοφόρων;
 • Συμπληρωματικά με τα προηγούμενα, λοιπόν… Παλαιότερα ποιος δεν θυμάται σε κάποιες πολιτικές διαμάχες εκφράσεις όπως ‘’λαουτζίκος’’, ‘’μάζα’’ κ.α. από πολιτικά όντα; Πλήρης απαξιωτική εκτίμηση του συνόλου των ψηφοφόρων, δηλώνοντας τους ανθρώπους χωρίς γνώσεις, εμπειρίες, πολιτική ίσως σκέψη. Οι πολίτες σκέφτονται ότι οι πολιτικοί τους δεν έχουν ούτε ηθικούς φραγμούς ούτε όρια! Θέλει ομαδική προσπάθεια να έρθει ο πολίτης σε επικοινωνία και να ενδιαφερθεί για τα κοινά προβλήματα, να φύγει από τον καναπέ… Το συναίσθημα του ανθρώπου – πολίτη ποιο είναι; Αισθάνεται πίεση, βομβαρδισμό από συγκινησιακά ερεθίσματα, ανημπόρια, φόβο, ανασφάλεια, απογοήτευση, απελπισία… Τα συναισθήματα του πολίτη που απορρέουν από την πολιτική πραγματικότητα επηρεάζουν καίρια την ψυχολογία του. Οι άνθρωποι καταθλίβονται, οδηγούνται στην κατάθλιψη! Οι πολιτικοί οφείλουν να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους να διαμορφώσουν την συνείδηση την ομαδική, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας. Αυτό θα πεί πολιτισμός!

Η πολιτική είναι βρώμικη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πολιτικός να είναι καθαρός και τίμιος. Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι τα προσόντα αυτά τα διαθέτει ο Γιάννης Σγουρός αποδεδειγμένα. Έχει αποδείξει ήθος και σκληρή δουλειά κάθε φορά που έχει εκλεγεί. 2003 και 2007 στην Νομαρχία Αθηνών. Η τελευταία, στην περιφέρεια Αττικής το 2010. Γι’ αυτό και πολιτεύομαι δίπλα του. Έχει αφήσει στο παρελθόν στην Περιφέρεια έργο με γεμάτα τα ταμεία.

 • Η πολιτική μας σκηνή ‘’βαλτώνει’’ τελικά…;
 • Στην ανικανότητα των πολιτικών να αντέξουν το πολιτικό κόστος μιας προσπάθειας παραγωγικά ωφέλιμης, η οποία δεν εξυπηρετεί την νοοτροπία του ατομικού κέρδους, να τα φάμε όλοι μαζί. Μια τέτοια πρωτοβουλία των πολιτικών πιθανότατα θα σκοντάψει μπροστά στα συμφέροντα. Έχουν πολιτικό κόστος τέτοιες αποφάσεις.

 • Δημοκρατία και έλλειμμα ή βελτίωση; Ποια η πολιτική τοποθέτηση ενός ψυχοθεραπευτή;
 • Η τοποθέτησή μου είναι σαφής: έχει να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντα, τα συναισθήματα του πολίτη ως κοινωνικό ον απέναντι στους πολιτικούς και στην πολιτική εξουσία και ταυτόχρονα και με την διανοητική του πλευρά, την λογική του θέαση. Εμμένω στην βελτιωμένη δημοκρατία! Δηλαδή στην θεραπεία της καθημερινής μας ζωής για τους πολίτες και τους πολιτικούς! Ο πολιτικός διαμορφώνεται μέσα από την κοινωνία, άρα χρειάζεται θεραπεία, διαρρύθμιση σωστή στα στερεότυπά της. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να ασκηθεί πληροφόρηση στον λαό, στον κόσμο, όχι στον λαουτζίκο, όχι στον κοσμάκη. Να υπάρχει σεβασμός προς τον πολίτη, να αποκτήσει εφόδια να μπορεί να ξεχωρίσει καλύτερα και την δική του ευθύνη και του πολιτικού. Αυτογνωσία, που προκύπτει από το γεγονός ότι η πελατειακή σχέση δεν ωφελεί. Να αφήσει ελεύθερο τον πολιτικό να ασκήσει πολιτική.

Ως πολίτης και κοινωνικό ον γνωρίζω ότι αυτό είναι ουτοπία. Δεν σταματάω στην διαπίστωση. Θέλω να ξεχωρίζει ο πολίτης τα πράγματα, να μάθει να επιλέγει τους πολιτικούς του, να ξεσκαρτάρει και να διαλέγει τους καλύτερους. Βελτιωμένη δημοκρατία είναι να έχει καλύτερη πληροφόρηση ο πολίτης και ταυτόχρονα να τολμηθεί ανακατάταξη των κοινωνικών στερεοτύπων, με στόχο η δημοκρατία να λειτουργεί καλύτερα, γιατί θα έχει καλύτερους πολιτικούς να την υπηρετούν!  

 • Άμεσα χρειάζεται να…;
 • Να κινητοποιηθούμε για έργο κοινωνικό, δηλαδή να προκαλέσουμε τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς και αποτελεσματικοί, αφού τους πούμε ότι θα ψηφίσουμε τον πολιτικό τον ηθικό και τον έντιμο. Η κοινή γνώμη απέναντι στον πολιτικό. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η παιδεία οδηγεί τον λαό σε κατάσταση βελτίωσης. Βελτιώνει και ωφελεί την δημοκρατία. Και παιδεία εννοώ όχι μόνο την διανοητική αλλά και την συναισθηματική διαχείριση.

 

 • Ποια είναι η αληθινή πρόκληση για εσάς;
 • Για μένα η πρόκληση είναι να μπορέσω να παρέμβω στην επιμόρφωση όχι μόνο την διανοητική αλλά και την συναισθηματική του πολίτη. Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω στην βελτίωση της νοοτροπίας του πολίτη. Είναι μια πρόκληση, που δεν οδηγεί στο «σύνδρομο του Χριστού», ότι δηλαδή θα σώσω τον κόσμο, αλλά στο να είμαι αγωνιστικός και δυναμικός στην ζωή και στην κοινωνία.

Ο Δημήτριος Μπούκουρας είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία και την Ψυχοπαθολογία και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής», για την Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό του Γιάννη Σγουρού.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here