Δήλωση του Εurogroup: Επίδειξη πυγμής κατά της Ελλάδας

Xωρίς την υπογραφή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών το Eurogroup προχώρησε σε δήλωση με την οποία επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για την μονομερή, όπως αναφέρει, διακοπή των διαπραγματεύσεων .

Το κείμενο που υπέγραψαν όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί της Ε.Ε. βαφτίζει τα σκληρά υφεσιακά μέτρα των θεσμών ως «κατανοητή πρόταση» ,  προειδοποιεί ότι η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου 2015 και γνωστοποιεί ότι οι αρχές στην Ευρωζώνη «είναι έτοιμες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 σχετικά με την παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος ενίσχυσης, εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα ανάμεσα στους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές ώστε να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και του κατεπείγοντος της κατάστασης, οι θεσμοί προχώρησαν σε μία κατανοητή πρόταση σχετικά με πολιτικές προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας την ευελιξία εντός τους τρέχοντος συμβιβασμού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς στις 26 Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup υπήρξε ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για επιπλέον υποστήριξη στους Έλληνες πολίτες μέσω ενός συνεχούς προγράμματος με κατεύθυνση την ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιούλιου, που είναι μετά την λήξη του προγράμματος. Η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, όπως και όλες οι συμφωνίες σχετικά με το τωρινό ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των ισόποσων κερδών του προγράμματος από τα ομόλογα SMP (επιστροφή κερδών ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα). Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here