Δίκη Χρυσής Αυγής-Απολογία Ι. Καζαντόγλου, συνοδηγού Ρουπακιά: «Για… πλάκα» χαιρετούσαμε ναζιστικά με φόντο τη σημαία των SS

ΦΩΤΟ: EUROINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Με τις απολογίες κατηγορουμένων που εμπλέκονται στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε και σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία διακόπηκε  για αύριο 25 Ιουνίου .

Νωρίτερα απολογήθηκε ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, που φέρεται ότι τη βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ήταν ο συνοδηγός στο αυτοκίνητο του δράστη της δολοφονίας, Γιώργου Ρουπακιά.

«Δεν έχω σχέση με το γεγονός, δεν ήμουν καν στην Αμφιάλη. Μοίραζα τρικάκια της Χρυσής Αυγής κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια εκείνη την ώρα».

Αυτό ισχυρίστηκε στην απολογία του ο, κατά τη δικογραφία, συνοδηγός τού Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, Ιωάννης Καζαντζόγλου που κατηγορείται ως άμεσος συνεργός στην ανθρωποκτονία.

Ο κατηγορούμενος απέδωσε τα δεκάδες τηλεφωνήματα που είχε με μέλη της οργάνωσης τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, πριν και μετά τη δολοφονία του μουσικού, σε συνεννοήσεις που είχαν ενόψει ομιλίας που θα είχε στην Τοπική ο βουλευτής Γιάννης Λαγός κατά την οποία θα απηύθυνε χαιρετισμό και ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Για τον λόγο αυτό συναντήθηκε όπως είπε με τον Ρουπακιά, που έφερε με το αυτοκίνητό του από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής δύο πακέτα με τρικάκια, και αφού τα πήρε ξεκίνησε να τα μοιράζει. Ξέχασε μάλιστα στο αυτοκίνητο το κινητό του γιατί μίλησε ενόσω ήταν με τον Ρουπακιά και το άφησε στον ουρανό του αυτοκινήτου.

Ο κατηγορούμενος, που φέρεται ότι ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον πυρηνάρχη της Νίκαιας για να συγκροτηθεί το τάγμα εφόδου που καταδίωξε τον μουσικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μάγδας Φύσσα όταν υποστήριξε πως δεν γνώριζε τον 34χρονο. Και επίσης πως ψεύδονται δύο μάρτυρες που κατέθεσαν πως ο Φύσσας είχε ενοχοποιηθεί από την Τοπική, τρεις με τέσσερις μήνες πριν την δολοφονία του.

Ο Ιω. Καζαντζόγλου έπεσε σε αντιφάσεις όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς ο Γ. Ρουπακιάς τον τοποθετεί στην Αμφιάλη το βράδυ της δολοφονίας και ενώ και ο Ι.Άγγος πριν λίγες ημέρες είπε απολογούμενος ότι ο Καζαντζόγλου ήταν ο μόνος που ενημερώθηκε από τον ίδιο πως κάποια άτομα τον ενοχλούσαν στην καφετέρια «Κοράλλι».

Ερωτήσεις της Προέδρου

Ο Ιωάννης Καζαντζόγλου απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτη, αρχικά για άλλες επιθέσεις εμφανίστηκε να μην μπορεί να θυμηθεί τις αιματηρές επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΠΑΜΕ αλλά και στο χώρο «Συνεργείο».

«Ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά – ισχυρίστηκε- σαν τους αρχαίους Έλληνες. Μία αντιγραφή αρχαίας τελετουργίας ήταν»

Μεταξύ άλλων υποστήριξε:

  • Για τα επεισόδια στο Μελιγαλά το 2012, ότι ήταν «μικροδιαφορά με ένα άλλο κίνημα» . «Σε μήνυμα – είπε χαρακτηριστά – είχα γράψει ότι είχαν πέσει κάτι ψιλές. Όχι κάτι το αξιοσημείωτο ».
  • Για την κατασκήνωση στο Νέδα, ότι ήταν μία εκδρομή που οργάνωσε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης.
  • Για τη σημαία των SS ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως κάποιος άγνωστος την έστειλε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για να τους χλευάσει και φωτογραφήθηκαν μπροστά της χαιρετώντας ναζιστικά για… πλάκα.

