Δίκοπο μαχαίρι για την Ελλάδα ο κοινός προϋπολογισμός που προωθούν Γάλλοι και Γερμανοι στην Ευρωζώνη

Γερμανία και η Γαλλία θα προτείνουν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup τη σύσταση ενός ξεχωριστού κοινού προϋπολογισμού των κρατών -μελών της Ευρωζώνης, ύψους 25 δισ. ευρώ που θα αφορά τα 19 κράτη του ευρώ και ασφαλώς την Ελλάδα.

Αν και η Κομισιόν δεν δειχνει ενθυσιασμένη με την πρόταση, ίσως γιατί έμμεσα βάλλει κατά της Ιταλίας με την οποία είναι ήδη «στα μαχαίρια», οι Γαλλο – Γερμανοί θεωρούν ότι αυτο το κονδύλιο θα βοηθησει τις χώρες εφ΄όσον αυτές  τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα σήμερα η Ιταλία, θα αποκλείονται απο αυτή τη χρηματοδότηση, αλλά και χώρες σαν τη δική μας που είναι οριακές στην οικονομια τους, για «να τα πάρουν» θα πρέπει να δίνουν τρόπον τινά εξετάσεις -είναι δηλαδή φαινομενικά μια οικονομική  ενισχυση που όμως  επιβεβαιωνει στην πράξη ότι το «τζάμπα» αποδεικνύεται  πιο ακριβό από όλα.

Στόχος του ευρωπαϊκού αυτού προϋπολογισμού θα είναι (πάντα θεωρητικά) να μειωθούν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των 19κρατώνμελών  του ευρώ, και Κύριος οίδεν πώς θα γεφυρωθεί ο βασικός μισθός της Ελλάδας με της Γερμανιας ή της Ολλανδίας…. Και βέβαια Γερμανια οίδε τι ακριβώς θα ζητηθεί απο την Ελλάδα ως προϋποθεση για να δει έστω και ένα ευρώ από αυτό τον προϋπολογισμό. Λέμε δε για τη Γερμανία, όχι μόνον επειδή είναι ο μεγαλύτερος δανειστής μας ως χώρα, αλλά και επειδή το Βερολονινο επέμεινε ιδιαίτερα στο τι πρέπει να κάνει και σε τι να συμμορφώνεται μια χώρα για να δικαιούται αυτά τα κονδύλια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ κι ας αφορά μόνο τα 19 μέλη του ευρώ. Με αυτό τον τρόπο -υποστηρίζουν- θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ.

Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει εκτός αυτού ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κάθε χρόνο προγράμματα προς χρηματοδότηση. Ομως το πλαίσιο χρηματοδότησης θα τίθεται από τις στρατηγικές προδιαγραφές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Eurogroup.

Η απόφαση για τη χρηματοδότηση θα λαμβάνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στη γαλλογερμανική πρόταση, ενώ άλλες πληροφορίες την φέρουν να δυσανασχετεί. Είναι βεβαιο οτι μέχρι στιγμής αντιοδρά τουλάχιστον μια χώρα, η Ολλανδία και θα μάθουμε περισσότερα αύριο που θα συνέλθει το Εurogroup.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here