Πρόεδρος: Πού βρήκατε τη σημαία;

Κατηγορούμενος: Έφτασε ένα δέμα με ένα σημείωμα με περιφρονητικό περιεχόμενο. «Να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας να σας πει ποιοι είστε» έγραφε.. Εμείς τη σηκώσαμε χλευαστικά.

Πρόεδρος: Γιατί το πήρατε μαζί σας στην εκδρομή και βγάλατε φωτογραφίες;

Κατηγορούμενος: Για χλευασμό προς αυτόν που το έκανε. Ειπαμε να τον βρούμε και να του στειλουμε τη φωτογραφία, αλλά δεν τον βρήκαμε.

Για την επίθεση κατά του χώρου «Συνεργείο», κατά την οποία ένας εκ των εμπλεκομένων στην επίθεση εμφανίζεται να τον έχει καλέσει για να μεσολαβήσει ο βουλευτής Λαγός, είπε : «δεν θυμαμαι ποιος με είχε πάρει τηλέφωνο ότι τον είχαν συλλάβει και να ειδοποιήσω καποιον…»

Πρόεδρος: Ποιον;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμαμαι… νομιζω το Λαγό…

Πρόεδρος: Δεν ήσασταν τυχαίος στον χώρο. σας ενημέρωναν ακόμα και για το αν θα έρθουν.

Κατηγορούμενος: Θα μπορούσαν να καλέσουν τον οποιονδήποτε. Το κινητό μου ήταν αναρτημένο στα γραφεία.

Τελετουργικό με δάδες

Σύμφωνα με τον Καζαντζόγλου, έγιναν και διαδικασίες τελετουργικού, όπου ο Γ. Τσακανίκας (κατηγορούμενος) διάβασε τον όρκο των Σαλαμινομάχων. «Ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά σαν τους αρχαίους Έλληνες. Μία αντιγραφή αρχαίας τελετουργίας ήταν» είπε. Αναφορικά με τις φωτογραφίες στον Νέδα, όπου ο κατηγορούμενος με άλλα άτομα στέκονται μπροστα από μία σημαία των SS και την ελληνική, κρατώντας όπλα, ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν για «χλευασμό».

O κατηγορούμενος εξετάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου φέρεται να ενημερώθηκε από τον Ιω. Άγγο για την ύπαρξη της παρέας του μουσικού στην καφετέρια «Κοράλλι», ενώ αργότερα εμφανίζεται ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά.

Το δικαστήριο καλεί εκ νέου τον κατηγορούμενο Ι. Δήμου

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επρόκειτο να βρεθεί σήμερα για την απολογία του ο Γιώργος Δήμου, ωστόσο, σύμφωνα με το γραμματέα του δικαστηρίου, στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουν τόσο με τον ίδιο όσο και με τον συνήγορό του.

Ο Δήμου έχει αποκαλύψει στην απολογία του στους ανακριτές ότι τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα, στις 17/9/2013, προσήλθε στα γραφεία της Νίκαιας και είδε τους συγκατηγορούμενούς του να προετοιμάζονται να πάνε στο Κοράλι για “πόλεμο”, όπως του δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κομιανός. Ο Δήμου χαρακτήρισε τους συγκατηγορούμενους του εκείνο το βράδυ ως “συμμορία”.

Στη συνέχεια ο Δήμου αποκάλυψε ότι απειλήθηκε από τον Τσακανίκα κατ’ εντολή του Λαγού. Ο Τσακανίκας ζήτησε από τον Δήμου να πάρει την ευθύνη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρουπακιά πάνω του, με αντάλλαγμα “να του βάλει το κόμμα δικηγόρους” και “να σωθεί η Νίκαια”.

Ο Δήμου έχει δώσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Ιωάννη Παπαδόπουλο, βίντεο που έχει ήδη προβληθεί στο δικαστήριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here